|

Egyiptomi légtérsértés miatt lőttek az izraeli vadászok

Az izraeli Y-Net News hírportál egy érdekes írást közölt le minap, ugyanis lövések hallatszódtak a Földközi-tenger keleti partján fekvő ország légterében, melyet egy egyiptomi katonai forgószárnyas miatt adtak le.

A tegnapi hír szerint a vasárnap helyi idő szerint 17 óra körül Eilat környékén egy egyiptomi lajstromú, Mi-8 típusú katonai helikopter lépett be Izrael légterébe, ahol 25 percet tartózkodott. A légtérsértő forgószárnyas Negev felé repült tovább, amikor az Izraeli Légierő 2-2 készültségi F-16-ost emelt a gépekre a Nevatim és Ovda légibázisról. Miután többedszerre sem sikerült rádiókapcsolatot teremteni a betolakodóval, a Dávid-csillagos vadászok figyelmeztetőlövéseket adtak le a Mi-8-as felé, mely erre sarkon fordult és hazarepült.

„A Mi-8-as pilótája kis sebességgel repült és nem létesített rádiókapcsolatot” – közölte az Izraeli Légierő szóvivője. Hozzátette, a légtérsértés okai egyelőre tisztázatlanok és azonnali kivizsgálást rendeltek el az üggyel kapcsolatban, továbbá hivatalos csatornákon panasszal értek Egyiptom felé.

Az egyiptomi légtérsértés egyébként azért furcsa, mert jóideje nem történt hasonló incidens a két szomszédos állam között.

45 hozzászólás “Egyiptomi légtérsértés miatt lőttek az izraeli vadászok”

  1. Én arra is kíváncsi lennék, hogy a nem vették fel a rádiókapcsolatot az mit is jelent? Gondolom vizuálisan azonosították az F-16-osok a minyót és feltűnő lehet az egyiptomiaknak is 4 F-16-os.

    Puma: Én is kiváncsi lennék arra, hogy mit szállíthatott az a heli arrafele…

  2. Nekem az a feltételezésem, hogy tesztelni, sziporkázni akartak egy keveset az Izraeli Légierő képességei tekintetében. Szerintem tökéletesen vizsgáztak, de én lelőttem volna a gépet, már csak azért is, hogy emlékeztessem az arabokat a Camp Davidi egyezményre…

  3. Hülye egyiptomi tábornokok! Vagy most mijük is van? Most jönnek rá, hogy nemigen lehet mást tenni, mint amit Mubarak tett. Ő is gúzsbakötve táncolt. Hiába akar a nép háborút Izráellel, azt először is elbuknák, aztán meg nagy Izrael rárakna 1 üllőt a lábukra, és csak akkor venné le, ha szépen viselkednek.

  4. El tudom képzelni, hogy kíváncsiak voltak az izraeliek reakcióidejére, és földi radarjaik észlelőképességére.

    De persze bőven lehet, hogy valami/ki kipottyant a gépből, miután eltévedtek, vagy esetleg felakadt arra. Mindenesetre akárhogy is volt, elég nagyot kockáztattak.

  5. Puma. Pannon Puma

    sulyid ! Nagyon kemény vagy ! Szerintem egy minyó miatt nem érte volna meg összekoccanni Egyiptommal. Ott most nem Izrael barát a légkör és az ország elég jól felfegyverkezett !

    Ha lelöveted, biztosan megdorgáltak volna a feletteseid ! Izrael katonai vezetői nagyon realisták.

    dalost ! Semmi sem kizárt ! D

    Még az lehet,elfogyott kóser körte pálinka – volt szerencsém ilyent inni,isteni ! – és azt cserélték cigarettára.
    Ezt meg gazdaságosan kihasználták egy éles riasztásra. Így aztán mindenki jól járt és még a hírekbe is bekerültek ! D D D D

  6. Lehet, hogy realisták, de nincs közöttük 1etértés. Ha igaz, nemrég azért váltották le a Mossad góréját, mert semmiképpen nem értett 1et Irán megtámadásával. Az meg erre szivárogtatott, így lehetetlenítette el a támadást, ami amúgy már meg is lett volna.

