|

A129-eket rendel Törökország

Az utóbbi időben Törökország egyre többet szerepel a hírekben, főként az Izraellel való konfliktusa miatt. Azonban a diplomáciai csatározásokon kívül igazi, éles harcot is vívnak a törökök, méghozzá belföldön, ugyanis a kurd szélsőségesek egyre aktívabbak, és mindinkább megkeserítik a török fegyveres erők tagjainak életét.

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ellen a légierőn kívül (mely legutóbb annak iraki állásait támadta) a szárazföldiek is küzdenek, csakhogy ők sokkal véresebb harcokat vívnak. Legutóbb például több tucat török katona vesztette életét egy kurdok által végrehajtott támadásban. A harcoló csapatok támogatásának legkézenfekvőbb módja a harci helikopterek bevetése, melyekből van is pár Törökországnak, azonban nem elég. Jelenleg 7-8 repülőképes AH-1W SuperCobra és körülbelül 23 bevethető régebbi AH-1F van rendszerben, melyekkel a földi egységes segítségére siethetnek, ha a helyzet úgy hozza.

A129 Mangusta ,

Mint ismeretes, a Cobrák leváltására elindított tendert egy európai típus, az olasz-brit AgustaWestland A129 Mangustán alapuló, a török TUSAS vállalat által gyártandó T129 nyerte meg, melyből így 50 kerülhet majd a hadsereg állományába. A programot azonban több tényező is hátráltatja, legutóbb például a P1 jelzésű első prototípus lezuhanása adott egy méretes pofont a projektnek. Ekkor erősödtek meg azok az érvek, melyek szerint az új helikopter nagyszámú megjelenéséig szükséges lenne legalább kilenc AH-1W beszerzése a hiány kitöltésére.

Úgy tűnik, a török legfelsőbb vezetés megfontolta a lehetőséget, és végül úgy döntöttek, hogy vesznek kilenc új harci helikoptert. Ezek azonban nem a Bell cég termékei lesznek, hanem nagy meglepetésre A129-esek. A Védelmi Minisztérium nyilatkozata szerint a fellépő sürgős szükségletek kielégítésére elengedhetetlen további kilenc harci helikopter beszerzése a megrendelt 50 T129-en felül. Azonban a TUSAS csak 2014-ben tudja majd átadni az első példányokat, így az kilenc A129 az AgustaWestland üzemében készül majd el.

Azt nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni a kilenc helikopter. A szükséges összeget a védelmi tartalékból különítik el. A megérkező gépeket egyből a PKK elleni harcok térségébe irányítják majd, így gyorsan át fognak esni a tűzkeresztségen.
A beszerzés abból a szempontból is előnyös lesz, hogy a török hadsereg pilótái és karbantartói tapasztalatokat szerezhetnek a típussal annak tömeges rendszerbe állítása előtt.

59 hozzászólás “A129-eket rendel Törökország”

  1. A 129-es már bevált különböző missziókban békefenntartó olasz egységeknél Afrikában. Egy probléma volt vele, hogy nem rendelkezett még beépített tűzfegyverrel és irányított pctörő rakétát indítani egy elbujt lövész kifüstölésére nem a legköltséghatékonyabb alkalmazás. Többek közt, ezért is kerül az új gépekre már szokásos helyen az orr alatt tűzfegyver.

    Kele

  2. dudi

    TIGER-ek ?

    Nállunk az ARMY rendszeresítette a heliket és nem az AIR FORCE plane a NAVY. A feladata nem páncélvadász, bár rendelkezik Hellfire el, hanem a teljes nevének megfelelően „FELFEGYVERZETT FELDERÍTŐ HELIKOPTER ”

    Az az a szárazföldi csapatok harcfelderítő helijei. A fegyverrendszerében szinte csak USA eszközök találhatók kivéve a gépágyút.

    Most érték el a harci bevetésre alkalmas szintet és mostanság fogják őket Afg ba telepíteni.

    Apróbb problémák voltak de nagy balhé nem pedig itt minden kiderül és balhé van belőle.

    Szóval egyelőre még mindenki csak vár az eredményre.

  3. Mindenkit teljesen meglepő módon a vezérkar eddig még nem közölte velem a részletes terveket. Azonban a „zuhanyhíradó, a kiképzés , a beszerzések, illetve a pk állománytól kapott kép a következő :

    Alapvetően két lehetőség van.

