|

A törökök bedobnának még pár whiskey-t a T129 érkezése előtt

Jó-jó, elismerem eléggé össze nem egyeztethető a whiskey a törökökkel, de nem is az erjesztett gabonából nyert szeszes italra gondoltam, hanem a Whiskey Cobra néven is ismert AH-1W Super Cobra harci helikopterre. Amiből egyébként a törököknek még van pár darab.

Felmerülhet a kérdés, hogy ugyan mi a fenének kell a törököknek a korábbi veszteségek pótlására még néhány Super Cobra, mikor a küszöbön áll a nem kis pénzért megvett AgustaWestland licenc alapján helyileg gyártandó T129 rendszeresítése. Nos, pont azért. Mármint pont azért, mert még csak a küszöbön áll, – az első gép a múlt hónap közepén emelkedett először a magasba – a török haderő ellenben most érzi égető szükségét harci helikoptereknek, melyekkel a Kurd Munkáspárt (PKK) tagjait igyekeznének kordában tartani többek közt.

httpv://www.youtube.com/watch?v=ol056VK3IY8&start=50

Pénteken a hadsereg fejesei kellemes híreket kaptak, hiszen az Egyesült Államok törökországi nagykövete, James Jeffrey bejelentette, hogy Washington rábólintott, hogy az amerikai tengerészgyalogság állományából néhány AH-1W Törökországba kerülhessen. Azonban hogy konkrétan mekkora menyiséggel is egészülhet ki a 2008-ban elvileg 7 gépes AH-1W géppark, arról nem esett szó.

Török AH-1W Super Cobra

Török AH-1W Super Cobra ,

A Super Cobra-k mellett Törökország egyébként további 32 gépet tart hadrendben az AH-1P és S alváltozatokról F variánsra modernizált Cobra-ból, ám az ankarai tervek szerint a helikopteres támadó erők gerincét néhány éven belül a hazai gyártású TAI/AgustaWestland T129 veszi majd át.

A T129, mely jelenlegi formájában alapvetően az eredeti A129 Mangusta továbbfejlesztett, többek között Hellfire és Stinger rakéták hordozására alkalmas, erősebb hajtóművekkel és felfrissített avionikával ellátott, A129 International nevezetű alváltozatának licenc gyártott változata. De ne felejtsük el, hogy csak egy ideig, hiszen a törökök teljes technológiai transzfert vettek és az AW segítségével, mint elsődleges partner folytatni kívánják a típus fejlesztését.

httpv://www.youtube.com/watch?v=NhzWqvZ0Q5Y

A T129 első prototípusa az első repüléseinek egyike során

Az első, tesztelésekre fenntartott példányon felüli, máris megvariált tervű 50 gép (+40 opció) első 30 példánya a TUC-1 alvátozatban (TUC: Turkish Configuration, török konfiguráció, kiépítés) épül majd meg és hazai fejlesztésű harci számítógépet, elektronikai hadviselést lehetővé tevő berendezéseket és képalkotó rendszert kap, míg például a sisakcélzó, az AH-64D Apache Longbow-hoz hasonló radardóm, vagy az offenzív fegyverzet külföldről érkezik majd. A sisakcélzót vagy az Elbit vagy a Thales szállítja majd, a fegyvertartó pilonokról pedig vagy Hellfire II vagy Spike ER rakéták vicsoroghatnak majd az ellenségre.

A gépek második fele már a TUC-2 nevezetű alváltozat lesz, melyben már elvileg a TUC-1 külhoni elemit is hazai fejlesztésre cserélik amjd, így a sisakcélzó az Aselsan szállította AVCI lehet, míg az ellenfél fejbekólintásáról a Roketsan-féle UMTAS anti-tank, vagy a szintén Roketsan által fejlesztett, lézeres célravezetésű, 70 mm-es Cirit gondoskodhat majd.

T129 koncepciórajz

T129 koncepciórajz ,

2 hozzászólás “A törökök bedobnának még pár whiskey-t a T129 érkezése előtt”