|

Bővült az ausztrál Hornet-flotta

Az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) újabb mérföldkövet ünnepelhetett a Boeing F/A-18E/F Super Hornet típusú vadászbombázók rendszeresítése folyamán, ugyanis a gyártó újabb három példányt szállított le a megrendelőnek.

Július 14-én ünnepélyes keretek között újabb három Super Hornet érkezett a RAAF Amberley bázisára. A negyedik adag leszállításával 18 darabossá bővült az ausztrál flotta. A fennmaradó hat példányt a Boeing tervei szerint még az idén megkaphatja a szigetország.

Fotó: RAAF ,

Az F-111-es 2010-re tervezett és végrehajtott kivonása és az F-35 bizonytalan időpontban történő hadrendbe állása közti ismeretlen hosszúságú időtartam áthidalása végett Ausztrália 24 db F/A-18F Super Hornet beszerzése mellett döntött. A szerződést 2007 májusában írták alá, az első példányokat 2010 márciusától kezdte leszállítani a Boeing. Az átadott gépek decemberre érték el a kezdeti műveleti képességet (IOC), ekkor már 15 Super Hornetet számlált a géppark. A most átadott gépek mindegyike a Growler konverzióra előkészített F/A-18F+ változatú, melyet 2009-ben határoztak el a szigetország törvényhozói.

6 hozzászólás “Bővült az ausztrál Hornet-flotta”

  1. Valamikor a 80-as évek elején a Northrop megálmodta a könnyített F-18L változatot amiből mindent kiszereltek ami a hordozófedélzeti üzemeltetéshez kell. Egyszerűbb volt az elektronikája és a sárkányszerkezete is. Nem volt igény rá. Sosem jutott el a prototípus stádiumig sem…