    Az első hogy kína egyenesen nekimegy egy vagy több Ausztrál kikötőnek. A kikötő elsődleges fontosságú mert kezdetben ugye csak utánpótlásból számíthatnak a készleteik feltöltésére. A jelenlegi AU védelmi képesség a baleseteket emberi elcseszerintéseket nem számolva alkalmas két inváziós flotta megállítására. Alapvetően a szárazföldi légiernyő alatt operáló felszíni és tenger alatti flotta tevékenysége álltal.

    A második opció amikor kína szigetről szigetre ( természetesen csak a jelentősebbeket ) nyomúl előre hogy ezen szigeteken ő is ki tudja építeni a légiernyőjét illetve birtokba tudja venne a tengeri kereskedelmi útvonalakat. Ebben az esetben értelem szerűen nem lehetvárni amíg a piros tinta ide ér hanem mi is megindulunk északra. Indonézia viselkedése kérdéses de cca 80 % az esély hogy kína mellé áll és csak 20 % az egyébb. Magyarán Kelet Timorból kiindúlva meg kell semmisíteni először a légibázisokat majd pedig a flottaegységeket. Ezért is rendelt az ADF 2 db 27 000 T ás LHD-t .

    A tervek előre tekintenek amikor kína a közel jövőben esetleg képes lenne több hegyü lándzsával támadni nem csak kettővel , ezért is lett eldöntve a tengó flotta 6 ról 12 re történő növelése valamint a felderítő rendszerek fejlesztése ( 6 db AEW@C ) új légvédelmi rombolók 3-4 db, új tengóvadász fregatt flotta ( 8 db ) és ugye a légierő 72-100 db os F-35 ös rendelése. Ez utóbbiról az hírlik hogy lehet csökkentve lesz 50 re illetve e körülire úgy hogy a felszabaduló pénzből SH-ek lesznek vásárolva.

    Szóval készülünk rá. Ha nem atommal jönnek és nem lesz érvényes vízumuk akkor úszni fognak.

  4. Kína hatalmas ország. ! 1,3-1.5 milliárd ember.

    Erőforrás a szenen kívül nulla. Élelmiszer termelő kapacitás kevés. A világgazdaság megtorpanása pláne válsága esetén a belső társadalmi feszültség ami a jövőben jobb lesz ígéretre épül ( és eddig láthatóan műkdött is cca 250 millió embernél ) összeomlik. Ilyenkor ha nincs kenyér kell a cirkusz és külső forrásokból kell beszerezni az életben maradáshoz valót. Mehetnének északra Szibéria termékeny gazdag területeire de az oroszok atomhatalom és meg is egyeztek már. India nem számít mert hasonló a szitu. Az egyetlen ilyen elérhető terület mi vagyunk

    Arany ezüst, gyémánt, urán vasérc, alumínium, magnézium réz, olaj, gáz, élelmiszer termelő kapacitás hatalmas alig halászott területek, stratégiai kapcsolat az ucsó felfedezetlen kontinenshez az Antarktiszhoz.

    Magyarán a világforradalom eszméje annak exportálása elő fog kerülni ha az a rendszer nem omlik össze. Egyelőre meg úgy néz ki hogy nem akar össze omlani.

    Így marad a ha békét akarsz készülj a háborúra elv.

  5. aus is azon országok egyike amely megtámadása már lengyelország lenne. Csak van egy nagy difi, tenger és távolság. be kell pakolni csillio dolgot hajókba és annak a csillió hajónak hajókáznia kell. Nem lehet nem kiszúrni. Ezek után is bármi utánpotlás tengeren vagy légihídon keresztül érkezhet.
    Ennek az első mozzanata, hogy áttelepül pár száz F35/F22/F16/F18 aztán ha kell megint pár száz aztán elkezd ömleni minden más is ausba. akár légihídon. Eközben ha Kína nem kontrolálja a levegőt és a tengert akkor küldhet akár milliós utánpótlást is a tenger fenekén lesz se perc alatt.

