|

Cseh segítséggel modernizálnák helikoptereiket a lengyelek

Cseh sajtóértesülések szerint a Visegrádi Négyek képviselői, azaz a cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák védelmi miniszterek egy közös, gyorsan kitelepíthető egység létrehozását tervezik, melynek 2016 első felében kell bevethetővé válnia. Ám ehhez megfelelő eszközpark is kell.

A cseh védelmi miniszter, Alexandr Vondra és lengyel kollégája, Bogdan Klich a közelmúltban egyeztettek az európai egység létrehozásáról, azonban a szövetség nem csak katonai szinten értendő, a háttérben komoly ipari összeborulások várhatóak. Az Uherský Brodban található cseh fegyvergyár képviselői már alá is írták a szerződést a lengyel Bumar csoport embereivel, melynek értelmében a cseh kézifegyvereket szerelnének össze a cégcsoport radomi üzemében.

De nem csak kicsiben játszanak, a dél-nyugati szomszéd vállalta, hogy segít az Afganisztánba küldendő Mil gyártmányú helikopterek modernizálásában és a misszióra való felkészítésében. (Bár típust nem közöltek, valószínűleg a Mi-24V ‘Hind’ típusú harci forgószárnyasokról van szó, miután a Lengyel Hadsereg 2008-tól folyamatosan átvette a Lodz-i üzemben újjászülető Mi-17-1V jelzésű szállítóhelikoptereket.) A LOM Praha létesítményének engedélye van arról, hogy harmadik fél számára végezhet javítási és felújítási munkálatokat, így semmi akadálya nincs az együttműködésnek.

A V4-ek által létrehozandó gyorsreagálású missziós egység ügyében jövő tavasszal kezdődnek meg a komolyabb tárgyalások. Az már tisztán látszik, hogy a lengyelek vezető szerepet kívánnak játszani ebben a projektben, ennek a kívánságuknak hangot is adtak már. Ennek megfelelően mindent meg is tesznek, hogy a feladatra teljesen felkészített, kellőképpen modernizált eszközparkkal végezhessék az afganisztáni feladatokat.

54 hozzászólás “Cseh segítséggel modernizálnák helikoptereiket a lengyelek”

  1. Az új V.SZ. azaz a
    V(isegrádi) Szerződés.

    Nem rossz ötlet, én úgy látom hogy Prágának,Varsónak ténylegesen van egy szabadsági foka(ráadásul gazdaságilag is prosperálnak) Brüsszeltől, de még Washingtonnak jelentős a külpol és monetáris befolyása a Visegrádi négyekben(Románia sajnos nagyon különutas Párizs-Washington irányába teljesen „elkötelezett”).

    Legszívesebben azt látnám, ha ezen országok nyitnának Oroszország felé is, de megmaradna a nyugati barátság és a szabad világkereskedelem is a saját közös programok mellett.

    Ha már a V4-nek lenne megfelelő csábító ereje, akkor a további bővítés már szinte gyerekjáték lenne, én első körben szívesen látnám Horvátországot és ha létrejönne egy oroszbarát irányvonal is akkor pedig értelemszerűen Szerbiát, a kettő között pedig értelmes párbeszéddel és nem struccpolitikával rendbeszedni a bilaterális kapcsolatokat, persze Moszkva és a V4-ek segítségével, akik komolyan is vennék a rendezés fontosságát, mert a daytoni békét jelenleg csak a NATO hadereje garantálja és nem a józan ész.
    A szlovák részvétel pedig fontos lenne, mert jót tenne Magyarország-Szlovákia viszonylatában, valahogy rendezni kéne a benesi hátrányokat és a kultúrális, nyelvi horrort, amúgy minden rendben lenne.

  2. Oroszbarát irányvonal? Minek?

    Szerbiát meg inkább hanyagoljuk. Elképesztő, de egyesek még mindig nagy Szerbiáról álmodoznak. Mikor kint voltam akkor halál értelmes szerb mérnökök arról álmodoztak, hogy 50-100 év múlva az ex. jugó államok szerb vezetéssel újra egységesek lesznek.

