|

Októberben dől el a tajvani Falcon-üzlet

Tajvan évek óta áhítozik új gyártású F-16 Fighting Falcon típusú vadászbombázók után, ám az F-16C/D Block50/52+ verziójú gépek eladásáról ádáz vita folyik az Újvilágban, az Egyesült Államok meglehetősen nehezen bólint rá az üzletre.

Mint minden exportra készülő haditechnikai termék, az F-16-osok eladásának ügyében a Kongresszusnak vétójoga van, ezzel már nem egy alkalommal éltek Tajvannal szemben is, holott több alkalommal is szinte biztosnak tűnt az üzlet, hiszen Tajvannak szüksége lenne az amerikai fegyverekre, hogy némiképp ellensúlyozzák a Kínai fölényt. Már arról is írtunk nemrég, hogy Obama nyomás alatt van az üzlettel kapcsolatban, így nem jött váratlanul az a közelmúltbéli bejelentés, miszerint október 1-ig meghozzák a (remélhetőleg ezúttal tényleg) végső döntést, azt azonban nem tudni, hogy pozitív vagy negatív lesz-e a szigetországra nézve.

A 66 darab F-16-os a számítások szerint 8.7 milliárd dollárba fájna a tajvaniaknak, és hozzájárulna ahhoz, hogy a típus gyártósorának életben tartásával 16 000 munkahely menekülne meg. Azonban az idő véges, mivel ha nem lesz több megrendelés, az F-16-osok gyártását 2013-ban beszüntetik és a gyártósort felszámolják.

A tajvaniak az új gépek beszerzése mellett modernizálnák meglévő 146 darab F-16A/B variánst, ám eddig nem jutottak dűlőre, mert az amerikaiak mindig elkaszálták a törekvéseiket. Ennek ellenére a jelenlegi technika korszerűsítését kisebb-nagyobb mértékben pártolják és segítséget is nyújtanak hozzá. Az AIDC F-CK-1 ‘Ching-Kuo’ típus 4 éves modernizációs programját 2009-ben indították el, a 126 legyártott példányból csupán 71 gépet korszerűsítenek 588 millió dollár értékben. Ennek ellenére 10 éven belül szükségük van új gyártású harci repülőgépekre a Northrop F-5E/F és Dassault Mirage 2000 típusok kényszerű nyugdíjazása miatt.

De nem csak a kiöregedett példányok lecserélése miatt sürgeti őket az idő, a kínai haderő az elmúlt néhány évben hatalmas minőségi ugrást könyvelhetett el. Szolgálatba állt a saját fejlesztésű Chengu J-10, ám máris megkezdték a típus modernizált változatának, a J-10B jelzésű variáns fejlesztését. Újabbnál újabb Szu-27 utódokat (J-11B, J-15) alkotnak a kínai mérnökök, emellett nemrég bemutatták az első ötödik generációs vadászbombázójukat, a Chengdu J-20-ast is.

26 hozzászólás “Októberben dől el a tajvani Falcon-üzlet”

  1. Obama ismét elnök akar lenni. Kell a munkahely-teremtés. Kell a pénz. Megegyeztek az adósságplafonban is, csődveszély nincs. Meglesz az üzlet….. ha….Tajvan garantálja (nem tudja), hogy a High-tech nem kerül kínai (vörös) kézbe. Bármekkora a feszültség ott, a de jure mellett, lassan de facto is egy ország már….

  2. az adósságplafon növelése az csak időhózásra elég ugyan úgy mint a bankmentő csomog. Ami igazából segítene rajtuk azt a választások utánra hagyják.
    Amúgy elég erőssen beleszólhat a dologba a kína is. Ha jó viszonyt akarnak akkor nem szavazzák meg. Még az is lehet, hogy kitalálnak majd valami köztes megoldást, hogy mindkét fél jóljárjon. mondjuk használt gépek átadása és pár év alatt felhozzák majd modernebb szintre. Az is megoldás lehetne, és óvatosan adagolva talán kína torkán is le lehetne nyomni.

  3. Az amiknak el kell dönteni, hogy melyik ujukba harapnak…
    16000 magasan képzett mérnök, technikus alig két év múlva utcára kerülhet. Vajon ezek az emberek kire szavaznának? Aki a munkájukat – még ha csak két évvel is – meghosszabbítja vagy arra aki a „világbékéről” papol és kis túlzással kirúgja alóluk a széket…
    Ez nem csak az USA-ban lesz meghatározó döntés, hanem az USA-Tajvan kapcsolatban is. Ha engednek Kína tiltakozásnak végleg elveszíthetik Tajvant.
    Ha Tajvan nem kap F-16-ost, akkor európa felé fordul, esetleg beszállhít a Dél-Korea-i 5.generációs programban, de ez nagy időveszteséggel járna vagy zsákutca is lehet…
    Ha most kapnak is F-16-ost, akkor 10-15 év múlva, ha a modernizációt nézzük, akkor mekkora balhé lesz, ha Tajvan F-35-öst fog kérni…
    Feltéve, ha kaphat annak tükrében, amit Little felvetett.

