|

Lecserélné az Amerikai Hadsereg az M9 hadipisztolyt

Az régóta ismert tény, hogy az Egyesült Államok fegyveres erőinél sokan szeretnék, ha az M16/M4 család rövid úton eltűnne a használatból, helyét pedig átvenné egy megbízhatóbb, üzembiztosabb, erősebb fegyver. A típuscsalád leváltására már többször indítottak tendert, jelenleg is folyik egy procedúra, azonban mindeddig eredménytelenül. Emellett azonban van még egy fegyver, amit a katonák szinte mindenhova magukkal visznek, és szintén összhaderőnemi program során került rendszeresítésre annak idején: az M9 hadipisztoly. Most ennek szeretnék megkezdeni az utódkeresését, amit azonban nem mindenki támogat.

Az M9-est az 1980-as évek végén rendszeresítette minden amerikai haderőnem, miután szükségessé vált az addig használt M1911 leváltása. A két fordulóban lebonyolított, rendkívül szoros tenderen a Beretta 92-S1 győzedelmeskedett, melynek amerikanizált változata lett végül az M9. A 9x19mm Parabellum lőszert tüzelő hadipisztoly azóta több háborúban bizonyította képességeit, különösen a 2003-as iraki konfliktusban, mikor a városi harcok során sokszor lépett elő elsődleges fegyverré. Most viszont a felső vezetés úgy határozott, hogy el kell kezdeni váltótípusának keresését, mivel 25 éves pályafutása során kiöregedett, és a mai technológiával már sokkal jobb hadipisztoly is előállítható lenne.

M9 hadipisztoly |Forrás: Wikimédia Commons ,

A leendő új fegyverrel szemben elvárás, hogy a jelenleginél nagyobb pusztító erőt fejtsen ki, kivitele legyen praktikusabb (a könnyebb harctéri tisztítás érdekében), legyen moduláris (az M9-cel szembeni kritika ez esetben az integrált szereléksín hiánya), hosszú élettartam (legalább 25 000 lövés meghibásodás nélkül – kritikusai szerint az M9-nél ez mindössze 5000 lövés) és magas biztonsági fok (az M9-nél többször előfordult, hogy a biztosítópöcköt ugyan zárt helyzetbe tették, ám a tokba való becsúsztatásnál elmozdult, ami balesethez vezetett a következő elővételnél).

Természetesen a Beretta hevesen tiltakozik a vádak ellen, szerintük az M9 tökéletesen megfelelő még napjainkban is. Különösen az élettartamra és a megbízhatóságra büszkék, amire – állítják ők – nem lehet panasz, hiszen annak idején a 92-S1-et (majd későbbi verzióit, a 92F-et és FS-t) 35 000 lövéses élettartamra regisztrálták, a tesztek során pedig magas fokú tűrőképességről is számot adott. -40-től 60 Celsius fokig megfelelően működött, többször ejtették le betonra, megáztatták sós vízben, elásták homokba, sárba és hóba: mindezek nem ártottak neki végzetesen. Ráadásul a tapasztalatok szerint egy pisztollyal soha nem lőnek ennyit élettartama alatt, kivéve azokat, melyeket kiképzésre használnak.

Maroklőfegyver-kvalifikáció a USS Bonhomme Richard (LHD 6) fedélzetén, az M9 közreműködésével |Fotó: US Navy, Jeffery J. Gabriel Jr. 3. osztályú kommunikációs specialista ,

Ezzel szemben Daryl Easlick, a US Army maroklőfegyverekért felelős bizottságának vezetője azt nyilatkozta: harci körülmények és fokozott igénybevétel esetén az M9 teljesítménye és megbízhatósága exponenciálisan romlik. S bár a tréningezésre használt példányok átlagos élettartama 17 500 lövés a statisztika szerint, ez a háborús viszonyok között sokkal rosszabb. Easlick szerint jelenleg „szorgalmasan dolgoznak” azon, hogy minél előbb összhaderőnemi megegyezés szülessen egy új hadipisztoly rendszeresítéséről, amire legkorábban a 2014-es költségvetési évben lehet pénz. Elmondta továbbá, hogy a váltótípus mindenképpen olyan lesz, amivel már van katonai vagy egyéb rendvédelmi tapasztalat, jelenleg is gyártásban van és megfelelően módosítható.

Érdekesség, hogy az M9 mellett a SIG Sauer P228 alapján létrehozott M11 jelzésű hadipisztolyt is lecserélnék. Ez a jól ismert P226 kisebb, kompaktabb verziója, elsősorban olyan helyeken használják, ahol nem szükséges az M9 mérete és hatóereje, ám mégis kell egy megbízható oldalfegyver. Főként a harckocsizók, utászok és tűzszerészek alkalmazzák.

24 hozzászólás “Lecserélné az Amerikai Hadsereg az M9 hadipisztolyt”

  1. Ha jól tudom, külön engedéllyel az Armynál is lehet használni még 1911-et, de javítsatok ki, ha tévedek. Egyébként a legtöbb különleges alakulat sem az M9-et használja, voltak/vannak egyéni kezdeményezések a leváltására.

    Janaj: szerintem szimplán annyi, hogy egységeset akarnak, így ha már az M9 megy a levesbe, akkor az M11 is. De persze ez csak feltételezés.

  2. Egyszer dumáltam egy sráccal, aki rendvédelmi szervnél dolgozik és a Glockra és Berettára kérdeztem rá, hogy szerinte melyik a jobb?
    Ő a Berettára voksolt. Hogy a katonák is így gondolják – hogy kiöregedett – hát jó kérdés. Talán őket is meg kellene kérdezni…
    A .45-öst talán azért kedvelik mert nagyobb a romboló ereje, de a Coltba kevesebb lőszer fér. A 9X19-es para viszont elterjedt és többet is lehet vinni belőle betárazva. A katonaiba 15 db, míg a civilbe 10 db lőszer fér táranként. Ha csak a lőszerrel van gond, akkor elég lenne egy új töltényt kifejleszteni, de itt úgy látszik teljes cserét akarnak.
    Ez biztos hogy milliós nagyságrend, ha mindent belevesznek!