    Én ikább csak halgattam, mert a röhögés vagy a „te hülye” vagy visszakérdezése feszültséget szült volna…

    A marhák X év polgárháború, utána egy NATO bombázás után még mindig széllel szemben akarnak pisálni. Lehet, de értelme nem nagyon van.

    Más. A mostani felső vezetés pont olyan tróger, mint a régi. Én már inkább fogadásokat kötnék arra, hogy a nehézfegyverzet nélküli Honvédség mikor születik meg és mégis hogyan fog többe kerülni, mint a mai. Nem vagyok optimista. Ez van…

  3. Puma. Pannon Puma

    ” Egy seggel nem lehet két lovat megülni!A lengyel közeledés talán még utópisztikusabb mint a nagy Jugoszlávia! ”

    Nekünk biztosan sikerülni fog, mert mi lovasnemzet vagyunk !

    A lengyelekhez meg mi hiába próbálunk közeledni, ők nem igazán akarják…..

  4. A MH honvédség helyzete egy lufi vagy pénznyelő, a mai közgazász szakzsargon szerint, kinek melyik tetszik.
    Paktumban volt benne, hogy a MH-t le kell szerelni, mert így nem sérti a NATO-új Oroszország status quo-ját.
    Oroszbarát irányvonal meg azért, mert Oroszország felemelkedőben van és jó lenne velük kereskedni komolyabb volumenben + vannak értékeik, amikből jó lenne részesülni és ha baráti hangot kezdenénk velük megütni az nem lenne rossz.

    A lengyeleknek is vannak korlátaik, csak nem veszik figyelembe és hergelik magukat. Pl. követeléseik vannak Belorusszia egyes területeire, ahol konkrétan kisebbségben vannak és alapból napnál világosabb, hogy a cáratyuska befolyási övezete + vétózzák sok esetben az orosz-nyugati közeledést(nyitott határ(EU) + közös nato tervek), ez nem tetszik bennük egyedül.

    Nagy-Jugoszlávia meg marhaság már csak a régi etnikai viszonyok megváltozása miatt is, bár hozzá kell tenni, hogy a délszlávok közül tényleg a szerbek a #1. dominancia tekintetében, de szorosan mögöttük ott vannak a horvátok. Ők se tudják elfogadni az eseményeket, mint mi Trianont, de először kis-Szerbiát kéne nekik is felvirágoztatni, mint nekünk a mai Magyarországot.

  5. Lengyelek túlértékelik magukat és szerintem még nem becsülik meg igazán a barátságunkat, de majd idővel ha fejlődünk 1-ről a 2-re talán észreveszik, hogy itt is van civilizáció.

    A V4 egy külön ló lenne, ami orosz és nyugatbarát is lenne, katonailag nem expanzív, de komoly szárazföldi és légvédelmi értékkel, navy-t egy ideig hanyagolni kéne józan ész szerint(még akkor is ha horvátok bekerülnének ugye komoly adriai területekkel). A jövendőbeli többpólusú világban nem lenne elképzelhetetlen.

    A Honvédséget teljesen át kéne szervezni, tényleg befigyel a vízfej szindróma.
    Tallking ötletei pedig nagyon elnyerték a tetszésem, bár a kis mérnöki problémák is a végén egész szép munkává és feladattá tudnak kikerekedni, de valahol el kell kezdeni és a képesség meg lenne rá, csak az akarat hiányzik.

  6. A lengyelek teljesen amerika-csatlósok. A lengyel miniszterelnök USA-ban született, amerikai állampolgár volt 30 évig amíg Lengyelországba költözött és politikai kerriert kezdett. A Neve se lengyel: Donald Tusk. Az amerikaiak pedig igencsak igyekeznek beerősíteni a kaukázusi olajmezők és olajszállítási útvonalak felé, ehhez pedig jól nekik bármilyen szövetséges akár Északkelet Európában is , a fő az, hogy körbevegyék az oroszokat akik a Kaukázus jelenlegi urai. Ezért van Grúzia-USA barátság, Kazaksztán-USA katonai segítségnyújtás (pár ingyen eszköz az USA-tól, kezdetnek stb)román-USA barátság, lengyel-USA barátság stb.
    Nekünk szerintem nem kell ennyire elköteleződnünk egy egyre kétségbeesettebb és arcátlanabb USA mellett.