  7. Én is azt tartom valószínűnek, hogy vmi finom harci cselekmények elősegítéséhez valót dobtak át a palesztín ellenállóknak! Na meg az ellenfél tesztelése is fontos lehet!Egyiptom eléggé megszorongathatná Izraelt ,főleg ha ehhez még több további arab állam is csatlakozna akkor lehet az amcsik se mernének lépni, de ez már kilett tárgyalva. :-)

  8. Sulyid most le buktál te perzsa vagy. SOS szoljanak a Moszatoknak!!!

    Ha lelöted volna a Mi-8. Holnap az imán a mecsetbe a vérés szájú izraelről szonokolna. Serencsétlen hősi halot egyiptomi katonákról beszélve.
    A mélyen vallásos munkanélküli unatkozó tömegek egyből háborut követelnének.(gyülöködni könnyebb, mint munkát találni :) )
    Tegyük hozzá Törökök után egyiptom a legerősebb hadsereggel rendelkező iszlám ország.
    100 db F-16-suk meg a földi légvédelmük szerezne kellemetlen perceket Izraeli légierőnek.

    Te is felszál egy Izraeli F-16-sal, és lelősz tök véletlenül egy-két török utasszállitot :)
    A török srácok se maradjanak ki háboruból.
    Holnap meg komeini fiává fogadna.
    USA-ban a fejesek idegbajt kapnának.

  9. De hála az Istennek.
    Te ne vagy Izraeli pilóta. Ha egy kicsit gondolkodol és jobb belátásra térsz.

    Egyiptomi és Izraeli tábornokok majd lerendezik a dolgok a zárt szobákba négyszemközt.

    Minden majd a régibe. Lehet folytatni a Irán elleni terveken való agyalását.

    Arabok vereségeiről már egy pár tanulmány megjelent.

    1, butitot szovjet fegyverek
    2, tudás féltő kultúrájukból adóan a katonák lehírhatalanúl kis ismeret anyaguk van.

    pl. mint iraki harckocsik esetében egyszerüen nincs páncéltörö lövedékük.

  10. Legyünk őszinték, mikor volt utoljára Egyiptomban Izraelpárti hangulat? :D

    Jó régre kell visszatekinteni, József próféta idejére. (Azért ezek az államok durván régi civilizációk utódai.)

    Nem lenne olcsóbb annál 1 vadi új Szuhoj akárhányas?

    Olcsóbbnak valószínűleg a képesség tükrében olcsóbb lenne, de nem ez itt a kérdés. Már S300-at se adtak el nekik, hát még akkor csúcstechnológiájú vadászgépeket. Nem igazán van esélyük semmilyen gépre, talán J-10 az egyetlen ami egyáltalán belátható időn belül szóba jöhet, mert a JF-17-et a pakik nem igazán engednék oda. Egyébként meg max. csóró, embargót nem tisztelő országoktól használt gépeket tudnának beszerezni.

  11. Barátaim, az F16 az csak néhány karakter. Gyanítom, hogy a zsidó gépek nem számszerűsíthető képességei sokkal jobbak az egyipsünökénél.
    Radar, AEW, IFF,és mindez igen komoly elektronikus háborús környezetben. Akié az éter, azé a győzelem. Ja, a besugárzásjelzőt nem is említettem.

  12. Off:
    Pálinkára nincs értelmezve a kóser, mint fogalom, ezért nem is lehet kasserolni, de jó marketingszöveg, emellett a gyakorlati jelentése talán az lehet, ha Zwackéknál folyamatosan ellenőrzik a minőséget.
    On:
    Ez vagy lészültségi teszt volt vagy kanóc akart lenni.

  13. Külpol:
    Szunnita, sííta egységfront alakult ki, itt már csak Szaúd-Arábia az egyetlen mumus, de legutóbb már USA-nak megmondta kerek perec, hogy ha nem akarnak jó fiúk lenni, akkor hamar odaérnek a kínai tankerek az öbölbe és elviszik ők jó áron a naftát. Persze a ’40-es évek óta US doktrína, hogy Sz.-A. de facto US olajlelőhely és megvédik akárkitől.

