|

Ukrajna növeli védelmi kiadásait

Az ukrán védelmi minisztérium szerdai bejelentése szerint az idei évben a védelmi büdzsé 30 százalékkal haladja meg a tavalyit: 2012-ben az ukrán GDP 1,1 százalékából, azaz mintegy 2 milliárd dollárból gazdálkodhatnak majd a tervek szerint.

A minisztérium pénzügyi ügyeinek vezetője a bejelentés során kitért arra, hogy az elképzelések szerint ezen pénzügyi keretből 120 millió dollár körüli összeg lesz beszerzésekre, illetve fejlesztési, kutatási programokra fordítva. Mindezek mellett az idei költségvetésükből sor kerülhet az Ukrán Légierő MiG-29, Szu-25 és L-39 gépeinek modernizálására is. Yvan Marko altábornagy elmondása szerint az idei évben 21 harci gép, 5 helikopter, illetve 612 jármű kerül javításra és modernizálásra.

Az Ukrán Légierő Szu-25UB típusú gépe MiG-29 gépekkel a háttérben

Ukrán Szu-25UB Fulcrumokkal a háttérben | Fotó: Dima Sergienko ,

A hírek szerint 54 millió dollár jut a korvettépítés finanszírozására is – melyhez kapcsolódóan tavaly nyáron írtuk, hogy a távlati terveikben 4 korvett szerepel, ám pénz nem nagyon van rá, így a védelmi miniszter tavaly adományozásra kérte a népet…

16 hozzászólás “Ukrajna növeli védelmi kiadásait”

  1. „A hírek szerint 54 millió dollár jut a korvettépítés finanszírozására is – melyhez kapcsolódóan tavaly nyáron írtuk, hogy a távlati terveikben 4 korvett szerepel, ám pénz nem nagyon van rá, így a védelmi miniszter tavaly adományozásra kérte a népet…”

    Haditengerészeti vonalon az ukránok még az oroszokat is alulmúlták a lepusztulásban. Anno megkapták az egykori szovjet Fekete-tengeri Flotta hajó állományának kb. egyharmadát a Szovjetunió felbomlása után. Ebből mára szinte semmi sincs, alig néhány üzemképes hadihajó maradt, az egyetlen őskori D/E tengójukat most próbálják újra működőképessé tenni, sok kisebb felszíni hadihajót eladtak vagy beolvasztottak, ami maradt, azoknál a Lórévi komp is jobb állapotban van. És persze ott van még az azóta is befejezetlen Slava-IV. cirkáló, ( ex-Admiral Lobov, most Ukraina ) amit nagy büszkén saját zászlóshajónak szántak, aztán mire lemondtak róla, és megpróbálták inkább eladni, annyira lepusztult, hogy már a kutyának sem kell…

  2. Dudi

    Minden félévben le kell adnom aktív hallgatói jogviszonyt, mert különben a határon sem engednének át, ott lekapcsolnának és azonnal mehetnék is, ezt nagyon komolyan veszik nálunk, persze korrupt sorozókat meg lehet vesztegetni, de nekem még nincs rá szükségem.