|

Megkezdődött az A400M sorozatgyártása!

Az Airbus Military annak ellenére kezdett bele a kompozitépítésű katonai teherszállítójának sorozatgyártásába, hogy a fejlesztő országok még mindig nem írták alá az EADS által kierőszakolt emelt összegű fejlesztési költségvetésről szóló megállapodást.

Nagy-Britannia és Törökország még mindig bólintott rá a magasabb költségvetésre. A több milliárd eurós mentőcsomagot a gép exportjakor az euró-dollár árfolyam miatt adódó költségvetés-kiesés miatt harcolta ki magának az EADS, ám több állam, köztük Németország is vonakodott belemenni az új feltételekbe. A fejlesztő országok azonban továbbra is elkötelezettek a típus gyártása iránt, de egyre többen csökkentik megrendelésüket, az így feleslegessé váló példányokat pedig megpróbálják majd valahogy elpasszolni. Az elkötelezettségnek köszönhető az is, hogy az Airbus Military spanyolországi üzemében a szerződés aláírása ellenére megkezdték az A400M ‘Grizzly’ sorozatgyártását.

Fotó: Airbus ,

Belgium, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Luxemburg, Spanyolország és Törökország is részt vesz a típus fejlesztésében, a malajziai exportmegrendeléssel együtt eddig 174 gép legyártására van érvényes szerződése a Sevillában található üzemnek. Az Airbus Military tájékoztatása szerint az első 4 példányt 2012 során átadják a megrendelőknek, 2015-ig pedig szeretnék havi 2.5 gépre felfuttatni a gyártást. Az első A400M-et a Francia Légierő kapja, a gép várhatóan 2013-ban áll hadrendbe.

6 hozzászólás “Megkezdődött az A400M sorozatgyártása!”