  7. Lengyelek túlértékelik magukat

    Milyen szempontból? Akárhogyan nézem egy működőképesebb országnak tűnik innek – lassan melyik ex KGST ország nem az – a haderejüket megbecsülik és nem hagyják atomjaira hullani sőt, van saját fejlesztő kapacitásuk és ami van, azt is kalapálgatják. Van jövőképük.

    Nekünk mi van? Nemhogy lófasz, de ló sincsen…

  8. molni igazad van, de azért nem egy ligában fociznak az oroszokkal, hogy pattogniuk kéne, ráadásul azt is sokan elfelejtik, hogy Belorusszia és Oroszország mögött ott áll Kína is, szerintetek véletlen építenek a kínai határ mellé épp most űrrepülőteret az oroszok ?
    Mellesleg Bulgária is mélyen nyal.

  9. Osloi események ismét csak gusztustalanok, érdekes pont azután történt, hogy pénteken bejelentette Norvégia, hogy kiszáll aug.2.-án a líbiai akcióból és elismerte csütörtökön Palesztina függetlenségét. A srác szabadkőműves és Wilders-féle „szélsőjobbos” volt.

  10. Norvégia a napokban elismerte a független Palesztín államot, Mahmúd Abbász látogatása után, mivel nem veszélyezteti a közel-keleti békét szerintük és pénteken lemondta a líbiai akcióban való további részvételt aug.2.-ától(vajon érdekes e dátum egybeesése az USA államcsőddel). Ekkor először robbanások rázták meg Oslóban az olajipari és energetikai minisztérium épülét és a mininszterelnöki hivatal épületét.
    Mivel viharos idő volt és nem alakult ki csak a kormányzati negyed környékén káosz, emellett lezárták a negyedet és a légószirénák órákon keresztül bömböltek.

    Nemsokkal a robbanások után egy norvég fiatal, rendőr egyenruhába bújva, talpig fegyverben bejutott kompon egy szigetre, ahol a Munkáspárt ifjúsági tagozatának volt nyári tábora(Munkáspárt: rengeteg fiatal, főként muszlim bevándorló, főként Izrael-ellenesek, de sok köztük az őslakó norvég is). Magát nyomozónak adta ki és maga köré szólította a táborozókat, majd lelőtt 80 embert (!).
    A robbantásokban 7 vagy 10 ember halt meg.

    Al-Kaidáról beszélnek, de a csávó norvég és Wilders-hívő publicista az oldaljukon(muzulmán gyűlölő és Izrael-párti) „újkeresztény”, gyakorlatilag ottani hitgyülis. Baki az egészben, hogy persze levették a profilt fb-ról, de szabadkőműves tógában pózerkedik a srác az egyik képen, amit persze az ellenoldal azonnal leleplezett és archivált.
    Na most egy szabadkőműves mennyiben lehet igaz keresztény, jelen esetben norvég-hitgyülis, ha gyűlölködik blogokon, mint publicista megöl 90 embert. Gyakorlatilag jól dokumentált, hogy a szabadkőművesek sátánisták.

  11. Aki azt hiszi, hogy ezt egyedül tervelte ki és hajtotta végre az nagyon naív, ráadásul hivatalosan autóbomba robbant, de érdekes mód a 6. emelet van teljesen kiégve a minisztériumnál.
    Gyakorlatilag titkosszolgálati akció történt, de a norvég kormány most nem tud lépni, így elhallgat.

  12. Itt nem népek az ellenfelek és a kisemberek. Van egy hatalmi elit, aki sütögeti a saját pecsenyéjét, miközben az emberek érzelmein keresztül irányítják a tömegeket(pl. terrorveszély a nyugati világban,izraeli emberek megvezetése, nyugati emberek megvezetése, moszlimgyűlölet, persze ezek ellenerőket is szülnek).

    Konkrétan a FED vezetése a világ szuperszerve jelenleg.
    Én helyükben lepaktálnék oroszokkal és kínaiakkal, mint az izlandiak tették, ha be akarják dönteni a tőzsdén a valutájukat, akkor legyen ki felvásárolja a 0. pillanatban.

