|

Lezuhant egy török Cobra

A tegnapi nap folyamán Törökországban lezuhant a hadsereg egyik Bell AH-1 Cobra típusú harci helikoptere. A kétfős személyzet egyik tagja életét vesztette a balesetben.

Augusztus 18-án egy kiképzőrepülés során feltételezhetően műszaki hiba miatt Topsögüt városának közelében a földnek csapódott és súlyosan megrongálódott a Török Hadsereg egyik Bell AH-1 Cobra típusú harci helikoptere. Az egyik pilóta, Erhan Kindir százados életét vesztette a katasztrófa során, míg a személyzet másik tagja, Kamuran Sönmezayin százados megsérült és kórházba szállították. A hírek szerint az állapota stabil. A forgószárnyas és személyzete a Török Hadsereg Malatya Erhac repülőtéren állomásozó 2. Repülőezredéhez tartozott.

Törökország 23 darab AH-1P Cobra típusú harci helikopterrel rendelkezik, melyeket korszerűsítettek ‘F’-változatra. Emellett a ’90-es években beszereztek 12 darab AH-1W SuperCobra forgószárnyast is, ezekből mára 6-7 darab maradt csak rendszerben. A jelenlegi harci helikopterekből álló flotta leváltására az olasz-angol AgustaWestlandtől rendeltek T129 ‘ATAK’ típusú forgószárnyast. A gépek beérkezéséig felmerült a lehetőség, hogy használt gépek vásárlásával tovább bővítik a Whiskey Cobra létszámát, ám később új A129-esek vásárlása mellett döntöttek.

One Response to “Lezuhant egy török Cobra”