  14. Az egyiptomi Mi-8 -as 25 km-t tett meg izraeli területen, ha jól értelmezem az eredeti hírt. Ez nem kevés, még ha max. sebességgel repült, akkor sem.
    (Az izraeliek is nyilván már a határtól jópár km-re követik a rep. tevékenységet.)

    Ha valaki tudja: egy minyó ott be tud „csúszni” a radar alatt? Egyáltalán ott elképzelhető ilyen?

  15. Az arab tavasz mögött állítólag az irániak álltak. Ezt némileg alátámasztja az a tény, hogy mindenhol nagyon hangsúlyosan muszlim kormányok, vallás orientált politikai hangulat jött létre. Ha az irániak valóban befolyással bírnak az egyiptomiaknál akkor érthető jelzés pont most amikor Izrael Iránra acsarkodik.

  16. „Átlagos sebességgel számlva 8-10 perc. Tekintve, hogy a készültségi gépnek fel kell szállni és oda kell érnie, ez bizony minden, csak nem sok szerintem…”

    Nem a reakcióidőt sokallom, csak mindig elcsodálkozom azon, hogy minden igyekezet ellenére mi mindent tehet meg az „ellen”. Bár ez is relatív, ugye. (Azért azt én sem várom, hogy 150-170 km-es távolságról azonnal otteremjenek a készültségi gépek)

  17. Lassan repült, semmi rádió kapcsolat. Ilyen sebesség mellett eleve esélytelen, hogy kézjelekkel kommunikáljanak, ráadásul a Negev sivatagban elég fontos bázis van – még ha az irány véletlenszerű is volt – így nem sok lehetőség maradt, csak az hogy néhány 20 mm-sel felhívták a figyelmüket, hogy eltévejedtek. Ennyiből nem kellene már háborút kirobbantani. Volt egy kis izgalom, de nagyobb baj nem történt s ez a lényeg! Legfeljebb az izraeli oldalon hiányzik néhány 20-as a leltárból, míg a egyiptomi oldaláról néhány tiszta overál… Az is lehet, hogy útvonalat repültek, benézték, mert hát valljuk meg a sivatagban nem hemzsegnek a jellegzetes tájékozódási tereppontok. Persze helytálló lehet az is amit már többen írtak, hogy nem ok nélkül jártak arra amerre…
    Ha egy Minyora négy gépet emelnek az viszont elég beszédes!

  18. OFF

    Amerika beelegyezett abba hogy eladja Finnországnak a 72db AGM-158 szárnyas rakétát .

    Gondolom a mistralok ellen szerzik be.
    Véleméynem szerint jobban jártak volna ha már AGM-84D rakétákat rendeltek volna mivel annak nagyobb a sebessége így a légvédelemnek is gondot okoz .
    Egyébként hány harpoon-t tud hordozni egy f-18C/D?

  19. Véleméynem szerint jobban jártak volna ha már AGM-84D rakétákat rendeltek volna mivel annak nagyobb a sebessége így a légvédelemnek is gondot okoz .

    ????

    Mindkét fegyver szubszonikus a sebességük kvázi azonos, valahol M0.8-0.9 táján magasságtól függően. A JASSM tömege majdnem a duplája az AGM-84E-nek, és az indítási távolsága bőven 200 km felett van elvileg. Az AGM-84E-nek alig 100 km, de inkább alatta levő adatokkal találkoztam.

    Az JASSM extended range változata még a fenti értéknél is többet tud vagy már tud. Nem tudom, hogy hol tart. A JASSM elvileg csökkentett észlelhetőségű, ami haditengerésztenél is terjedő navalizált dobule digit SAM-ek miatt ez nem árt…

    Egyébként hány harpoon-t tud hordozni egy f-18C/D?

    Elvileg négyet, de elég tisztességes légellenállást jelentenek ezek. A jellemző szerintem a kettő úgy, hogy visznek még szárnypótost is.

    Egybéként nagyon sok jenki gép képes törzspótos vinni, de valamiért ez elég ritkán teszik.