|

Repült az első T-346A

Ünnepélyes keretek között elvégezte első repülését az Olasz Légierő számára gyártott Alenia Aermacchi M-346 jelzésű sugárhajtású kiképzőgép első példánya. Az M-346 Master olasz típusjelzése T-346A lett.

Még decemberben mutatták be a Nagyérdeműnek az első két T-346A típusú katonai kiképző repülőgépet, melyet az Olasz Légierő rendelt meg további 4 darabbal egyetemben. (A fél tucatos mennyiséget később 15 darabra kívánják feltornászni.) Az első gép szűzfelszállására mostanáig kellett várni, az Alenia venegonoi üzemének területéről március 31-én emelkedett a magasba 40 perces szárnyalására, melynek során 15 000 láb (4 570 méter) magasra emelkedett a géppel a berepülőpilóta, ezalatt a gép irányíthatóságát és a rendszerek működését tesztelte.

Foto: Alenia ,

„A gép tökéletesen bizonyította kitűnő mutatóit kezelhetőség, teljesítmény és ember-gép kapcsolat terén.” – mondta leszállás után az Alenia Aermacchi fő berepülőpilótája, Quirino Bucci, majd közölte, a gép hónapokon belül szolgálatba állhat a Lecce bázison az Olasz Légierő kiképzőalakulatának kötelékében.

Az Alenia szóvivői az esemény után elmondták, hogy a másik 4 olasz gép már a befejezés stádiumában tart, továbbá készül a Szingapúr által megrendelt 12 darab M-346-os is. Emellett hangsúlyozták, aktívan keresik az Amerikai Egyesült Államok igényeit, hogy „személyre szabott” megoldást kínáljanak az USAF számára a T-X tender keretében.