|

Vízre szállt a rondaság

A Királyi Haditengerészet legújabb üdvöskéje, az AgustaWestland AW159 Lynx Wildcat történetében először fordult elő, hogy a típus hajófedélzeti leszállást hajtott végre.

A jeles eseményre november 7-én került sor, de csak tegnap hozták nyilvánosságra. A királynőt a ’70-es évek óta szolgáló Lynx legújabb verziója az RFA Argus fedélzetére szállva (Robert Dowdell és Lee Evans alezredesek irányításával) hajtotta végre történelmi leszállását, mellyel egy négyhetes tesztsorozat kezdődött a brit szigetvilág déli részén. Ennek során ellenőrzik a fel- és leszállási jellemzőket, valamint a gép fedélzeti kezelését, továbbá vizsgázik a hajózó- és a kiszolgálószemélyzet is.

Az védelmi minisztérium 62 AW159 Lynx Wildcat típusú helikoptert rendelt, melyből 34 kerül a hadsereghez és 28 a flottához. Az első operatív egység a 700W NAS (Haditengerészeti Század) lesz, várhatóan 2013 januárjától érkeznek majd ide az első Wildcatek, melyek a pilótaképzést szolgálják majd. A következő egységet, a 702 NAS 2014 januárjától töltik fel. Az első haditengerészeti század, a 815 NAS 2015-től érheti el a teljes bevethetőséget. A hadsereg várhatóan már 2014-től vagánykodhat élesben a masinákkal.