  13. Nem akarom megjelölni a MI6-ot se a Moszadot se CIA-t, mert nem lehet tudni, de ha érdekel akkor mind3 szolgálat anyaországának érdekeivel ellentétes Norvégia júliusi viselkedése, gyakorlatilag ők vakarták ki őket a 2.vh-ban, gyarmattá tették külpolitikai értelemben Norvégiát, tehát elvárják, hogy ne szarjon oda, ahonnan enni kap.

  14. Igen, Magyarország önellátó tudna lenni, de leépítették, mert persze nem „gazdaságos”, már akinek…
    A skandináv államok szerintem exportorientáltak és biztos, hogy nagy az importjuk is, de itt a valuta bedöntéséről volt szó, ahhoz pedig nem kell elmenni a reálgazdaságig.

  15. Puma. Pannon Puma

    ” Operatívan egy titkosszolgálat létezik a nyugaton, bár több név alatt fut, de egy főcél van és a részeredmények,feladatok megosztottak. ”

    Ez valami alapvető és baromian nagy tévedés !

    Minden titkosszolgálat alapvető feladata a nemzeti érdekek védelme, minél nagyobb az ország annál inkább fütyül a szövetségi érdekekre !

    Az együttműködés lényegében az információ cserét jelenti !!!!!!!!
    Mindenki azt ad tovább amit akar……… ENNYI !

  16. doca

    Nem hiszek egy mindenfelett álló kis embercsoport létezésében akik kényük kedvük szerint alakítják a világot.

    Ha te rászánnál 6 hónapot az életedből akkor csak a géped előtt ülve képes lennél egy olyan dologgal előállni amit minden érv ellen meg tudsz védeni logikus ellenérvekkel érvekkel és nem azért mert igazad van,hanem azért,mert az internet nyújtotta információ mennyiség ezt lehetővé teszi.

  17. @dudi

    A volt keleti blokkban a nyugati cégek kérésére és közreműkődésével lett szétverve az ipar és a mezőgazdaság. Számtalan olyan környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági szabvány lett bevezetve a 90es évek végén amelyekkel kimondottan a megmaradt keleti cégeket kényszerítették elviselhetetlen beruházásokra, mert eleve úgy számoltak, hogy a nyugati cégek kibírják pénzügyileg a keletiek viszont nem. Javasolnám az Euro1,2,3,4 szabványok megszületésének előzményeit a korabeli német sajtóban. („Ezekkel az olcsó Kelet-Európai szállítókkal nem lehet…”)
    Ma nettó befizetők vagyunk az Eu-ban, a mi munkaerőnkkel előállított termékek nyereségét külföldiek viszik ki az országból, az importunk az ő zsebüket gyarapítja, a bankhitelek ilyen óriási rásózása az emberekre úgyszintén nyugaton növeli a számlákat. Nettó kisemmizettek vagyunk.

  18. Szerintem van operatív együttműködés is, bár ezek a dolgok titkosak, azért is titkosszolgálat a nevük. Akkor ez azt jelenti, a te logikáddal továbbgondolva, hogy a MOSZAD tette, de akkor az USA miért nem ismeri el Palesztínát, hisz nem rejt számára nemzetbiztonsági kockázatot egyetlen Öntött Ólom hadművelet, se egy Kásszám rakéta se.

    Nem lehet különválasztani a nemzeti érdekeket a szövetségi érdekektől, vagyis lehet, de akkor aki azt megteszi az a vesztes oldalra kerül nagyon hamar.

  19. Dudi ok.
    Az tény, hogy a FED 1913 -ban jött létre, felsőbb ellenőrző szerv nélkül, pusztán magánbankok koalíciójaként. Ezen magánbankok, pedig zárt többségi tulajdonosi körrel bírtak általában, ami nem változott, csak öröklődött. Most vezettem le neked, hogy a világ leghatalmasabb monetáris bankja, a dollár ura(független a mindenkori USA kormánytól) egy zárt kis embercsoport kezében van.
    Én nem akarok itt összeesküvésekkel traktálni téged, de annyit látok, hogy nekünk ez nem érdekünk, hogy megregulázzák Norvégiát és nem érdekünk a jelenlegi palesztin helyzet sem, de ellenérdekeltek se vagyunk jóformán, ha ez megnyugtat.

