|

Az USA lerótta tiszteletét Kanada áldozatai előtt

Az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztere, Leon Panetta szeptember 30-án tiszteletét fejezte ki Kanada afganisztáni áldozatai miatt.
„Afganisztánban a kanadaiak nagyszerű munkát végeznek azzal, hogy jelen vannak Kandahárban, és felkészítik az ottani fegyveres erőket.” – jegyezte meg a Pentagonban tartott találkozón, amikor a kanadai védelmi miniszterrel, Peter MacKay-el tárgyalt. „Kanada egy azon néhány NATO tagállam közül, akit emberi életekben óriási veszteség ért a majdnem tíz éves háború alatt.”

Annak apropóján mondta ezt Panetta, hogy Kanada 3000 katonája júliusban befejezte afganisztáni küldetését. Kanada 2002-es háborúba csatlakozása óta 157 életet (beleértve egy diplomatát, két segédet, és egy újságírót), és 11 milliárd dollárt áldozott fel a cél érdekében. Ugyanakkor Kanada – bár nem a frontvonalon – 950 katonával még Észak-Afganisztánban marad, hogy segíthesse a törékeny afgán védelmi erőket. Ez a küldetésük 2014-ben fejeződik be, és várhatóan 700 millió dollárba fog kerülni éves szinten.

Panetta köszönetet mondott még Ottawának a líbiai háborúban való segédkezésért. Kanada 6 darab CF-18 Hornet vadászbombázóval vett részt a Kadhafi erői elleni küzdelemben, amivel nagyban hozzájárult a hadjárat sikeréhez.
Peter MacKay szerint Kanada és az Egyesült Államok között planétánk legkiválóbb, legkülönlegesebb kapcsolata létezik, amit minden más államnak példaként szolgálhatna. Ezek után megismételte Kanada szándékát az amerikai gyártmányú F-35 Lightning II megvásárlására. Utóbbi ügy kapcsán egyébként nemrég kiderült, hogy bár megvalósulása biztosnak látszik, azért az ellenzők hangjai sem némultak el teljesen.

Szerző: QuietEye