|

Kivonul az amerikai 5. Flotta Bahreinből?

Mint ismert az arab tavasz részeként idén februárban Bahreinben is tüntetések törtek ki a síita többség felett uralkodó és azt a gazdasági és politikai életből kirekeszteni igyekvő szunnita vezetés ellen. A kormány első, halálos áldozatokat is követelő válaszcsapása után ugyan március közepéig engedélyezve volt a békés tüntetés, ám március közepének magasságában behívásra kerültek Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emírségek csapatai, aminek nem kimondottan lett békés eredménye. Mindeközben Washington feszengett és nyelte a kritikákat a számára kellemetlen szituáció miatt: az elhelyezkedése miatt évtizedek óta szövetségese épp erőszakkal töri le a tüntetéseket, miközben az Egyesült Államok, mint az emberi jogok és a demokrácia nemzetközi védelmezője a kikötőből mindezt végignézi.

„Egyeztetések folytak a Capitoliumban a flotta áthelyezéséről a tüntetés kitörését követő napokban, melyek március és április folyamán csak fokozódtak, ahogy egyre egyértelműbbé vált, hogy a Bahreinben zajló események az érdekeinkkel ellentétesek” – nyilatkozta a közelmúltban egy amerikai forrás annak kapcsán, hogy megerősítésre került, miszerint megeshet, hogy Manama megszűnik az amerikai 5. Flotta parancsnokságának székhelye lenni.

NSA Bahrain

Zászlófelvonás az NSA Bahrain, azza az 5. Flotta parancsnokságának területén 2005 augusztusának egyik reggelén | Fotó: Phillip A. Nickerson, Jr., U.S. Navy ,

Az öbölháború után pár évvel, konkrétan 1995-ben majd 50 év után reaktivált 5. Flotta jelenleg a Perzsa-öbölben, a Vörös- és Arab-tengeren, illetve Afrika keleti partjai mentén, le egészen Kenyáig tartózkodó saját és szövetséges tengeri erők tevékenységét koordinálja. Ez jelenleg mintegy 40 hajót és közel 30 000 főt jelent. A komolyabb megszorítások árnyékában a várt magas költségvonzata miatt a U.S. Navy-nek nem igazán fűlik a foga Bahrein elhagyásához, ám saját bevallásuk szerint is ez nem a védelmi, hanem a külügyminisztériumban fog eldőlni.

Mindenesetre a külügyminisztérium zöld lámpája esetén sem egy estés manőverről lesz szó, már csak azért sem, mert a két szóba jöhető alternatíva – Katar, illetve az Egyesült Arab Emírségek – jelenleg nem rendelkezik minden szempontból a szükséges infrastruktúrával. Bár most, illetve Washington hivatalos megerősítése esetén minden bizonnyal belehúznak majd a kikötőbővítésekbe, igyekezvén a másik elől elorozva a lehetőséget.

Ha abból indulunk ki, hogy az Egyesült Arab Emírségek területén fekvő Jebel Ali, azaz a Közel-Kelet legnagyobb kikötője a U.S. Navy kedvenc, és így sűrűn látogatott kikötője a térségben, akkor Abu Dhabinak áll a zászló. Katar ugyan ekkora kikötőt nem tud felmutatni – a Doha közelében fekvő kikötő ugyan rendelkezik hadikikötő résszel is, de az csak „időnkénti látogatók” számára alkalmas lehetőségekkel bír jelenleg. Logisztikai szempontból ezt ellensúlyozza valamennyire a szintén Doha közelében fekvő nagy amerikai légibázis.

Jebel Ali kikötője, Dubai

Jebel Ali egy részének látképe 2007 május 1-én, a USS John C. Stennis (CVN 74) repülőgép-hordozóval | Fotó: Imre Solt ,

7 hozzászólás “Kivonul az amerikai 5. Flotta Bahreinből?”

  1. Azé’ nem gyenge vizibicikli basszus! Ránézésre egy OHP osztályú fregatt mérete. Valamelyik vodkaszivacs pénztárcának van hasonló. (Talán Abramovicsnak, de azon azt hiszem van helikopterleszálló. Ezen a „vacakon” meg nincs. :))