  6. Fade

    Hát igen ! Azért nem olyan egyszerű A hogy hamm bekapjuk de azért piszok csábító is. Au akkor lenne a szövetségesei által is biztonságban ha csak itt állna a bál. De ha más hol is le vannak kötve az erők ( öböl, Afg, Korea, Tajvan , Európa ) akkor lehet hogy a vidéki kis országra már nincs kapacitás. Pláne ha az első csapást ők viszik be ami azért megrogyanthat.

    A legnagyobb félelem nem is a hadiflottától vagy a kínai légierőtől van !

  7. Távolság ???

    Hát mondjuk úgy hogy indonézia némi koncért és a multban kapott pofonokért hajlandónak mutatkozik légi haditengerészeti bázisok átadására illetve katonai erővel is beszálna.

    Amúgy amit egyelőre nem tudni hogyan tudnánk kezelni az egy modern „Pearle Harbour”

    Ugye minden jelentősebb laktanya reptér pláne kikötő partközelben van. Az USA is hasonló helyzetben van mert minden környékbeli támaszpontja szigeten van.

    A nemzetközi hajózási forgalom hatalmas és ellenőrizhetetlen. Ha egy konténerhajót megpakolnak 50-100 robotgéppel és egyszerre csapást mérnek a fontos célpontokra akkor könnyen lekapcsolhatják a villanyt egy időre.

  8. Az Ausztrál nagyvárosok a kontinens déli felén vannak nagyrészt. Tehát elvielg a célpontok is.

    Darwintól az összes nagyváros 2500-3000 km légvonalban. Az ausztrál haditengerészet és légierő képes lesz szemmel tartani a tengereket elég jól a Global Hawk és AWACS gépekkel + hajók + járőrgépekkel forró helyzetben. Annak nincs realitása, hogy tök nyugi kellős közepén valaki „poénból” indítana 50-100 ilyet.

    A mennyiség is elég vicces, mert a 600-700 km hatótávolságú Gránit rakétákból volt egyes nagy cirkálókon 12-16 vagy talán 20. Akkor 2000-3000 km-es cuccokból (mi van ilyen?) hogyan férne el ennyi egy hajón és mi alapján mennének célra?

    Azért ilyen konteó szintű és Tom Clany-t meghazudtoló forgatókönnyvel nem biztos, hogy számolni kellene. :)

  9. molni

    az oroszok most álltak elő a klub rakéták szabvány nemzetközi konténerbe telepített változatával egy konténerben elfér 4 rakéta és a hozzátartozó irányító állomás

    innentől kezdve egy nyugodtan ausztrália felé hajózó konténerszállító hajó leamortizálhatja a fél partvidéket

    nem tom clancy féle konteó ez hanem realitás

  10. „Az Ausztrál nagyvárosok a kontinens déli felén vannak nagyrészt. Tehát elvielg a célpontok is.”

    Az Ausztrál haderő 60 % a az északi területekre van telepítve a várható fenyegetés irányába. Darwin Cairnes, Perth Townsville stb

    „Darwintól az összes nagyváros 2500-3000 km légvonalban. Az ausztrál haditengerészet és légierő képes lesz szemmel tartani a tengereket elég jól a Global Hawk és AWACS gépekkel + hajók + járőrgépekkel forró helyzetben. ”

    Global Hawk nincs de remélem nem sokáig. Ha meg a flottát szétaprózod felderítésre akkor a terület nagysága miatt egyesével lesznek a hajók és amelyik ráakad az ellenséges flottára annak csak a Victória kereszt marad esélynek. A Wedgetail el igen azok piszok fontosak és persze a műholdas figyelés.

    „A mennyiség is elég vicces, mert a 600-700 km hatótávolságú Gránit rakétákból volt egyes nagy cirkálókon 12-16 vagy talán 20. Akkor 2000-3000 km-es cuccokból (mi van ilyen?) hogyan férne el ennyi egy hajón és mi alapján mennének célra?”

    Nem kell és nem is szabad 2000-3000 km ről elengedni a robotgépeket ha támadó lennék mert akkor nagyon hamar felfedem a szándékomat. A szigetek kikötők közelébe kell vinni a hajókat és 50-100 km ről elengedni a madarakat. Nincs az a légvédelem ami ilyen túlterheléssel megbírkózna.