  4. Hornet102

    Az hülyeség hogy nem kap f-16-ost, mért ne kapnának ?
    Kína mit tud az ellen tenni ? semmit .

    snakeye

    Amerika csődbemenetele nem egyszer le lett tárgyalva hogy ott van min meghúzni a nadrágszíjat míg Európa legnagyobb gazdaságának a (németeknek) már lassan 140 EF is gondot okoz .

  5. Nem mondtam azt, hogy csődbemegy az USA. Kicsit vissza kell majd venni az arcukból és az életszínvonalból és nem lesz gondjuk. Csak kérdés miből vesznek vissza és ki fogja azt megfizetni? A népük, esetleg ráverik a világ többi országára, vagy az államháztartás + bankok fogják megfizetni? Én az első két lehetőségre szavazok megosztva!

    Visszatérve az eredeti témához, az a 66db F-16 azért elég komoly ütőerőt képviselne a térségben. Miért hagyná Kína, hogy megkapja Tajvan. Ha az amcsik jó viszonyban akarnak lenni Kínával akkor nem lesz üzlet. Ha Tajvan mellett áll inkább ki akkor van üzlet, de a nagytesó tuti morci lesz. Ha eszük van akkor kitalálnak egy köztes megoldást, hogy A tajvaniak is megnyugodjanak, és a kínaiak is max hunyorogjanak a dolgon, de nem legyenek morcik.

  6. Obama ismét elnök akar lenni. Kell a munkahely-teremtés.

    Szerinted az ilyen jelentéktelen mennyiségű munkahely mennyiségen dől el?

    (Itthon is szeretnik kiejelenteni, hogy x/y mennyiségű munkanélküli van. Azt nem nagyon hangoztatják, hogy a felük 8 osztályt, vagy annyit sem végzett. Ilyan alapanyaggal nehéz mit kezdeni…)

  7. „Nem mondtam azt, hogy csődbemegy az USA. Kicsit vissza kell majd venni az arcukból és az életszínvonalból és nem lesz gondjuk. Csak kérdés miből vesznek vissza és ki fogja azt megfizetni….”

    A jelenlegi helyzet szerint vszeg nyernek a republikánusok és abban a minutumban baltával csapkodnak egyet a szociális kiadásoknál főleg a medi programban.
    Én ezt sajnálom dehát Obama amikor megtehette volna (értsd demokrata többség volt ~mindenhol) nem csinált semmit. Most meg ugye már…

    aerophyl: Ami tuti, hogy az export alapú Kínai gazdaság sok mindenben érdekelt csak egy trade warban nem.

  8. Fade

    „A jelenlegi helyzet szerint vszeg nyernek a republikánusok és abban a minutumban baltával csapkodnak egyet a szociális kiadásoknál főleg a medi programban.”

    Én nem hiszem,hogy ez bármit is segítene a helyzeten mert a megtakarított pénzeket nem a gazdaságra hanem a seregre költenék(ugye Barack faragott a hadsereg költségvetéséből bőven).

  9. Roni!
    Eddig sem kapták meg, a vélt vagy valós okokat már számtalanszor lírták…Valaki mindi dünnyögött.
    Az amerikai fél, már nem húzhatja tovább a dolgot. Gondolj csak arra a peticóra, amit a szenátus egy része adott át Obamának. Most nem az USA gazdaságának összeomlásáról van szó, dehogyis! DE ez nagyon sok munkahely, s nem egyszerű mezei munkásorkól van szó – uram bocsá senkit meg nem sértve – hanem szakképzett emberekről, akik végig tanulták/tanulják a fél életüket.
    Lehet, hogy üres dumálás lesz a kínai fél részéről, de gondolj csak arra, amikor 2005/2006 az oroszok küldtek néhány tankert az olaj hiánnyal küzdő amiknak, amiért a kínai fél kapásból többet ígért. Csak hosszú alkudozás után sikerült elérni, hogy a hajók visszaálljanak a korábbi irányba. Nem szabad lebecsülni a kínaiakat, most már semiképpen!

  10. ” mert a megtakarított pénzeket nem a gazdaságra hanem a seregre költenék”

    Hát az már biztos hogy arra költenék hisz „Amerikát a harci repülők jelképezik” jelentette ki az iráni elnök pár hónapja .
    Amerikának mindennél fontosabb katonai fölénye ha kell pár év múlva nekimegy Kínának is de előtte Szíria vagy Irán jön .

  11. Roni
    „ha kell pár év múlva nekimegy Kínának is de előtte Szíria vagy Irán jön” – ez úgy hülyeség ahogy van! :)

    Molni a jelenlegi kormyány elképzelése a munkahely teremtésről pont az, hogy a közmunkába bevonni a 8 osztályostól a diplomásig bárkit. Lehet teremtenek 10000 munkahelyet ilyeneknek, de közben megszűnik másik 10000 szakképzettnek a munkahelye.

