|

Pert nyert a Honvédelmi Minisztérium

Érdekes hírt kürtölt világgá szeptember 1-jén a Kongsberg norvég hadiipari vállalat. Rendkívül szűkszavúra sikerült nyilatkozatuk szerint 2003-ban szerződést kötöttek a magyar Honvédelmi Minisztériummal katonai rádiók szállításáról. Ezek típusát nem nevezték meg, ahogy a nyolc évvel ezelőtti megállapodás értékét sem. Állításuk szerint a magyar hadvezetés időközben jelezte, hogy lecsökkent az igény a szóban forgó kommunikációs eszközökre, így azokból jóval kevesebbet venne át, mint amennyit eredetileg tervezett.

Ezzel még önmagában nem is lett volna baj, ám a Kongsberg ezzel kevesebb bevételt lett volna kénytelen elkönyvelni, sőt, még veszteséget is okoztak volna számára az addig legyártott, de átadásra már nem került rádiók. A felek 2007-ben frissítették az eredeti szerződést (ennek mélységéről szintén nincs bővebb információ), majd megállapodtak abban, hogy a kártérítéssel kapcsolatban 2009-ig megegyeznek.

A tárgyalások viszont zátonyra futottak. A norvégok ekkor már nem tudtak tovább várni, és 2010-ben bírósági keresetet nyújtottak be a Honvédelmi Minisztérium ellen a budapesti ítélőszéknél. Követelték, hogy a tárca fizesse ki a legyártott rádiókat, valamint az időközben felgyülemlett veszteséget is kártérítés formájában. A fővárosi bíróság mostanra meghozta ítéletét, melyről csak annyit tudunk, hogy a Kongsberg számára negatív eredményt hozott – de sajnos többet nem. Ez annyit tesz, hogy a cég kénytelen lesz végleg elkönyvelni veszteségét, míg a Honvédelmi Minisztériumnak nem kell fizetnie.

7 hozzászólás “Pert nyert a Honvédelmi Minisztérium”

  1. Az ilyen és hasonló szerződésekben mindig kikötik a jogvita esetén eljáró bíróság illetékességét. Ha a pesti lett és ebbe mindketten belementek akkor bakfitty. Gondolom elutasították a cég kártérítési igényét. És nem is fellebbezték meg az ítéletet ?

  2. Azért nem kell elsiratni a Kongsberget, mert tuti, hogy nem volt tényleges veszteségük. A szokásos nagy céges hozzáállás, hogy minden virtuális „mi lett volna ha” kezdetű fantáziadús ok okozati viszonyból következő „nyereséget” felszámolnak ilyenkor. Kb. úgy mintha ” ha nem sérülök meg akkor több gyerekem lett volna azoknak pedig átlagosan két gyerekük ezért az unokák és a gyerekeim teljes életére kiterjedő, országos átlagfizetéséből következő bevételére igényt tartok kártérítés gyanánt”.