    „Azért ilyen konteó szintű és Tom Clany-t meghazudtoló forgatókönnyvel nem biztos, hogy számolni kellene. :) ”

    1973 Yom Kippur. Ha jól emlékszem éppen bejelentették hogy nem lesz háború amikor…….

    De a történelem tele van ilyenekkel. Minden esetre nekünk ez a dilink és ameddig készek vagyunk erre addig valszeg nem fog megtörténni.

  11. kuruc: Lehetetlen eltitkolni, hogy 200 J10 vagy akármi áttelepült indonéziába. Úristen J10 vs F35/F18E+G. Nem egy kaliber.
    GYors előrenyomuláshoz egy minimum 300.000es sereget kell partra dobni és suplyt biztosítani. Ez irtózatos mennyiségű hajót jelent, akik korábban nem császkáltak arra. Itt megjegyzem amik 1hónapig vitték a hadianyagot Iraq ellen és nekik volt hova kipakolni. Kínának nincs, azonnal kell partra dobni alá Normandia.
    Villámgyorsan kell Dél felé haladniuk. Itt megjegyzem, hogy a sokkal kissebb Iraq 30napot igényelt. Mindent nem lehet szétlőni. Ha le van foglalva az ami hadsereg is jön az első nap akár 100as szinten F22, párszáz F35, F16 F18 és sorra érkezik légihídon minden. Eközben collins utodon kivül ami subok tömkelege vadászik mindenre.

    Ez így vicc. Kínát annyira pofán verik, hogy 10évig sírdogál a sarokban. Térjünk vissza erre 10év múlva amikor már van hordozójuk és nem Su30 a csúcsgépük.

  12. Fade

    Sajna a szemét gaz ellen szeret mindíg úgy jönni amire nem gondoltunk készültünk és a legkellemetlenebb. Szeret meglepetést okozni. Szereti a Bar Lev vonalat „pillanatok alatt ” és nem napok alatt áttörni.

    A kínaikaról sok mindent el lehet mondani, hogy pl tolvajok meg beképzeltek stb de azt hogy hülyék lennének azt nem.

  13. Yeti

    Korábban írtam róla kicsit feljebb. Lényeg hogy nagy problémát nem jelentettek. Volt egy kis csúszár rendszer integráció néven de mára elérték a hadrafoghatóságot és mennek „csapatpróbázni” Afg ba. Mindenki kíváncsi hogy fognak teljesíteni.

  14. Kuruc71 :

    Sztem egy effajta kínai inváziónak a realitás alapja jelenleg pár százalék, egyszerűen semmilyen téren nincs racionalitása a dolognak (gazdaság : Kína egyelőre eléggé toppon van – XX % GDP növekedés, katonai kilátás : Kína jelenleg egy az amik által finoman támogatott Tajvannal nem tud elbánni, ami csak egy pici sziget és ott van mellette, hát hogy lenne képes egy Ausztrália szintű invázióra ? Szvsz Ausztr. önmagában kirúgná a széket bármilyen atomnélküli kínai kezdeményezés alól, ha meg esetleg mégsem, akkor sem egyiknapról a másikra Blitzkrieg lenne, mire nagy nehezen hídfőállást szerez, addigra olyan ENSZ kakit kapna a nyakába – a Közgyűlés dönthet a világ békéjét és biztonságát érintő kérdésekben, ha a BT döntésképtelen -, hogy azt nem köszönné meg (pl. az F22 & NYuE típusok pillanatok alatt ledarálnák az égről a kínai légierőt, utána meg átállhatna a kínai tömeggyártás hullazsák gyártásra)).

    Szóval szerintem ha Kína ilyen méretű invázióba kezdene, az a 3. VH kitörését jelentené, aminek az előjelei habár most látszanak (ld. korábbi világrend felbomlása), de ez csak 10-20-30 éven belül lesz reális fenyegetés sztem.

    Aztán lehet, hogy rosszul látom :P

    Y

  15. az oroszok most álltak elő a klub rakéták szabvány nemzetközi konténerbe telepített változatával egy konténerben elfér 4 rakéta és a hozzátartozó irányító állomás

    innentől kezdve egy nyugodtan ausztrália felé hajózó konténerszállító hajó leamortizálhatja a fél partvidéket

    nem tom clancy féle konteó ez hanem realitás

    Szóval azért, mert az orosz mutat egy szem dolgot, amit még senkinek sem adott el, ez már a realitás…? Hát ez kemény.

