|

iPaddal fegyverzik fel a szingapúri újoncokat

A mikroelektronika területén a 21. század első éveiben ugrásszerű fejlődés volt tapasztalható, aminek gyümölcseit a civil szférából már jól ismerjük: az egyre kisebb és okosabb hordozható számítógépek és okostelefonok mindennapjaink részét képezik. A modern operációs rendszerek által nyújtott lehetőségek tárháza szinte határtalan, így mára több katonai vonatkozású alkalmazás is elérhető a készülékek felhasználói számára. Többek között ennek is köszönhető, hogy lassacskán a védelmi piacra is betörtek a szerkezetek, melyek egyre kelendőbbek a világ haderőinek körében.

A katonák okostelefonokkal való ellátásának ötlete már több esetben felmerült. Az Amerikai Egyesült Államokban már megtették az első lépéseket afelé, hogy minden harci területen tevékenykedő katonájukat ellássák internet-hozzáféréssel rendelkező, hálózatra kapcsolt érintőképernyős készülékkel. Hasonló terveket szövögetnek szingapúri kollégáik is, akik június utolsó napjaiban a tettek mezejére léptek: döntésük értelmében 2011 novemberétől az eddig megszokott alapfelszerelése mellé minden újonc kap egy iPadot is (Szingapúrban minden 18 évesnél idősebb férfi köteles 24 hónapos katonai kiképzésen részt venni). A védelmi minisztérium nyilatkozata szerint első körben 8000 készüléket vásárolnak, amiket a mai fiatalok már könnyedén kezelni tudnak, „ujjaikban benne van az érintőképernyős technológia minden csínja-bínja”.

Utóbbi kijelentés nem túlzás, ugyanis az angyalbőrbe bújó ifjoncok nagy részének van saját tulajdonú érintőképernyős telefonja vagy számítógépe, tehát maximálisan felkészültek annak használatára. Az iPadek segítségével a katonák a csatatéren jó minőségű álló- és mozgóképeket készíthetnek, majd azokat pillanatok alatt feltölthetik a közös adatbázisba kiértékelés céljából. Ezen kívül a kommunikációt is megkönnyíthetik a készülékek: a parancsnokok szöveges és írott üzeneteket, térképeket és egyéb információkat küldhetnek el a harcolóknak, akik így mindig a legfrissebb adatok birtokában lehetnek.

Szingapúri katonák – bővül az arzenál |Fotó: Szingapúri Védelmi Minisztérium ,

Amennyiben pedig a módszer beválik, és a katonák hasznosnak ítélik az iPadeket, úgy a légierő és a haditengerészet is belevághat hasonló projektjébe. A következő lépcsőfok a speciális igények alapján kifejlesztett alkalmazások életre hívása lesz, amik létrehozására már most számtalan cég pályázik. Hasonlókat egyébként már most letölthetünk mi is okostelefonunkra: olvashatjuk a Rangerek kézikönyvét, megtanulhatunk számos közelharcfogást, a katonai rádióforgalmazásban alkalmazott rövidítéseket, betekintést nyerhetünk az alapvető túlélési szabályokba, stb.

Az amerikai törekvések szintén ezen a sínen mozognak: a Pentagon célja, hogy a katonák a jövőben egyetlen platform segítségével láthassanak el minden feladatot. Ez alatt rengeteg minden értendő, az olyan alapvető dolgoktól kezdve, mint a tájékozódás és a kommunikáció az olyan bonyolultakig, mint a tüzérségi tűz kérése és helyének meghatározása vagy az UAV-k vezérlése.

17 hozzászólás “iPaddal fegyverzik fel a szingapúri újoncokat”

  1. Egyrészről nem is olyan hülyeség (főleg amit a 3. bekezdésben írnak, bár nem tudom, hogy ma használnak-e már valamilyen egységesített rendszert az információk továbbküldésére), másrészről meg előre látom, ahogy a jövő háborúit facebook-on vívják majd meg vérre menő kommenteléssel és lájkolgatással, illetve a hadba hívó parancsot is majd twitteren küldik szét :D

  2. Érdekes egy megoldás, mondjuk én a tableteknek abszolút nem vagyok a híve.

    „Az iPadek segítségével a katonák a csatatéren jó minőségű álló- és mozgóképeket készíthetnek”
    Egy tablettel…. :O

    GrGLy:
    „jövő háborúit facebook-on vívják”
    Ne is ijesztegess. :) Elég nekem az, hogy lassan a WC papíron is van „Like” gomb.

  3. Azért már nem is muszáj csúcsmodellnek lennie, hogy integralt GPS legyen rajta. Egyéni szinten ha nem is látom értelmét, de raj/szakasz szinten már érdekes lehet.
    Ha fut rajta egy googleearth szerü program, ahol a baráti egységek helyzete is nyomo követhető egy nagyon profi kis térképet kapunk. Ha pedíg az ellenség helyzetét is feltünteti, aki először észreveszi, az nagyon megkönnyíti mindenki dolgát.

  4. Mackensen

    „Ha fut rajta egy googleearth szerü program, ahol a baráti egységek helyzete is nyomo követhető egy nagyon profi kis térképet kapunk. Ha pedíg az ellenség helyzetét is feltünteti, aki először észreveszi, az nagyon megkönnyíti mindenki dolgát.”

    Erre vannak a katonai laptopok jobb helyeken.Az mondjuk mind1,hogy laptopon vagy bármi máson nézed meg az információkat.

  5. Én mondjuk kíváncsi leszek rá, hogy harctéri körülmények között hogyan szuperál majd. Meg honnan töltik majd fel? Az oké, hogy valami nyugis helyen töltögetik majd, de addig? Ez szerintem nagyon beteges egy ötlet…de ahol van pénz…

  6. Sulyid jól mondja. Egy katonai laptop bazi nagy.

    http://www.flatpyramid.com/3d-models/rugged-military-outdoor-laptop-cinema-4d-c4d

    Ami a feltöltést illeti, az is megoldható. Van olyan mobiltelefon amelynek a hátoldala napelemekkel van borítva. És vannak amolyan kézi dinamók amiket tekergetve fel lehet tölteni ezt azt. Persze szerintem nem elegek, hogy teljesen feltöltsék az aksikat, de ideig óráig ezekkel is ki lehet húzni.

  7. sulyid: Amire használni akarják (kommunikáció segítése + képek készítése és küldése) azt egy Sonim strapafon is tudja (kommunikáció + fotó + talán még pdf, doc, txt, stb), ráadásul az nem ilyen gyenge vacak (pl.: http://www.youtube.com/watch?v=DtyJ96YtJeI&feature=related).
    Igaz nem hiper high-tech, de amire meg nem lenne elég, arra tényleg ott a laptop.

    Mackensen:
    Azért a napelem hátlapú telókról annyit, hogy egy nálam hozzáértőbb már megtapasztalta. Ha kirakod a napra jó ideig, akkor már egy hívás megereszthető, de hogy a töltőt kiváltsa, ahhoz még kell aludni párat.

  8. Ha már ilyen szigorú látásélességi követelmény van, használják ki. Egy iphone méretű GPS-el teljesen megoldhatóak a fenti feladatok. Ráadásul ilyen létezik is. Méghozzá katonai kiadás. Na de egye fene, megkérnek egy céget kicseréli high-end belsőre és akkor ugyan azt tudja mint az Ipad. Csak épp nem törik ketté ha rápukizok. Mert, hogy egy csili-vili képernyőfóliával nem lesz törésálló, sem vízálló. (vagy esetleg ezt megoldották volna?)