|

Újabb légtér-ellenőrzők Indiába

Lassan már nem meglepő, ha Indiából hadiipari beszerzésről hallunk, azonban mindenképp figyelmet érdemel az Indiai Légierő (IAF) legújabb pénzköltő akciója, melynek keretében további légtér-ellenőrző repülőgépeket vásárolnak.

Az indiai kormány várhatóan két újabb orosz platformra szerelt Phalcon radarrendszert vásárol egy 2004-es indiai-orosz-izraeli szerződést követően. Bár a platform típusát még nem közölték (várhatóan a korábban alkalmazott Il-76-os, vagy annak újrahajtóművezésével létrehozott Il-476-os lesz a befutó), az új masinák beszerzési árát nyilvánosságra hozták: potom 800 millió dollár.

India 2004-ben már rendelt 3 darab Phalcon rendszerrel szerelt Il-76-ost 1.1 milliárd dollár értékben, melyet 2009 és 2010 folyamán állítottak hadrendbe. (Emellett némi késéssel folyik a hazai ipar bevonásával létrehozandó masina fejlesztése is, melynek alapjául a brazil EMBRAER E-145-ös szolgál.)

Az újabb beszerzés minden valószínűség szerint Pakisztánnak köszönhető, aki 4 darab Saab 2000-est és 4 kínai ZDK-03 típusú légtér-ellenőrző repülőgépet rendszeresít.

7 hozzászólás “Újabb légtér-ellenőrzők Indiába”