|

Ukrán Népi Haditengerészet – Építsünk együtt korvettet!

Mi kérünk elnézést a címért, de annak fényében, hogy az ukrán védelmi miniszter (is) nyíltan a haditengerészet helyreállítását támogatandó pénzadományok eljuttatására kéri a lakosságot, mi más juthatna eszünkbe a címadáskor? A dolog egyébként nem igazán új fejlemény, hiszen a Projekt 58250 korvettek kapcsán már márciusban pedzegették a témát.

Projekt 58250 korvett látványterv

A Projekt 58250 korvett látványterve … ,

Ezen a vonalon az első konkrét lépés Mihail Jezhel védelmi miniszterhez kötődik, aki az első Projekt 58250 korvett gerincfektetésére 1 hétre, május 24-én bejelentette, hogy egy havi fizetését adja bele az építési költségekbe: „Támogassuk veteránjaink kezdeményezését, és építsük közösen az ukrán korvettet! Személy szerint egy havi fizetésemet adományoztam a korvett építésére.” – nyilatkozta a tavasz végén az ukrán védelmi miniszter. (A ukrán források alapján, a miniszter bevallása szerint 2010-es éves fizetése 216 900 hrivnya volt, ami cirka 27 200 dollár, amiből a havi összeg 2 200 dollár körüli összegre adódik ki.)

Nos, azóta nem fajultak odáig a dolgok, hogy a régi időket felidézvén afféle kommunista szombatra hívják a dolgozó lakosságot, ám a pénzadományozást továbbra is komolyan gondolják egyesek. Konkrétan úgy tűnik, hogy most épp az Alapítvány az Ukrán Haditengerészet újjáélesztésére nevezetű szervezet kíván pénzgyűjtő akciót indítani, a befolyt összeget pedig a hajók építésére adományozni.

Korábban az ukrán kormány 2021-ig összesen mintegy 2 milliárd dollárt kívánt fordítani 4 darab korvett építésére – az első hadihajó 2016-ban hagyná el a mikolajivi hajógyárat. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a szóban forgó összeg nem áll épp problémamentesen rendelkezésre, ha a védelmi miniszter adományozásra noszogatja a lakosságot, így a 2016-os céldátum tarthatósága is kérdéses…

Projekt 58250 korvett

… és a fő elemeket is részletező látványterven ,

6 hozzászólás “Ukrán Népi Haditengerészet – Építsünk együtt korvettet!”

  1. Látványtervet legalább látványosat terveznek.

    27 200 dollár botrányosan kevés Ukrajna méretű ország védelmi miniszteri éves fizetésének, persze ha van hozzá mindenféle pótlék, napidíj meg mifene akkor más a helyzet.

  2. Szerintem meg nem kevés! Ha az átlag béreket nézed ukrán szinten, illetve az életszinvonalat (a béka hátsója alatt), akkor rendben van az. Tudom statisztikai kimutatás szerint 80.000 Ft az átlagbér, de ha beszélsz ottani hazánk fiaival, akkor majd látod hogy az csupán papíron igaz. Nekem van olyan egyén az ismerettségemben akinek a fél rokonsága még kint él. Azt mondja(mivel évente kimegy hónapra) hogy az a paíron 80 rongy az a valóságban úgy 30 és 40 között mozog!
    Ha így nézed, akkor már teljesen rendben van a bére a politikus Úrnak.

  3. Biztosak lehettek benne, hogy nem annyit keres. Ukrajnába ha vki a honatyák székébe akar ülni, már eleve rohadt gazdagnak kell lennie és au ilyen azért ül oda, hogy még többet keressen. Megelehet, hogy pont hadügyminiszterre ez nem annyira jellemző, de hogy igen az biztos…én ott lakom és látom h kiből lesz a politikus.