  3. Puma. Pannon Puma

    Én Glock hívő vagyok, elfogulatlan választás esetén ennek adok legnagyobb esélyt: tartóssága legendád, minősége a legjobb kategóriájában. Három egymás után működő biztosítása hihetetlen magas biztonságot ad – összesen 34 alkatrészből áll. Nagyon pontos. Gyártásban és hadi használatban is van.
    Többféle kaliberben, akár nagy kapacitású tárral is készül, 47 ország vásárolt belőle !
    Ha ez sem jó az amcsiknak akkor vegyenek TT-t ! D

  4. Nekem ez a kedvenc stukkerem. Még egy régi TG-ben olvastam róla és azonnal rabul ejtett a kis olasz!

    sulyid!
    10+. Mennyi az a plusz? Hány darab? A Colt tényleg egy legendás marokfegyver, de harcban döntő lehet hogy 10 vagy 15 skúló van a tárban vagy 10 lövés után cserélni kell, ami fedezék, biztosítás vagy több ellenséggel szembeni harcban hátrányt jelenthet. A 93R változatnál 20 db tárat is lehet alkalmazni, ez 4 cm-rel kilóg a markolatból. Igaz ezt még nem látta még ami katona kezében. De azért egy próbált megérne, hogy egy ilyen 20-as tár működne e egy „sima” M9-ben…

  5. Hornet102

    A para-ordence csinált 14-es tárakat a 45-ös colthoz, sőt az egyik kiadásukhoz még csináltak 18-as tárat is… Amúgy azért jobb a 45-ös, mint a 9mm, mert amíg a 45-ösből egy is elég közelről, addig ezt nem biztos, hogy megtudod csinálni 9mm-el…

  6. hornet: A G36 mióta maroklőfegyver? Különben nem kell elájulni tőle. A horvátoknál is visszaszoktak az AK-ra Afganisztánban.

    sulyid:”Amúgy azért jobb a 45-ös, mint a 9mm, mert amíg a 45-ösből egy is elég közelről, addig ezt nem biztos, hogy megtudod csinálni 9mm-el…”

    Ez így ebben a formában egyáltalán nem igaz. Nem véletlenül használnak a rendőrök 9X19mm-t.

  7. Attól függ hova lősz vele és mit is akarsz. A nyak nincs védve tudtommal. S az is fontos, hogy a célszemélyen milyen golyóálló van.
    Talán a 45 lőszer tulajdonságai kellene egyesíteni a para méreteivel és nem kellene új fegyver csak lőszer…

  8. Rommel!
    Hol írtam, hogy maroklőfegyver? Azt írtam, hogy jól néz ki és ez egy gyártmány tetszik a H&K-tól! Egy szóval sem említettem, hogy ez egy pisztoly kategória. Ennyi.
    Attól hogy a horvátok vagy 300 db-ot kaptak, s nekik nem jött be, még vissza állhattak AK-ra. Nagy ám a szokás hatalma….
    Lehet nem bíztak még benne, mivel 2007-ben kapott belőle 200 db-ot a hadsereg.

  9. Hornet102:
    „Talán a 45 lőszer tulajdonságai kellene egyesíteni a para méreteivel és nem kellene új fegyver csak lőszer…”

    Mi lesz a gáznyomással, kül- és belballisztikával stb?
    Így is éppen elég baj volt az M9-essel a bevezetés időszakában, most egy új lőszerrel valószínűleg kezdhetnék újra.
    A .45 ACP nagy lövedéksúlyú, alacsony gáznyomású lőszer a 9×19 Lugerhez képest. Ennek megfelelően alacsony a lövedék kezdősebessége. A magas lövedéksúly miatt viszont az energiája a célban is jelentős lesz.

    Kifejlesztették már odaát a legjobb kompromisszumot, ez a .40 S&W lőszer, arra tippelek, hogy ez lesz a következő.
    Fegyverből pedig a sok közül a H&K P30-ra tenném a voksom.

  10. sulyid

    Nem véletlen cserélték le majd 30 éve a 45-ös Coltot…

    Batka

    Nem vagyok nagy pisztoly „buzi” nem is értek jobban hozzájuk az alapoknál de nekem is a P30 a No1. de az kifejezetten a német vámosok igényei alapján lett kifejlesztve azaz inkább rendvédelmi mint hadi pisztoly(ezt mutatja az is,hogy a norvég rendőrök is P30-al flangálnak).

  11. Érdekes, hogy a Desert Eagle-t senki nem hozta fel…
    Biztos vannak hibái az M9-nek is, mint minden más pisztolynak. De ha úgy vesszük nincs tökéletes fegyver! Eegyik másik jobb bizonyos paraméterekben, de olyan, ami viszonylag kevés – mai szemmel nézve – alkatrészből áll és nem akad el soha talán nincs is! Az is számít, a katona hogy bánik a fegyverével. Karbantartja ahogy azt kell vagy trehány módon lesz ahogy lesz…
    Biztos hogy vannak jó és jobb stukik is mint az M9 vagy Beretta 92 – kinek hogy tetszik – de én rá teszem a voksom.

  12. Hornet102

    A DE az egy viszonylag megbízhatatlan pisztoly, tehát egyből ki is lett zárva a témából…

    dudi

    Nem véletlen, hogy a USMC és még sok más katonai szervezet a 45-ös Colt, illetve annak továbbfejlesztéseit,koppintásait használja…