|

Megköttetett a szaúdi megaüzlet

Szaúd-Arábia nem veri fogához a garast, ezúttal potom 30 milliárd dollár értékű fegyvercsomagról született megegyezés, melynek keretében több mint a duplájára nő az arab Eagle-flotta.

Bár a felek már december 24-én aláírták, hivatalosan csak a tegnapi nap folyamán jelentették be azt a 29.4 milliárd dolláros üzletet, melynek keretében az arab ország 84 darab Boeing F-15SA típusú vadászbombázót vásárol az Amerikai Egyesült Államoktól, továbbá 70 darab F-15S-ből álló, elavultnak egyáltalán nem nevezhető flottáját nagyjavíttatja és jelentősen korszerűsíti az F-15SA sztenderdnek megfelelően.

F-15S Strike Eagle ,

Az RSAF (Szaúdi Királyi Légierő) számára gyártandó gépek megkapják a megnövelt teljesítményű General Electric F110-GE-129 erőforrásokat és az aktív fázisvezérléssel (AESA) működő Raytheon APG-63(V)3 típusú radart is, emellett a DEWS (Digital Electronic Warfare Systems – digitális elektronikai hadviselési rendszer) és az IRST (InfraRed Search and Track – infravörös kereső- és célzórendszer) is a csomag tartalmát képezi. A borsos összeg ellenében AIM-120C-7 AMRAAM és AIM-9X Sidewinder rakéták is kerülnek majd a gépek szárnyai alá.

A GE által gyártott erőforrás amúgy nem ismeretlen a szaúdiak számára, hisz 2007-ben a hátsó tengelycsapágyak sorozatos törése miatt a Pratt&Whitney F100-PW-229-esek lecserélésére 65 darabot vásároltak a konkurens típusból. A szerződés teljesítése 2008-ban kezdődött.

Az F-15S vadászbombázók modernizációja a tervek szerint 2014-ben kezdődhet meg, az új gépek átadása pedig 2015-től valósulhat meg. Az üzlettel jelentősen kitolódik az F-15-ös gyártósora, mely most a szingapúri és dél-koreai Sasokat ontja magából és 2013-ig volt munkája. Az F-15SA-k leszállításának kései időpontja az extra igényelt berendezések integrációs munkái és a tesztjei miatt indokolt.

29 hozzászólás “Megköttetett a szaúdi megaüzlet”

  1. Nem szeretek wikipedia-t használni, de az ottani adatok alapján már most 109 C/D Sassal, 72 S-el rendelkeznek, ehhez jön a 72 EF, a 84 SA Sas is. Persze, még itt vannak a Tornádók is, de szerintem ezeket idővel kivonják.

    Mindenesetre ez brutál erős légierő.

    Valamiért mégis szkeptikus vagyok az egésszel. Személyzeti oldalon. Emlékeztek, mikor vizsgálatot rendeltek el pár éve a sorozatos balesetek miatt és kiderült, hogy pl. mobiloztak alacsony repülés közben, vagy palástorsót próbáltak csinálni a nagy feszültségű vezetéknél, és persze nem jött össze, meg ilyenek…

    Az Emirátusok sólymait paki pilóták repülik részben, tudtom szerint. Vajon a szaúdiak esetén mekkora lehet a zsoldos pilóták aránya? Amúgy a paki pilóták jó zsokék.

  2. Na, ezek a szaúdiak is éhen fognak halni, ha elfogy az olajuk. Mindent csak vesznek, semmit nem képesek meggyártani, az oktatás a zsidók kiirtásáról és a láblevágásról szól. Halálra vannak ítélve, ez nem gondolkodás.

  3. Szerintem ezek a Sasok nem vesznek részt az Iráni elleni támadásban, egyszerűen azért mert a légicsapásra hamarabb sor fog kerülni. Szerintem MAX 2013. év elejéig. Mondjuk az amerikai választások után.

    szittya88:
    Szerintem azért települtek északra a kínai tankok, mert ott vannak az oroszok plusz meghalt Kim Jong Il és ez destabilizálhatja az ottani helyzetet. Különben az orosz haderő legnagyobb része is a kínai határon állomásozik.

  4. oroszos :

    2015-re a végleges tervet szeretnék elkészíteni, utána kezdenék a prototípusokat legyártani, majd azokat tesztelni. 2020-2025 után kerülnének csak hadrendbe, de az időpontokat igen kis eséllyel tudják csak tartani, így biztosan jóval később lesznek csak.

  5. a hírt nem találom elveszett a a Kim-ről szóló cikkek közt és most nincs kedvem beleolvasni mindbe napokra visszamenőleg szinte képtelenség is lenne.
    A Falklandos dolgot nem én írtam nem szokásom mindenféle kobor hírt vagy álhírt belinkelni olyan gyakran nem írok erre az oldalra, és ameddig minimum két helyről nem olvasok nagyhorderelyű hírt nem szoktam hinni ezt a type-99 est is azért hittem csak el mert orosz és kínai sajtóba is megjelent (szerencsére elmentettem 1-2 képet a 99-esekről így könyü volt visszatalálni hozájuk) :D

  6. PAK-DA :))))

    Időnként az oroszok bedobnak ilyen „híreket”. Örülnek ha rendszerbe állítanak 100 db PAK-FA-t. Különben a már kiforrott Szu-XYokból is évenként pár tucatot vagy még annyit sem vásárolnak. Ilyen viszonylag szerény források mellett és a PAK-FA-val még fejlesztésben nemigen lesz már újabb perspektíva másra.