|

Elérte a kezdeti műveleti képességet az ausztrál Super Hornet géppark

Az F-111-es 2010-re tervezett – és nemrégiben végrehajtott – kivonása és az F-35 érkezése közti bizonytalan hosszúságú időtartam áthidalása végett Ausztrália 24 db F/A-18F Super Hornet beszerzése mellett döntött. A 2007 májusában megkötött szerződés értelmében leszállítandó gépek közül idén márciustól eddig 15 érkezett meg – december 7-én ausztrál betont fogott a 3. körben átadott – ezúttal – 4 gép.

A RAAF Amberley légibázisra december 7-én megérkező 4 gép egyben azt is jelenti, hogy az ausztrál Super Horneteket repülő 2 század közül az első elérte a 12 gépes, teljes feltöltöttséget, mely egyik feltétele volt az ezen eseménnyel egy időben deklarált kezdeti műveleti képességnek (Initial Operational Capability / IOC).

A RAAF 1. Századának F-111-esről történő átfegyverzése befejeződött, a mostani szállítással pedig elkezdődött az F-111-est pár nappal ezelőttig repülő 6. Század átfegyverzése.

A kedden érkezett gépek közül 3 kapcsolódik Ausztrália 2009 tavaszi döntéséhez, mely értelmében a beszerzendő 24 gép második fele az elektronikai hadviselésre kihegyezett EA-18G Growler változatra történő jövőbeni átalakításhoz előkészítetten érkezik meg a Boeingtől. Ezen terv ugyan egy időben anyagiak végett kérdésessé vált, azonban végül nem esett áldozatává megszorításoknak, a most megérkezett gépek közül pedig 3 már a Growler konverzióra előkészített F/A-18F+ változat. A további 9 gép szintén ilyen konfigurációban érkezik majd meg 2011 végéig. A papírforma szerint haladó programban az első export Super Hornet 2009. júliusának elején készült el, míg az első repülésre ugyanazon hó végén került sor.

Ausztrál Super Hornetek | Fotó: ausztrál védelmi minisztérium ,