|

Tovább bővült Izrael rakétavédelmi rendszere

Nemrég tovább bővült az Izrael állam védelmét szolgáló, és a gázai övezetet körülvevő katonai védőpajzs, ugyanis sikeres tesztet hajtottak végre az Iron Dome rövid hatótávolságú rakétavédelmi rendszerrel.

A Rafael által fejlesztett rendszer feladata a palesztin területekről indított Kasszám és Grad rakéták, valamint aknavető lövedékek lelövése, még mielőtt azok becsapódhatnának. Az elmúlt néhány napban el is végeztek néhány ilyen tesztet, melyek során sikerült is lemeszelni a célokat.

Kasszám rakéták maradványai

Kasszám rakéták maradványai ,

Az Iron Dome-ot két és fél évvel ezelőtt állami megrendelésre kezdte el fejleszteni a Rafale. A gyors munka nem hozott silány eredményt, a rendszer egyes elemit már korábban is sikeresen tesztelték, most pedig az is bizonyítást nyert, hogy együttesen is működőképesek. A négy és hetven kilométer közötti hatótávolságú Iron Dome a már említett Kasszám és Grad mellett szinte az összes féle kis hatótávolságú rakéta ellen védelmet nyújt.

Házi készítésű rakéta kilövése a gázai övezetből

Házi készítésű rakéta kilövése a gázai övezetből ,

A rendszer több részből áll. Bele tartozik egy mobil, tehergépjárműre telepített radar, mely észleli a közeledő rakétákat vagy lövedékeket, és továbbítja az adatokat a szintén mobil vezetési központnak. Itt feldolgozzák a kapott adatokat, kiszámítják a várható becsapódási pontot, és kiadják a tűzparancsot a megfelelő rakétakilövőnek. Ez utóbbiból több is kapcsolódhat egy vezetési ponthoz, így egyszerre nagyobb területet képes lefedni.

Az Iron Dome működése

Az Iron Dome működése ,

Izrael egyelőre 20 egység beszerzését tervezi 50 millió sékel áron. Az első „csomag” körülbelül másfél hónap múlva érkezhet meg, és várhatóan májusra lesz harckész. Ez a mennyiség azonban még nem biztos, főként az anyagiak miatt. Egyetlen ilyen egységgel egyébként egy közepes méretű város védelmét képesek megoldani.

A Rafael szeretné eladni az Iron Dome-ot külföldre is. Elsősorban az Egyesült Államok a potenciális célpont, ugyanis afganisztáni és iraki bázisait sok rakétatámadás éri. Erre azonban van amerikai megoldás is, mégpedig a szárazföldi telepítésű Phalanx.

A rendszer telepítésétől azt várják, hogy miután a palesztin milíciák rájöttek: értelmetlen a rakétáik indítása, felhagynak a céltalan lövöldözgetéssel, és csökken a provokációk száma. Azonban kérdéses, hogy ezáltal az izraeliek részéről is megszűnnek-e majd a rendkívül pontatlan és csak nagyon ritkán halált okozó Kasszám rakétatámadások utáni, sok palesztin civil életét követelő megtorló bombázások is?

Az elmúlt nyolc évben a palesztin területekről indított, házilag barkácsolt rakéták 17 izraeli életet követeltek. Az ellenlépésként tett bombázások következtében nagyjából 1400 palesztin halt meg, nagyrészt civilek.

5 hozzászólás “Tovább bővült Izrael rakétavédelmi rendszere”

  1. Én az arabok helyében tovább lövöldöznék, még ha tisztában lennék is vele, hogy 100% hatékonysággal működik a rendszer. Már 1 db Iron Dron rakéta kilövése is összehasonlíthatattlanúl többe kerül mint egy GRAD-é.

  2. c-ram is lekapja.

    Janaj: Izrael az az egy ország a földön ahol el tudom képzelni, hogy igen… ettől még sztem sem :) ha ez lenne a cél a THAL, Nautilus vonalba mentek volna el, az pont ezellen lenne jó, egy egy város lefedése, a rakéta/mortar elhárítás meg miután kész filléres tétel.

    Mac: sztem se a wb felől érkező rakéták megállítása a fő cél… azon max tesztelnek, ha azokat le tudják lőni mást is.

  3. > Izrael egyelőre 20 egység beszerzését tervezi 50 millió sékel áron.

    Ennek ennyiért nem sok realitása van, hacsak az USA áron kívül nem tesz hozzá minden 30 ezüsthöz 30 zöldhasút „segélyben”, ahogy szokta.