|

Megérkezett az első Il-76 AWACS Indiába

Már május 22-én írtunk az indiai AWACS-ekről, most újra feltűnik sorainkban a típus neve, ugyanis május 25-én megérkezett az első, még 2004-ben megrendelt gép Indiába.

Az izraeli IAI gyárából érkező gépet három MiG-29 és Jaguar köszöntötte az indiai légtérbe érkezvén, kísérvén egészen a Jamnagar repterén történő landolásig. Az Il-76-ost már teljes egészében indiai személyzet repülte haza a 8,5 órás repülőút alatt, ami nem különösebben meglepő, hiszen a típus teherszállító- és tankerváltozatai évek óta repülnek indiai felségjellel, így számos hindu pilótának van jogosítása a típusra. A gép holnap továbbrepül a Palam légikikötőjébe, ahol az érkezése tiszteletére tartott ünnepségen vesz részt.

first Il-76 AWACS arrives India

Az Indiai Légierő 3 darab Il-76-ost rendelt Oroszországtól, melyeket az izraeli IAI alakít át légtérellenőrzővé. A gépek honi bázisa az Agra Légibázison lesz. Azonban elképzelhető, hogy a háromgépes flotta megkétszereződik, a közelmúltban tárgyalások kezdődtek az izraeli féllel újabb radarrendszer vásárlásáról.

httpv://www.youtube.com/watch?v=U8USF_LRAEg