|

Tripoli nagy része már a felkelők ellenőrzése alatt áll

Kormányellenes lázadók vonultak be Tripoliba augusztus 21-én vasárnap éjszaka és szinte az egész fővárost ellenőrzésük alá vonták, miután Moammer el-Kadhafi líbiai vezető biztonsági erői összeomlottak; Kadhafi két fiát őrizetbe vették, az utcán tömegek eufórikus hangulatban ünnepelték a négy évtizede hatalmon lévő vezető bukásának rohamos közeledtét.

A líbiai kormányellenes lázadók nyugat felől értek be Tripoliba vasárnap este, anélkül, hogy ellenállásba ütköztek volna – jelentették a hírügynökségek. A felkelőket örömmel fogadta és megéljenezte a lakosság. Az utcákon zeneszó hallatszott, az emberek az út szélén, eufórikus hangulatban figyelték a hosszú konvoj bevonulását. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió hétfőre virradóra azt jelentette, hogy a felkelők egész Tripolit elfoglalták, Kadhafi főhadiszállásának kivételével: a lázadók a főváros 95 százalékát ellenőrzik, a Kadhafi-hű erők kezén csak a Báb-el-Azizíja épületegyüttes maradt. Kadhafi holléte egyelőre nem ismert, két fia azonban már a felkelők őrizetében van: Szeif al-Iszlám Kadhafit elfogták, Mohammed el-Kadhafi pedig megadta magát, s házi őrizetbe helyezték.

A Sky brit tévécsatorna Tripoliból sugárzott élő adásában látható volt, hogy százak özönlöttek az utcára, örömükben lövöldöztek és Allahot éltették, miközben a felkelők kisteherautóikon a városközpont felé tartottak. A tévécsatornának a lázadókat kísérő riportere szerint a felkelők nem ütköztek ellenállásba. A lázadók később elérték a belvárosban fekvő Zöld teret, ahol a Kadhafi-hívek a felkelés kirobbanása után a líbiai vezetőt éltető gyűléseiket tartották. A szimbolikus jelentőségű téren most örömittas emberek a kormányellenes felkelők vörös-fekete-zöld zászlaját lengették, táncoltak, Allahot éltették és a levegőbe lövöldöztek.

Az északkelet-líbiai Bengáziban, a felkelők központjában vasárnap este tízezrek ünnepelték kitörő örömmel az utcán Kadhafi hatalmának bukását. Néhány órával korábban Kadhafi még hangüzenetben szólított fel a főváros megvédésére; a líbiai vezető huszonnégy óra leforgása alatt három ilyen üzenetben fordult a lakossághoz. A felkelők nyilvánvaló sikere ellenére Mahmúd Dzsibril, a lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) végrehajtó testületének (kormányának) vezetője figyelmeztetett: maradtak még olyan gócpontok Tripoliban és környékén, ahol Kadhafi hívei ellenállnak. Dzsibril óvatosságra intette a felkelőket, hangsúlyozva, a harc még nem ért véget, de néhány órán belül teljessé válhat a győzelmük. Arra is felszólította társait, hogy ne álljanak bosszút sérelmeikért, ne fosztogassanak, ne bántsák a külföldieket, bánjanak emberségesen a foglyokkal, kíméljék meg az életüket, „még Kadhafi hozzátartozóinak, gyermekeinek, családjának” az életét is.

A felkelők a Tripoliba történő bevonulás előtt, a fővárostól nyugatra fekvő „a 27-es kilométerkőnél” elfoglaltak egy laktanyát, ahol sok fegyvert és lőszert zsákmányoltak. A szombaton elfoglalt Závija városa, azaz nyugat felől ez volt számukra a legfontosabb akadály a Tripoliba vezető úton. A laktanya elfoglalása után néhány órával megadta magát a lázadóknak a Kadhafi biztonságáért felelős elnöki gárda.

Barack Obama amerikai elnök a líbiai fejleményekre közleményben reagálva úgy vélekedett, hogy Kadhafi rendszere elérte azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés, a zsarnoknak távoznia kell a hatalomból, hogy elkerüljék a vérfürdőt. Obama egyúttal felszólította a felkelőket, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat, őrizzék meg az államhatalmi szerveket és lépjenek előre a demokrácia (megteremtése) felé.

—–
Forrás: honvedelem.hu / MTI

22 hozzászólás “Tripoli nagy része már a felkelők ellenőrzése alatt áll”

  1. Vietnam és Kína sem lépett, nekik mégsem reszeltek. Ezzel persze nem a kommunizmust akarom védeni, csak kínálta magát a párhuzam, korrektebb lett volna Kuba és Észak-Korea csődjét a tervgazdálkodásra visszavezetni, mint a demokrácia hiányára.

  2. Kubában most volt a nyitás, ha jól tudom, talán a múlt héten.
    Észak-Korea meg tegnap egyezett meg Putyinnal egy csomó közös gazdasági projektben.
    Tilikovval teljesen egyetértek.

    Kuba is csak névleg lesz már „kommunizmus”, lassan megint jönnek a Fordok,Chevik meg a pénzeszsák ami turisták :) Persze ez így is van jól, mert Kuba gyönyörű ország és a turizmus nagyon nagyot fog rajta dobni.

