|

Szolgálatba állt az első Master

Nagy nap volt november 14-e az Olasz Légierő és az Alenia Aermacchi életében, ugyanis ekkor került sor az első M-346 Master sugárhajtású haladó kiképző repülőgép átadási ceremóniájára. Kevesebb, mint egy évvel az első két sorozatban gyártott példány bemutatása, és nagyjából hét hónappal az utóbbiak egyik példányának szűzfelszállása után a Légi Fegyverrendszerek Központi Igazgatósága (DGAA) felügyelete mellett az Olasz Légierő Rómában rendszerbe állította az első M-346A-ját.

Az elmúlt időszakban az Alenia Aermacchi gyári berepülőpilótája, mérnökei és földi kiszolgálói üzemeltették és repülték az elkészült M-346A-kat. A Róma közelében lévő Venegono Superiore repülőtéren végzett repülések a program végső stádiumában már napi rendszerességgel zajlottak, és nem volt ritka, hogy 24 órán belül több felszállást is teljesítettek. A cél ezzel az volt, hogy minden lehetséges hibát kiszűrjenek, ami később az üzemeltető egységeknél felbukkanhat, és, hogy szimulálják az „éles” üzemelést. Legutoljára pedig az Olasz Légierő Kísérleti Repülőegységének pilótái is bekapcsolódtak a repülésekbe, ellenőrzés céljából.

Az Olasz Légierő első M-346A-ja | Fotó: Alenia Aermacchi ,

Az Olasz Légierő ezzel a lépéssel kiemelkedő helyet foglal el a világon, ugyanis kevés más ország rendelkezik hasonlóan modern kiképző repülőgéppel. Az Alenia Aermacchi az évtizedes hagyományokra alapozva ismét egy sikeresnek tűnő konstrukciót alkotott, ami eséllyel pályázik a világ nagy tenderein. A most átvett M-346A-t hamarosan követi a második, mellyel együtt a Pratica di Mare bázison települnek majd, és a Kísérleti Repülőegység sokat tapasztalt pilótái nyüstölik majd őket. Az első széria további négy gépe várhatóan 2012-ben készül el és kerül átadásra.

6 hozzászólás “Szolgálatba állt az első Master”