  16. molni

    hogy adták volna el ez vadi új

    nem értem h miért ne lenne realitás hisz egy jól működő rendszert raktak be egy konténerbe semmi újat nem csináltak nulla technológiai kockázat

    fejtsd már ki bővebben h szerinted ez miért nem realitás mert csak azt olvastam h
    „Szóval azért, mert az orosz mutat egy szem dolgot, amit még senkinek sem adott el, ez már a realitás…? Hát ez kemény. ”
    és ezek nem érvek csak olyan molnis koment ha nincs igazad és erre valaki rávilágít

  17. elsüllyesztesz minden kínai hajót???

    Nem. Átkutatok minden kínai hajót, az utolsó gombostűt is elszámoltatom vele. Viszont azt továbbra sem mondtad meg, hogy egy ilyen támadás hogyan kivitleleznél és hogyan nem buknál le és honnan lopsz elég hosszú lábú cuccott. Mert aztán kettőt lehet találni, hogy honnan jönnek a cumók.

  18. molni

    „Viszont azt továbbra sem mondtad meg, hogy egy ilyen támadás hogyan kivitleleznél és hogyan nem buknál le és honnan lopsz elég hosszú lábú cuccott. Mert aztán kettőt lehet találni, hogy honnan jönnek a cumók.”

    kivitelezés:
    egy ilyen fegyver alkalmazásának egy váratlanul kitört háború esetén van értelme mint megelőző csapás azaz amíg nincs hadüzenet
    ergo béke van és olyankor nem szokták átkutatgatni egymás hajóit az országok
    vagy pedig bosszúból alkalmazná pl irán mert izrael csapást mért az atomlétesítményeire

    hogyan nem buknék le???
    kutya sem mondta h nem buknék le!!!

    „honnan lopsz elég hosszú lábú cuccott.”

    ezt nem értem mire gondolsz konkrétan???

    honnan jön a cucc???
    az oroszoktól de hol itt a gond??

  19. sztem nem lényeg honnan jön, Kína kvázi képes (vagy pár éven belűl 100% az lesz) hasonló fegyverek gyártására.

    „innentől kezdve egy nyugodtan ausztrália felé hajózó konténerszállító hajó leamortizálhatja a fél partvidéket”

    és evvel mit értek el? annyit tuti, hogy minden aus pogár markolászni fogja az m4et. annyit is, hogyha aus rendelkezik (vagy fog és a távoli jövőben ez nem scifi) tömegpusztító fegyverekkel nyugodtan bevetheti, kína elöbb lötte szarrá a „fél partvidéket”
    a katoni létesítmények pedig partol távolabb telepíthetőek, védhetőek.
    tömegmészárossá válhat evvel, de aus elfoglalásában nem segít.

    légtérkontroll a minimum ami kellene. Sok sikert a J10/J11el az F22/F35/F18 ellen.
    hetekig biztosítani kéne az utánpótlást egy 3500km hosszú vizi útvonalon közben megakadályozni, hogy az ami csapatok ne érjenek partot, c17ek ne landoljanak….

  20. Konkrétan nem értem, mért szúrja mindenki szemét, hogy Ausztrália konkrét fenyegetést lát Kínában. Az hogy most nem lehetséges nem azt jelenti hogy a jövőben nem lesz lehetséges. Bár Kuruc leírása alapján az ausztrál haditengerészet a 2. VH készül újravívni. ( cc Pearl Harbor szerű csapás,
    szigeteken vívott harcok, stb.) Bár azt mondják, hogy minden hadsereg az előző háborút készül újravívni, mikor a jövőre tervez.

    Tisztelettel
    Q

  21. egy ilyen fegyver alkalmazásának egy váratlanul kitört háború esetén van értelme mint megelőző csapás azaz amíg nincs hadüzenet

    Ez mind szép és jó. De váratlanul csak akkor tudsz indítani, ha a legkisebb jele sincs mozgosításnak. Így meg mi értelme van? Szerintem semmi. Ez olyan, mintha az ODS alatt az első BGM-109 hullám három héttel a támadás előtt indult volna…

    ergo béke van és olyankor nem szokták átkutatgatni egymás hajóit

    Nem egy frászt. A drogot, menekülteket és minden mást meg úgy találják meg, hogy önként adják fel magukat? :)

    ezt nem értem mire gondolsz konkrétan???

