|

A Halászsas is az elnök szolgálatába lép

Az Egyesült Államok Tengerészgyalogságának HMX-1-es százada a világ talán legtöbbet kamerák előtt mutatkozó forgószárnyas egysége. Ez annak tudható be, hogy ők fuvarozzák az USA elnökét, amennyiben a helyzet úgy hozza, hogy helikopterrel kell megtennie az utat A-ból B-be. A speciális feladathoz természetesen speciális járművek is dukálnak; a flottát jelenleg VH-3 (SH-3 Sea King), VH-60 (UH-60 Black Hawk) és VH-53 (MH-53 Sea Stallion) helikopterek alkotják. A mindenkori elnök azonban csak az első kettővel utazik, a harmadik típust támogató feladatokra alkalmazzák. Érdekes módon pedig éppen a VH-53 kerül először leváltásra, mégpedig a különleges kialakítású MV-22 által.

Mint ismeretes, korábban már felmerült, hogy a jövő „Marine One”-jai akár a Bell-Boeing együttműködésében készülő konvertiplánok is lehetnének. Az elnöki Osprey egyelőre nem valósult meg, bár a típusváltást elérni szándékozó VXX tender második felvonásában valószínűleg szerepelni fog. E rövid kitérő után viszont forduljunk vissza a tényekhez: a HMX-1 hamarosan 14, némileg átalakított MV-22-vel rendelkezhet, amik a kiöregedő VH-53D-ket küldik nyugdíjba. A Halászsasokkal a többi helikopter pótalkatrészeit, a kiszolgáló személyzetet és – szükség esetén – az elnöki stáb tagjait szállíthatják majd. Új feladatukkal valószínűleg új jelzést is kapnak, ami logikusan a VV-22 lenne.

MV-22 landol a USS Nassau (LHD 4 ) helikopter-hordozóra | Forrás: Wikimédia Commons ,

A jellegzetes zöld-fehér festésükről „zöld fölső” néven elhíresült VH-53D-k utódai valószínűleg szintén hasonló árnyalatban pompázhatnak a rendszeresítés után. (Érdekesség, hogy a VH-3 és VH-60 esetében a „fehér alsó” jelzőt használják a szlengben.) Ezen kívül azonban még további különlegességekkel is rendelkeznek majd a HMX-1 Osprey-i. A megfelelő kényelem szavatolása érdekében ugyanis a század négy VIP-készletet is vásárolt madárkáihoz, melyek igény szerint beszerelhetők bármelyik gépbe.

A szettnek részét képezi a belső lemezek lefedése zöld borítással, a rajtuk futó kábelek és csövek elrejtése érdekében. Szintén az esztétikusabb megjelenést szolgálják majd a fekete szőnyegek, amik a hátsó rámpán is megtalálhatók lesznek, az utasok kényelmét pedig fekete bőr ülőalkalmatosságok segítségével szavatolhatja a személyzet. Azonban ez még mindig nem elég ahhoz, hogy maga az elnök utazhasson az MV-22-esen, így a VIP feladatú példányokat csak egyéb, alacsonyabb rangú tisztviselők és méltóságok, illetve a stáb utaztatására használják majd.

One Response to “A Halászsas is az elnök szolgálatába lép”