|

Iron Dome-ot venne Dél-Korea

Dél-Korea nem adja fel: azt követően, hogy légierős forrásokra hivatkozva az izraeli bulvármédia világgá kürtölte az M-346 kiemelkedő győzelmi esélyét, Szöul bekeményített. Mint ismeretes, az Izraeli Légierő haladó kiképzőgépet keres az A-4 Skyhawk és a CM-170 Zukit leváltására, a tenderen pedig két típus, az olasz Alenia Aermacchi M-346 Master és a dél-koreai KAI T-50 Golden Eagle verseng. Mindkét félnek nagy szüksége lenne a megrendelésre, mivel az mintegy egy milliárd dollárt hozna a győztes ország védelmi iparának konyhájára.

Éppen ezért mind az olaszok, mind a koreaiak megtesznek minden tőlünk telhetőt, hogy megnyerjék az izraeli kormány szimpátiáját. Ennek egyik legjobb módszere a gazdasági ellentételezés, főleg Izraelben, mivel a zsidó állam igyekszik minél jobban bevonni saját védelmi iparát minden egyes beszerzésbe, illetve az új technika rendszeresítése után szeretnék azt a lehető legalaposabban megismerni, az újításokat maguk is alkalmazni, saját fejlesztéseik során. Nem véletlen tehát, hogy rendesen rágyúrtak erre a területre a felek: Olaszország felajánlotta, hogy a Master győzelme esetén, a szerződéssel egyenlő értékben vásárolna izraeli haditechnikai eszközöket, illetve műholdakat.

Iron Dome indítóállás

Már az amerikai piacra is lőnek | Fotó: NatanFlayer ,

De Dél-Korea sem maradt el ettől, sőt: túllicitálva Rómát, Szöul 1,6 milliárdos ellentételezést lebegtetett meg az izraeli döntéshozóknak. Ebből a keretből – többek között – földi telepítésű radarrendszereket, légi-utántöltő repülőgépeket (polgári utasszállítókból átalakítva), valamint modernizációs programokat rendelnének, elsősorban helikoptereik és C-130 Hercules teherszállító repülőgépeik számára. Szintén szó esett róla, hogy Izrael beszállhatna az 5. generációs dél-koreai vadászbombázó fejlesztésébe. Eddig ez volt a hivatalos ajánlat, aminek ellenében – legalábbis a helyi sajtó megkérdőjelezhető forrásai szerint – az izraeli illetékesek az olaszokét preferálták.

Szöul persze nem hagyta, hogy elvesszen a busás bevétel, ezért még egy további opcióval fejelte meg a fentieket. Az elmúlt héten a dél-koreai Védelmi Beszerzési Ügynökség bejelentette, hogy a T-50 Golden Eagle győzelme esetén szíves örömest vásárolnának az Iron Dome rakétavédelmi rendszerből. Mint ismeretes, ezt Izrael a Gázai-övezetből érkező, házi készítésű rakéták és aknavető-lövedékek ellen fejlesztette ki, működését durván egy éve kezdte el. Dél-Korea számára könnyű lenne megmagyarázni esetleges beszerzésének okát, lévén Észak-Korea felől komoly fenyegetés van jelen ilyen téren is, tehát végső soron semmi akadálya a dolognak. Marketingszempontból pedig szintén nagy jelentőséggel bírna, hiszen ez lenne az Iron Dome első exportmegrendelése.

Izrael január 28-ig adott időt a két cégnek, hogy benyújtsa végső pályázatát, ezt követően kezdődik meg azok kiértékelése. Döntés 2012-ben várható.

4 hozzászólás “Iron Dome-ot venne Dél-Korea”