    Ha Ausztrália északi partájig valami csoda folytán eljut egy ilyen hajó, még Kh-555-tel sem érné el a célok túlnyomó részét. Az meg picit sem lenne feltűnő, hogy arra kóricál hajó, amerre nem szokott…

  22. ermészetesen bevetni csak akkor van értelme ha megvannak a háború megnyeréséhez szükséges feltételek

    Jelenleg a Tajvani szoros túl széles Kínának. Ausztrália picit messzebb van. A világon eddig egy katonai hatalom volt képes az anyaországtól komoly hadműveletet tartósan fenntartani úgy, hogy tenger vagy óceán is van a cél és közte. Az USA…

  23. molni

    „Ha Ausztrália északi partájig valami csoda folytán eljut egy ilyen hajó, még Kh-555-tel sem érné el a célok túlnyomó részét. Az meg picit sem lenne feltűnő, hogy arra kóricál hajó, amerre nem szokott…”

    szerinted kinai szállítóhajók nem járnak ausztráliába???

    „Ez mind szép és jó. De váratlanul csak akkor tudsz indítani, ha a legkisebb jele sincs mozgosításnak. Így meg mi értelme van? Szerintem semmi. Ez olyan, mintha az ODS alatt az első BGM-109 hullám három héttel a támadás előtt indult volna…”

    közvetlen a háború kitörése előtt értettem 1-2 nappal
    de ha azt mondom h egy háború előtt 1 héttel szétlövik az összes kikötőt használhatatlanra az is ok vagy nem csak a kikötőket támadják hanem a benne horgonyzó hajókat tengeralattjárókat vagy bármi mást ami a parton katonai jelentőséggel bír az már óriási előnyt jelent
    és nem kell annak a hajónak olyan közel menni egy klub keze 300km-re elér

    +én nem olyan hajókról vetném be amit belinkeltem hanem valami akkoráról ami több 100 konténert szállít mert az ilyeneket sokkal kisebb valószínűséggel kutatják át mint egy olyat amin van 4 konténer


  24. világon eddig egy katonai hatalom volt képes az anyaországtól komoly hadműveletet tartósan fenntartani úgy, hogy tenger vagy óceán is van a cél és közte. Az USA…

    Nem csak az USA, 1941-44 között Japán is igen sikeres volt ebben a témában.

  25. szerinted kinai szállítóhajók nem járnak ausztráliába???

    De. Csak éppen bejáratott utakon járnak a hajók, a legrövidebben. Miért? Mert így lesz óccó a cuc… Azok viszont több város estén igen jól szemmel tarthatóak és még ezek is több ezer km-re vannak sok estben a célpontotól. Az oroszok meg csak arról híresek, hogy boldog boldogtalnnak adnak el stratégiai kapacitást ugye? Hát nem…

    közvetlen a háború kitörése előtt értettem 1-2 nappal
    de ha azt mondom h egy háború előtt 1 héttel szétlövik az összes kikötőt használhatatlanra az is ok vagy nem csak a kikötőket támadják hanem a benne horgonyzó hajókat tengeralattjárókat vagy bármi mást ami a parton katonai jelentőséggel bír az már óriási előnyt jelent
    és nem kell annak a hajónak olyan közel menni egy klub keze 300km-re elér

    Perl Harbournál is iszonyatosan nagy volt a pusztítás, de mégsem mentek vele semmire… A légierőhöz szinte nem tudnának nyúlni olyan messze van. Az meg reggelire megsz minden inváziós flottát a mai tempóval nézve még vagy 20 évig…

    4 konténert szállító hajó meg nincs, mert gazdaságtalan… Tudom, nem szó szerint kell venni. Ilyen kicsi akkor sincs.

    Nem csak az USA, 1941-44 között Japán is igen sikeres volt ebben a témában.

    Mikor tartott fegyverben óceánokon túl millós nagyságrendű harcoló haderőt Japán? Soha. A Kínában levő erők nem voltak óceán másik oldalán.

    nem mintha más próbálkozott volna a nagy sátánon kívül (pl anglia is képes lenne vagy a franciák)

    Azokról az államokról beszélsz, akik már 1991-ben is pehelysúlyúak voltak az ODS alatt itt? A nehézfegyverzet és a légierő 75-85%-át az jenkik adták jó szokás szerint.


