|

Európába költözik az Aranysas?

Felreppent a hír, miszerint Dél-Korea szeretne létrehozni a spanyolországi mellett még egy európai pilótaképző központot, persze a KAI (Korea Aerospace Industries) T-50 Golden Eagle típussal felszerelve.

Egy névtelen minisztériumi forrás szerint Portugália lett kiszemelve az IMFACC (International Military Flight Training Center Consortium) fő partnerének, amely felelős a projekt lebonyolításáért. A forrás már a végső tárgyalásokról beszélt, amelyek végén egy szándéknyilatkozatot írhatnak alá a központról akár már jövő hónapban. Az IMFACC tervei szerint Dél-Korea 30 éven keresztül 300 milliárd vonnal (267 millió dollár) támogatná a pilótaképző intézményt, ahol dél-koreai oktatók ismertetnék meg a külföldi pilótákat a T-50 rejtelmeivel.

Szépen mutatna lengyel felségjellel is | Fotó: aus.krakow.pl ,

Szöul a portugál helyszín kiválasztása előtt körülnézett az Egyesült Államokban, Ausztráliában, a Fülöp-szigeteken és Spanyolországban is és nem titkolt célja az érdeklődés felkeltése a T-50 iránt, hogy Indonézia után újabb vásárlókat tudjon szerezni a típusnak, köztük is talán Lengyelországot, a Fülöp-szigeteket, Egyesült Arab Emírségeket, Szingapúrt és az USA-t, ahol a közeljövőben tervezik cserélni az öregedő kiképzőgép flottát. A képzésen való részvétel a katonai kapcsolatokat is segíthet szorosabbra fűzni, így akár dél-koreai fegyverrendszerek megvásárlására is lehetősége nyílhat a résztvevő pilóták országainak.

A magyar Gripen pilótákhoz hasonlóan több más ország is küld külföldi kiképzésre pilótákat, sőt, a kisebb országok között ez egy egyre növekvő trendet mutat, így egy esetlegesen Portugáliában létesítendő sugárhajtású gépekkel felszerelt kiképzőközpontra mindegy bizonnyal nagy érdeklődés mutatkozna több európai, de akár más országok részéről is. Azt egyelőre nem tudni, hogy a koreaiak lépése milyen hatással lesz az egységes európai kiképzőközpont tervére, az Eurotraining vagy AEJPT (Advanced European Jet Pilot Training) néven emlegetett kezdeményezésről ide kattintva lehet bővebben olvasni.

Szerző: GrGLY

—–
Jelen írás a HTKA Lapcsoport által szervezett Hír- és Cikkíró versenyre érkezett és megfelelőnek ítéltetett a publikációra. Amennyiben Te is szeretnél indulni a nyereményekért vagy csak szeretnéd megmutatni a világnak eddig rejtegetett írói vénád, akkor ne habozz, jelentkezz gyorsan! Részleteket ide kattintva olvashatsz!

3 hozzászólás “Európába költözik az Aranysas?”