|

Repült az ötödik A400M

A karácsonyi szünet miatt kicsit megkésve számolhatunk be arról, hogy immáron ötgépesre bővült az Airbus A400M Grizzly tesztflottája, mivel a múlt héten végrehajtotta első felszállását az ötödik prototípus is.

A 125 tonnás felszállósúlyú, Grizzly 5 jelzésű masina december 20-án, helyi idő szerint 8 óra 55 perckor szállt fel első repülésére az Airbus Military Sevilla melletti üzeméből, majd 2 óra 10 perces szárnyalás után sikeresen le is szállt. Christophe Marchand tesztpilóta irányítása alatt ötfős személyzet tartózkodott a gépen. A fedélzeti mérnök Etienne Miche-de-Malleray tesztpilóta volt, míg rajtuk kívül Jean-Paul Lambert, Ludovic Girard és Cesar Gonzales-Gomez fedélzeti mérnökök foglaltak helyet a fedélzeten. Az első repülés során az alapvető repülési paramétereket és irányítási funkciókat ellenőrizték.

Az 5. prototípus első felszállása | Fotó: Airbus Military ,

Az ötödik gép csatlakozásával teljessé vált a tesztflotta, melynek 3700 órás berepülési programot írtak elő a program elején. Ebből az eddig szárnyaló négy masina már lerepült több mint 2500 órát, tehát, ha minden jól megy a jövő év folyamán befejeződhet a légi tesztelés, melyből a Grizzly 5 az elektromágneses interferencia (EMI) tesztekkel, a teherkezelés és súlyponttesztekkel, valamint extrém hideg körülmények közötti üzemelési próbákkal veszi ki majd a részét.

Az Airbus Military tájékoztatása szerint az első 4 példányt 2012 során átadják a megrendelőknek, 2015-ig pedig szeretnék havi 2.5 gépre felfuttatni a gyártást. Az első A400M-et a Francia Légierő kapja, a gép várhatóan 2013-ban áll hadrendbe. A gallok eddig 50 darabot rendeltek a gépből, de a vásárlók között van még Belgium, Németország, Luxemburg, Spanyolország, Törökország, Nagy-Britannia és Malajzia is.

——-
Az Airbus A400M ‘Grizzly’ típusismertetőjéhez katt ide!

4 hozzászólás “Repült az ötödik A400M”