  26. Mikor tartott fegyverben óceánokon túl millós nagyságrendű harcoló haderőt Japán? Soha. A Kínában levő erők nem voltak óceán másik oldalán.

    Alapvetően egyet értünk, nem abba szóltam bele, hogy Kína tud-e vagy sem (természetesen NEM tud semmit sem). Amit írtam, azt kiegészítésnek írtam, és mint ilyen ezután is tartom, hogy igazam van.

    1.: a második világháborúban két olyan ország is volt, akik igen sok katonát mozgattak/tartottak az anyaországon kívül, ÉS a területükön sosem volt semmi szárazföldi hadművelet. Ezek USA és Japán. Anglia súlytalan, mint ahogy Te is mondtad.

    2.: Ma senki sem pakolgat annyi katonát, de még negyed annyit sem összevissza, a tengereken keresztül, mint anno akkor Japán (vagy akár az USA akkor, még nagyobb méretekben)

    3.: Ma lenne valami buli, megint fel kellene állítani a szállító flottát, behívni a tartalékosokat, stb. Enélkül a mai USA is kisporbafingó a II.VH-shoz képest. (Természetesen csak mennyiségben – minőségben azért tudjuk, igen sokat fejlődött)

    Úgyhogy tartom a véleményem: a modern korban két állam hajtott végre tengeren keresztül sikeres kitelepülést. Ez a kettő Japán és az USA volt a II.VH alatt. Plusz az USA ezt természetesen próbálja azóta is gyakorolni: Korea, Irak.

  27. „nem mintha más próbálkozott volna a nagy sátánon kívül”
    anglia vhogy meg tudta tartan a falklandot egy argentinával szemben.

    Itt van vhol a vonal. Ezen felűl nincs hatalma.

    Nem akarsz leszokni a sátánozásról? Ez egy hadtech hely, nem elvakult hülyegyerekek játszóháza. Mindha seggbekúrt magyaroznék.

  28. Kíváncsi vagyok az USA meddig képes még fenntartani ezt a rendszert. Brutális a kölcségvetési hiányuk. És úgy néz ki, hogy az első afro-amerikai elnök hibát hibára halmoz. Csak érdekesség képpen, friss hír, kínai olajcégek jelentek meg Irakban :) Az év végére legkevesebb 10 vadonat új fúrótornyuk lesz az országban.
    Kicsit vágjon a témába is: a kurdok honnan kapnak támogatást? Jóval kissebb a támogatói körük, mint a taliboknak, palesztínoknak. Mégis a PKK az egyik legszervezettebb „szabadságharcos” csoport. Kik adnak el nekik fegyvert?

  29. US áht hiány fő okozója nem a hadsereg. GDP szinten 4.5% tartósan is fentartható. Ettől még vágni fognak itt is pl ha kivonulnak Iraqból máris nem keveset spóroltak.
    amúgy a külker hiányuk is vészes, mindkettőn faragni kell, ikerdeficitet hosszú távon egy US se tarthat fent.

    Nemcsak Kínai, Orosz… olajcégek is ott vannak Iraqban. Hiba? Ez az ára a gyors kivonulásnak. Innentől Iraqban Kína és Oroszok… is a stabilitásban érdekeltek, ezt USnak nemcsak le kell nyelnie ha ki akar jönni hanem semmi köze hozzá. Iraq független állam. Ki az a US, hogy megszabja neki?

    kurdok támogatást? Ott van alattuk Iraq olajkészleteinek 20-25%, idén is duplázzák a felhozott olaj mennyiségét és ha nem szól vmi közbe jövőre is… 2012re 1.000.000barell a cél. A szervezettség elsősorban nem pénz kérdés. A kalas és rpg7 sose volt nehezen fellelhető dolog arrafele….

  30. Ez szép vita.

    Mindenki bele melegedet abba hogy Ausztrálokat Kína hogy megtámadja.

    Mivel a csúnya oroszok új rakéta konténert adnak nekik.

    Katonai szempontból Ivánnak Kenguruék inkább potenciális szövetséges.

    Kína ha terjeszkedni akar akkor már ott veszélybe van az Szibéria az szomszédos orosz területek.

