|

Túl sok a tábornok sógoréknál is

Éppen ezért tenni is szeretnének a dolog ellen. Tesszük hozzá van is min munkálkodniuk, hiszen Ausztriában az egy katonára jutó tábornokok száma még a magyarnál is nagyobb! Gondoltátok volna, hogy nem is kevéssel? A „Lajtán túl” ugyanis jelenleg mintegy 1:100 a tábornokok aránya. Konkrétan 159 aktív állományú tábornok (összesen pedig 207) található meg a mintegy 15 000 fős osztrák haderőben, ami némi matekozással azt adja ki, hogy 94 katonára jut egy-egy csillagos vállap tulajdonos.

Összehasonlításképpen jelenleg kis hazánkban a 24 000 körüli létszámra 80 körüli tábornok juthat, ami így 1:300 arányt ad ki, mely összevetve az osztrákkal szinte mesés. Apropó gondolom ismeritek a pont ezt a témát taglaló, immáron hellyel-közzel 1 évvel ezelőtti Lemil posztot. (A befutott kommenteket is érdemes mazsolázgatni.)

Persze nyilván nem így iccaka unatkozván túrtam fel a publikus osztrák hivatalos anyagokat, számolgatva a tábornokokat, hanem a Salzburger Nachrichten napilap szeptember 13-án hozta le ezen adatokat, melyeket történetesen Norbert Darabos védelmi és sport miniszter tett közkincsé nemrégiben, miután ezzel kapcsolatos kérdéseket szegeztek a kormánynak. Mindamellett bejelentette Bécs azon szándékát is, miszerint véget kívánnak ennek vetni. Hogy a haderőreform során mennyivel nyirbálnák meg a tábornokok számát, arról ugyan konkrétan nincsenek információink, de az ismert, miszerint az osztrák tisztek számát 2 800-ról 2 000-re csökkentenék.

6 hozzászólás “Túl sok a tábornok sógoréknál is”

  1. Puma. Pannon Puma

    Hazánkban csak találgathatunk a tábornokon mennyiségét illetően. A pontos számot a HM nem adja ki !

    Ez ugyanis az egyik nagy-nagy titkunk !
    Ha kiderülne az ellenség rögtön meghalna ( szerintem nem a rémülettől hanem a röhögéstől ).

    Ellenség nélkül meg minek kellene tábornok?

  2. Allesmor Obranna

    Kicsit bulváros az összehasonlítás és most nem a HTKA-t minősítem.
    Ugye anno a Néphadsereg volt az „alezredesek hadserege”, most már romlott az arány, de annyit mindenképp megkérdeznék, hogy a „94 katona” mégis miféle beosztású és rendfokozatú személy?
    Talán árnyalná a képet, már ha érdemes…