|

Megkezdődött az Iron Dome telepítése

2010 januárjában ejtettünk szót részletesen a HTKA.hu-n Izrael új rakétavédelmi rendszeréről, az Iron Dome-ról. Az akkori információk szerint a Rafael által amerikai támogatással kifejlesztett, rövid hatótávolságú eszköz rendszeresítésének már el kellett volna kezdődnie, ám erre mindeddig nem kerülhetett sor. Az okok között megtalálható a költségesség, valamint az is, hogy nem sikerült elég személyzetet kiképezni, ami szintén elengedhetetlen a rendszer tökéletes működéséhez. Most viszont úgy tűnik, felgyorsul a folyamat, ugyanis maga a védelmi miniszter adta parancsba a telepítések megkezdését.

„Azonnali hatállyal utasítom a hadsereget, hogy a napokban kezdje meg az Iron Dome rakétavédelmi rendszer első éles elemeinek telepítését.” – mondta Ehud Barak izraeli védelmi miniszter azután, hogy személyesen is megtekintette a Gázai-övezet határsávját. Bejelentése azt követően vált fontossá, hogy a múlt hét során palesztin területekről több rakétatámadás is érte Izraelt. Az Iron Dome első példányait a zsidó állam déli határvidékén helyezik el, közvetlenül a Gázai-övezet szomszédságában, így már a kezdetektől fogva komoly munkát adnak a rendszernek.

Mint ismeretes, az Iron Dome képes a négy és hetven kilométeres távolságon belüli rakéták és tüzérségi lövedékek megsemmisítésére. A mobil radarból, parancsnoki központból és három kilövőből álló rendszer kifejezetten a Hezbollah Grad és Kasszám rakétái, valamint aknavető-lövedékei ellen lett kifejlesztve, melyekkel a Gázai-övezetből bizonyos időközönként izraeli településeket lőnek. Az irányítatlan, vaktában eleresztett fegyverek ugyan nem okoznak túlzottan nagy károkat, ám sok izraeli polgár számára jelentenek komoly pszichés terhet.

Az Iron Dome indítója ,

Barak bejelentése után nem váratott sokat magára a palesztin reflexió: az elmúlt pár napban rakéták és tüzérségi lövedékek áradata zúdult Izraelre. Jeruzsálemi források szerint ezek közül több is meglepően pontosnak bizonyult, és voltak közöttük olyanok, melyek minden eddiginél messzebb repültek be Izrael területére.

A védelmi miniszter szerint az ország teljes védelmének kiépítése még évekbe telik, de minden erejükkel dolgozni fognak azon, hogy biztosítsák a rakétavédelmet. Az első körben a Gázai-övezet teljes határát szeretnék lefedni az Iron Dome-al, majd következik a libanoni mezsgye. Utóbbinál főként az újra megerősödő terrorszervezetek támadásainak kivédése lesz a rendszer feladata. Izrael úgy véli, hogy csak a Hezbollah közel 40 000 különféle rakétával rendelkezik, melyek száma folyamatosan növekszik.

18 hozzászólás “Megkezdődött az Iron Dome telepítése”

  1. Puma. Pannon Puma

    Bizony, minden rendszer túlterhelhető ! Persze,hogy BM-21-ről indítják akkor az igen könnyen felderíthető és megsemmisíthető ! Na, ezért eresztik őket egyesével !

    A háború művészete igen nagy játszma, csak komplexitásában lehet reálisan értékelni.

  2. Épp ez a bibi az egészbe ha tényleg mindent leakarnak vadászni akkor ez horribilis ös szegeket fog felemészteni (drágább lesz a hús mint a leves) és már USA se tudja olyan mértékbe támogatni Izraelt mint eddig tette. (Kiváncsi vagyok hogy az araboknál le e esik majd a tantusz hogy így a célba nem talált rakétákkal aknavetőgránátokkal hatalmasabb anyagi kárt tudnak okozni mint eddig a legpontosabb találatukkal. Vagy nem és módszert váltanak. Ami nagy baklövés lenne részükről.)

  3. Azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a palesztinok forrásai nagyságrendekkel kisebbek, mint Izraelé. Ha a palesztin rakéták ára 0,01% -a az izraelinek, de utóbbiak forrása 1 000, 10 000 vagy akár 100 000 szerese az előbbiek, még mindig viszonylag jól járnak.

  4. „Arra építeni,hogy a kilőtt aknám 100 forint,az ellenrakéta meg 1000 és ha sok aknát lövök amire ők sok rakétát indítanak és így akkor tönkremennek anyagilag… háát nem túl célravezető.”

    Nem, de ott azért sokszor hiányában vannak a logikának, NYi(Magyar) szemmel soksok dolog kvázi értelmezhetetlen. Itt a rakétás is… Meglövöldözöd airsoft fegyverrel napi szinten 100as sorozatokkal a másikat amikor nála éles kalas van? (és bizol abban, hogy „kegyelmes” lesz miközben ott az alapító okiratodban, hogy a célod a másik fél megsemmisítése?) Sokszor amúgy nem is 10*es hanem mégnagyobb a szorzó.

    SS: Ebbe azért kalkuláld bele, hogy csak a lakott részeket akarják(kell) védeni, márpedig a rakéták… több mint fele félre megy. Amikor pl. napi 130-180 rakéta hullott Izraelre, kevesebb mint a fele pottyant lakott településre.

  5. Kamu az egész. eddig valami obskurus politikai okból nem telepítették a rendszert. A zsidó vezetőknek valamiért így is jó volt. Legalább 10 éve lehetséges technikailag a kassamok elleni védelem. 2 amerikai és 1 zsidó rendszer is alkalmas volt rá. Volt lézeres is, meg skulós is.