|

Kitolja a Pentagon 100 F-35 megrendelését

A Pentagon költségvetési megszorításokra hivatkozva 100 db F-35 Lightning II vadászbombázó megrendelését helyezné át egy következő periódusra – közölte a Reuters bennfentesekre hivatkozva. A nevük elhallgattatását kérő források a hírügynökség szerint közel állnak a programhoz, így az információ valósnak tekinthető. Ahogy egyikőjük kifejtette: döntés ugyan nem várható az ügyben decemberig, ám nyilvánvaló, hogy a Védelmi Minisztérium komoly spórolásba fog, hogy megfeleljen a Költségvetési Ellenőrző Törvény elvárásainak – ennek pedig az F-35 is meglátja majd a kárát.

Mivel a Joint Strike Fighter program a Pentagon egyik legdrágább beruházása, így érthető, hogy jelentős összegeket kénytelenek kivonni belőle a Kongresszus utasítására. A minden átható amerikai költségvetési csökkentésre azért van szükség, hogy lefaragják a büdzsé várhatóan 1,3 billió dolláros deficitjét és a 14,7 billió dolláros adósságot. Hasonló okokra vezethető vissza az is, hogy az elmúlt két év során már több kisebb részletben sort kerítettek az F-35 megrendelések kitolására, így összesen már közel 224 Lightning II épülhet meg később – ez pedig szépen megemeli a típus darabárát.

A F-35 pártolói a gép árának növekedése kapcsán mindig amellett érveltek, hogy amikor végre sor kerül a nagyobb darabszámú megrendelésekre – az Egyesült Államok részéről például több részletben 2443 példány beszerzésére lehet számítani, összesen 385 milliárd dollár értékben -, akkor az egy legyártott repülőgépre eső költség is csökken. Azonban a fokozatos rendelés-halasztások csak további olajat jelentenek a már egyébként is hevesen lobogó tűzre, és adják a lovat a program ellenzői alá.

F-35: túl drága a madárka? |Fotó: Angel DelCueto Keen, Lockheed Martin ,

Nem véletlen az sem, hogy Robert Stevens, a Lockheed Martin vezérigazgatója nemrég hevesen fellépett a projekt alulfinanszírozottsága ellen. Kiemelte: jelenleg rendkívül fontos, hogy a megrendelések beindításával fokozzák a gyártás ütemét és csökkentsék a darabára, különben a gyártó és a rendszeresítők is súlyos pénzügyi veszteségeket szenvedhetnek. Stevens hozzátette, hogy tévesek azok a vádak, miszerint a berepülési program csúszna, sőt: idén 8%-kal többet repültek, mint amit terveztek, összesítve pedig 11%-kal járnak az elvárások felett.

A kieső bevételek nem elsősorban a Lockheed Martinnak jelentenek gondot, mely egyéb bevételeiből finanszírozni tudja a hiányt, hanem a több száz amerikai és külföldi alvállalkozónak. Ezek a kis cégek fontos elemét képezik a programnak, és munkahelyek ezreivel járulnak hozzá a foglalkoztatáshoz. Azonban, ha nem jut el hozzájuk időbe a megrendelés és ezzel együtt a bevétel, akkor kénytelenek lesznek árat emelni (legrosszabb esetben felszámolni a kapacitást annak fenntarthatatlansága miatt), ez pedig tovább emeli az F-35 árát.

Egyelőre tehát nem arról van szó, hogy törölnék 100 darab Lightning II megrendelését, csupán csak később hozzák tető alá a róluk szóló üzletet. Egyes elemzők viszont már most arra figyelmeztetnek, hogy ha nem fordul jobbra a helyzet, lehetséges, hogy a Kongresszus pár éven belül akár a tervezett megrendelésszámot is megnyirbálhatja – hogy mennyivel, azt megsaccolni sem lehet még. Az viszont biztos, hogy ezzel a lépéssel elindíthatnak egy halálos spirált, ami a legvégén az árak csillagászati magasságokba szökését eredményezhetik.

3 hozzászólás “Kitolja a Pentagon 100 F-35 megrendelését”