    Ha a Kína érez magában akkora katonai potenciál hogy Ausztrálokkal és ezzel a Nyugati erők egy magvas részével szembe mennyen na akkor az Putyin is Defcon-2 hirdet és az orosz-kínai határon felsorakozik a legjobb erőik.

    Indiában is hasonló pánik reakció futna végig.
    Ergo Pekingnek e két határ szakaszon jelentős erőt kellene tartani úgy hogy közben vigyázzon hogy indiai és orosz tisztekre nehogy a frászt hozzák.
    Mert még egy helyi kínai front parancsnok tévesen tűzérségi tűzet nyomat a szomszédba felálló valamelyik előre tolt egységre.

    Sása vagy Gandi hirtelen nagyon ideges lesz és az éter teli nyomja hogy őket már támadja a kínai tüzérség.
    Hullanak a srácai.

    Ilyen helyzetben az is fennállhat hogy Orosz és Indiai csapatok között forró drót van jobb tudni ha ebben esetbe szövetségesre már hull az égi áldás.

    Közben Peking vezényelje le Ausztrálok elleni inváziót.
    Közben óvakodjon attól hogy a Indiai és Orosz határai a fent említett eset nem hogy megtörténjen.

    Mivel abban az esetben az inváziós csapatai be kell áldozni hogy a határ védelemére és a kedélyek nyugtassa.

  31. Tömören.

    Kína mostanában nem fog újabb fejlesztésű orosz technikát kapni.

    Mivel már az Oroszokra is veszélyesek.

    Valamint a környékükön mindenki tart tőlük.

    Amíg Szu-33 lemásolása is bajos pedig ismerik a Szu-27 terveit ami alapjául szolgál.

    Akkor alacsony és lehetőségű gépet mikor fognak tudni fejleszteni olyan Szu-50 Pak-fa szintjét is karcolót?

    Akkor nem beszélve a nyugati eszközök szintjéhez.

    Valószínű hogy már Szu-35 se kapnak!!!!!!!

    Ausztrálok megtámadása Kína nagy pánikot váltana ki.

    India, Japán, Oroszok erőiket mozgósítanák.

    Akkor Pegingnek minden kire figyelnie kellene.

    Japán uram bocsá az Ausztráloknak be is segítene.

    Mivel szép emlékek vannak a Kínaiakkal.
    Pár kínai szerint még tartoznak nekik 1930-1940 évekért a japán haverjaiknak

  32. A kinaiak ausztraliat nem raketakkal, J-10el meg tankokkal fogjak elfoglani, hanem kis kerekes gurulo borondokkel.
    Jon majd parmillio kinai bevandorlo, es egyszercsak tobben lesznek mint a WASPok.

    OFF:
    Apropo Tom Clancy, valaki nem tudna ajanlani tole konyvet. Melyikkel erdemes kezdeni? Most van kis idom, tul sok jot hallottam rola. :)

  33. Tehát az észak-iraki autonóm terület olajbevételeit fordítanák fegyver beszerzésre? Ebben az esetben ha Irak ténylegesen függetlenné válik (cc NATO jelenlét teljesen megszűnik), és Törökországban a PKK tevékenysége tovább erősödik, akkor egy iraki-török összecsapás legkevésbé se tűnik lehetetlennek, a kurd kérdés megoldására. Amíg a NATO csapatok ott vannak a törökök komolyabb hadműveleteket nem hiszem hogy megkockáztatnak. De viszonylag rövid időn belül szerintem meglesz a cassus belli a „rendteremtéshez”.

    Tisztelettel
    Q

  34. qualit: Nem. A kalas, IED beszerzéshez nem kellenek nagy anyagi források, ennyit a nyon élő kurdok is bőven összeadtak és összeadnak.

    Az összecsapások évek, évtizedek óta mindennaposak. Jelenleg is folynak és mégse oldodottak meg semmi.

  35. Red Storm Rising!! (Vörös Vihar – Tom Clancy egyik igen jól sikerült, fiktív háborús regénye)

    Azt olvasd el, nincs köze a Jack Ryan, John Clark (Kelly) sorozathoz, szóval nem kell időrendben olvasni. Egyébként meg a fenti sorozat egyik legjobb kötete a Without Remorse, ami azt hiszem meg sem jelent magyarul, de az a kötet az összes előzménye, az játszódik legrégebben.