  12. Hmm, azert szerintem elarul valamit Kina fenyegeto tekintelyerol az, hogy meg az exportsikerert mindenre kepes franciak sem probaljak meg eladni a Rafale-t Tajvanak.

    (Persze Tajvannak nem a 66 db gep kell, hanem az USA altal nyujtott biztonsagi garancia, de ha nem jon ossze a deal, akkor B tervkent vmelyik tokos Europai orszag vegulis eladhatna nekik 66 Gripent/Rafit/EF-t)

  13. dudi:
    „Én nem hiszem,hogy ez bármit is segítene a helyzeten mert a megtakarított pénzeket nem a gazdaságra hanem a seregre költenék(ugye Barack faragott a hadsereg költségvetéséből bőven).”

    Egyrészt én nem látom, hogy Obama „bőven” faragott volna a hadsereg költségvetéséből. Tán tized százalékos eltérés sincs GDP arányosan.
    Azt pedig én nem gondolom, hogy ha vágnak egy gdp arányosan 10%ot akkor azt „seregre” költenék. Mi a jó túrónak? 2400db F35 helyett minek 5.000db F35? Mirenem elég a 2400? Vagy tán a 11cbg kevés kéne helyette 20 cbg? Vagy ez kombinálva kell? Mert +10%al bőven kijön.

    Roni: „ha kell pár év múlva nekimegy…” Ezt hallgatom itt ~2008óta kb azóta járok ide.

    snakeye: Na egen… eközben nézem a bérpapírom, kerülök a cégnek 321.000Ftbe ebből kézhez kapok 153.000Ftt. A fizum ~54%át elviszi az állam az első körben. Aztán ugye mindenre fizetem a 25% áfát, de mondjuk üzemanyagnál 60% az állami teher.
    És mit kapok az államtól azért a havi 200.000Ftért? Nyugdíjam az nem lesz. Minőségi egészségügyet? haha Versenyképes oktatást? Ne vicceljünk már kvázi semmi értelme nem volt a fősulinak…

  14. Fade egyetértek veled! Én 4 hónapja vagyok munkanélküli mert ellent mertem mondani a főnöknek! Törvénysértésre akart kötelezni! Jelenleg két lehetőségem van: 1. külföld, 2. feketemunka vagy bűnözés! Ez alatt az álszent nyomorgató kormány alatt egy forint adót nem óhajtok befizetni az tuti!

  15. Az ért ez egy kicsit bonyolultabb. Azt mindenki tudta hogy valamit meg fognak szavazni adósságemelés címszó alatt. A szenátoroknak és alkalmazottaiknak is kell a pénz. Az viszont tény hogy a költségvetés továbbra is nagy bajban van. A legnagyobb baj azonban ott van, (ami azért ott is ki fogja verni a balhét, az hogy az „ottani TB” pénzét ugy néz ki elcsalták elköltötték a költségvetésben. Az pedig még az USA-ban is ki fogja verni a biztosítékot.
    Itt egy jó kis kép hogy képben legyünk az adósság mértékével.( a raklapok 2 sorban vannak)http://peakwatch.typepad.com/.a/6a00d83452403c69e2015390509703970b-pi

  16. Puma. Pannon Puma

    ” Az hülyeség hogy nem kap f-16-ost, mért ne kapnának ?
    Kína mit tud az ellen tenni ? semmit . ”

    Nagyon sokat tud tenni !

    Például nem adott el J-17-et Észak-Koreának !

    Ha Tajvan új gépeket kap, akkor Kína felfegyverezheti ÉK-t ! Vagy felbiztatja őket további provokációkra !

    Vagy ők provokálják Tajvant !

    Kína kezében van az USA államadósságának 20 %-a ! Egy kis veszteséggel jókora pénzügyi gondokat okozhat az USA-nak ! Sőt, pénzügyileg be is dönthetné de ezt nem teszi mert nem érdeke, de ezzel is nyomást gyakorolhat rá !

    Tovább növelheti a fegyverkezést ! Jobban támogatja Iránt !

    A fentiek csak néhány példa volt a sok közül.

  17. Szerintem nem vesztik el az állásukat azok akik az F-16-os gyártásában részt vettek, majd átmennek az F-35-ösre, oda is kelleni fog a szakképzett, gyakorlott munkaerő elvégre az F-16 utódja és megrendelés is lesz rá bőven.

  18. Például nem adott el J-17-et Észak-Koreának !

    Ha Tajvan új gépeket kap, akkor Kína felfegyverezheti ÉK-t ! Vagy felbiztatja őket további provokációkra !

    Nehogy azt képzeld már, hogy politikai okokól. Mivel fizetne kim papa…?

    Ha ingyen adnák a gépet valszeg még üzemeltetni sem lenne képes a bölcs vezér légigyengéje…

    Már nagyon régen elmúltak azok az idők, hogy ingyért adjanak fegyvereket – ez még testvéri komcsi országok között is ritka volt nehézfegyverzet esetén – vagy nyomott áron „haveri” alapon.