  3. Engem valami más érdekelne. Tegnap láttam egy interjút Nógrádi Györggyel, aki valami olyasmit mondott, hogy a líbiai lázadókat a napokban fegyverezték fel olyan modern fegyverekkel, amivel bevehetik Tripolit. Ez lenne az a bizonyos “27-es kilométerkőnél” lévő laktanya? És ha ott olyan komoly cuccok voltak, azt nem szállították át és őrizetlenül otthagyták a lázadóknak? Furcsa…

    Persze ez már a lényegen nem változtat, most már az a kérdés, hogyan fog viselkedni a közös ellenség eltűnése után az addig egységes tömeg. Nógrádi elég jól belőtte a különböző érdekekkel bíró csoportokat:

    – Kadhafi rendszerének kárvalottjait, a politikai foglyokat, akik már régóta a rendszer ellenségei voltak
    – a lázadás kezdetén összeálló felkelőket
    – a lázadás során átállt vezetőket
    – a végjáték után megmaradt vezetőket, akik most próbálnak majd beilleszkedni az új rendbe

    Lesz még itt látnivaló, hogy ezek hogyan egyeznek ki egymással.

  4. Szerintem ez egészen másról fog szólni, mint hogy nyugatbarát demokraták és iránbarát iszlamisták ellentétére lehetne leegyszerűsíteni a dolgot. Nekik most Líbia belső ügyeit kell rendezni, ami nem ezeken a kategóriákon dől el.

    A törzsek egymás közti viszonya nem a nyugatbarát-iszlamista ideológia mentén épül fel. A városi-nomád ellentét sem ezeken alapul. A Tripoli-Bengázi szembenállásnak sincs köze ezekhez.

  5. fél off:

    Én leginkább arra figyeltem fel, ahogy vége lett a líbiai harcoknak, Strauss-Kahn-t lehet hogy elengedik. Hogy ez miért érdekes? Mert Montezuma is valami hasonlót írt:

    http://konteo.freeblog.hu/archives/2011/07/25/Villamkonteo_50_-_A_Breivik-merenyletek/ (29. hsz)

    Ez túlságosan is egybevág ahhoz, hogy most erre bárki azt mondja, hogy csak konteo. Az meg számomra valószínűtlen hogy valaki magától találjon ki ehhez hasonló és így egymáshoz illeszkedő története(ke)t.

  6. Mindenki tudja, hogy Kadhafira miért ugrottak. Közös afrikai aranyalapú valuta és Afrika Unió Tripoli fővárossal.
    DSK pedig meg akarta pedzegetni, hogy miért nem szállították le a soros aranyszállítmányt az IMF-nek a rendes tőkeerősítés alkalmával, azért mert a fort knoxi arany szépen eltűnt a kapitalizáció magas szintre emelődésével egyidejűleg. Ez persze összefüggésben állhatott azzal, hogy a franciák és a németek(orosz/kínai hátszéllel) jogosan ezzel is alá akarták támasztani a dollár leváltására vonatkozó igényeiket.

  7. Mindenki tudja, hogy Kadhafira miért ugrottak. Közös afrikai aranyalapú valuta és Afrika Unió Tripoli fővárossal.

    Afrika súlytalan. A teljes Afrikai termelés alig lehet egyenértéű pár fejlett állam összermékével. Mennyi aranya van az afrikai államoknak összesen…?

    Az afrikai únió meg tényleg vicc. Khadafi régen alig pár országot akart unióan és azok is tojtak rá. Pedig akkor még nem vágták orrba a helyi háborúkban és a jenkik sem…

    Honnan jönnek ezek a magvas és jól megfontolt gondolatok…? [fejvakarás]

  8. Afrika súlytalan ez igaz, de komoly kincsekkel rendelkezik, szerintem ezt mindenki elismeri.
    Egy DSK kaliberű ember meg ugye megütheti a bokáját nemi erőszakért, esetleg nem is tudná kifizetni magának az ilyen „élményeket”. Szerintem max. a mesékben …

  9. No, akkor ennyit arról, hogy Kadhafit sose fogják megdönteni, és hatástalanok a légicsapások.

    Nato részről minimális okozott/elszenvedett emberáldozattal sikerült elérni az offenzíva célját. Már csak annak kell eldőlnie a következő kb. fél évben, hogy ez a cél helyes volt-e, azaz sikerül-e a líbiaiaknak összehozniuk valami olyan rendszert, amiben viszonylag jól érzik magukat, vagy diktátor nélkül elszabadul a káosz.

    Részemről inkább nagyobb esélyt adnék annak, hogy sikerül nekik, de rengeteg buktató áll előttük, szóval közel sem biztos ez a siker.

  10. Vannak azért itt érdekességek.

    Már több helyen olvastam, hogy Tripoli előtt nehézfegyverzettel látták el a lázadókat, az ő elmondásuk szerint abból a bizonyos „27-es kilométerkőnél” lévő laktanyából szerezték, amit állítólag őrizetlenül otthagytak nekik. A híradásokban viszont sehol nem látszanak ezek a nehézfegyverek, sem a tevékenységük, sem a NATO tevékenysége. Vajon miért?

    A híradásokban azt halljuk, hogy szinte ellenállás nélkül jutottak Tripoliba és elfoglalták a város 90%-át az őket éljenző tömeg ünneplése közben. Ennek ellenére ma reggel meg azt halljuk, hogy a kormányerők elkezdték visszaszorítani őket.

    A híradásokban azt is halljuk, hogy elfogták Kadhafi fiát, ennek ellenére ma bejelentkezik fülig érő vigyorral az arcán egy őt ünneplő tömeg közepén, és azt állítja, hogy a NATO blokkolja az ő híradásaikat és ne higgyünk a hazug híradásoknak, amik vele kapcsolatban is hazudtak.
    http://english.aljazeera.net/indepth/spotlight/libya/2011/08/2011822235934828611.html

    Szóval vannak azért érdekességek. Ki tudja mennyit láthatunk mi abból, ami ott történik.