  20. Operatív az mikor a gyermeked elmegy egy nyári táborba és legyilkolja egy őrült titkosszolga és a kompon esetleg simán átjut gépfegyverrel(miközben a norvég rendőr nem hord magánál kézifegyvert alapesetben) és véletlenszerűen ez nem tűnik fel senkinek se és nem ront rá a kompra a kommandó, míg elérné a szigetet. Ezt kivitelezheti akár 1 titkosszolgálat is, de akár több is, az operatív tettes valószínű, hogy 1 db. titkosszolgálat tagja volt.

  21. doca

    „Nem lehet különválasztani a nemzeti érdekeket a szövetségi érdekektől, vagyis lehet, de akkor aki azt megteszi az a vesztes oldalra kerül nagyon hamar.”

    De lehet csak elég nagynak kell hozzá lenned.Ha Németország holnaptól elkezdene minden technológiát Kínával megosztani akkor nem kerülne a vesztes oldalra pedig a szövetségi érdekekkel szembe megy.De van élő példa is a Mistralok eladása Ivánnak.Egyáltalán nem szolgálja a szövetség érdekeit sőt egyes tagok érdekeivel szöges ellentétben áll mégsem lettek vesztesek a franciák.

  22. Mellesleg ha már Északi-sark és az olaj.
    Norvégia befelezte az olajat az oroszokkal, gyakorlatilag a NATO-ban ők egyedül paktáltak le Moszkvával ez ügyben, a többiek(Kanada,USA) csörtetik mai napig a kardot.
    Lehet ez és a norvég magánnyugdíjalap tavalyi részvényeladásai már sok volt(ja és a júliusi események ráadásul) ?

  23. tallking
    A gazdasági vonalú tudatos leépítés elméletével maximálisan egyetértek. Jók a példáid is (euro szabványok), kvázi a mindenkori magyar politikai elit megvásárlása révén gyarmatosítottak bennünket! A szó teljes értelmében. Leépített gazdaság, hadsereg, ipar, ami megmaradt azt felvásárolták, kvázi teljes kiszolgáltatottság!
    doca
    Az oroszok felé történő nyitás egy nagyon jó gondolat, csak nem kellett volna arról a piacról kivonulni, illetve nem kellett volna teljes mértékben hátat fordítanunk az oroszoknak. A közös múltunk miatt még él az a generáció, akikben szép emlékek vannak rólunk (a legvidámabb barakkra gondolok, amo szappan, nejlon harisnya, Nyírségi alma, konzervek, csoki, stb…). A foghíjas szovjet ipar számára mi szállítottuk a „luxusnak” becézett termékek körét. Kvázi, ebből az aspektusból nézve még lenne esélyünk nyitni. Persze akkor nemcsak gazdasági vonalon, hanem politikailag is el kellene kezdenünk közeledni feléjük (az orosz egy nagyon büszke és önérzetes nemzet, épp ezért apró dolgokat is nagyra értékelnek, lásd: Moszkva tér átnevezése-itt kis hazánkban nem jött le, de odakint kiverte a biztosítékot- ilyen baromságokat nem kéne csinálni, pláne ha gazdasági vonalon nézzük a lehetséges következményeket!)

  24. Az teny hogy a dragalatos magyar vezetes is egy rakas tragya, de ennek is megvan az oka…. Nem 20 eves vagyok es sok mindent megertem mar. Latom hogyan terjeszkedik a New World Order, es eleget tudok az amerikai szabadkomuvesekrol es az europai agazatukrol, a Bilderberg clubrol, 2001/9/11 is szepen meg volt rendezve, volt szerencsem pont ott lenni. Nincsenek veletlenek, szepen megvan tervezve a jovo, csakhogy nekunk abbol jo nem fog szarmazni.
    En futyulok a turbomagyarokra, mert en nem vagyok heves nemzeti erzelmu, de utalom azt ahogy elnyomjak Magyarorszagot es probalnak minket kulfoldrol iranyitani ugy, ahogy azt abban az adott orszagban sem turnek el. ETC….etc…