|

Zsibvásárt tart az ausztrál haderő

Az ausztrálok tanultak az egykori anyaországtól… Na nem ám a haderő rövid idő alatti és legjobb esetben is egy évtizedre szóló alaposabb megnyomorításából, hanem abból, hogy a használt portékából komolyabb pénzeket is be lehet szedni. És mivel kengurus barátaink a védelmi minisztériumuk bevallása szerint a haderő mintegy 85 százalékát cserélik le, vagy modernizálják az elkövetkező 15 év alatt, nem mindegy mennyit pénzt tudnak majd visszaforgatni a feleslegessé váló hadi eszközökből ezen combos árcédulájú programba.

Az ausztrál védelmi minisztérium elmondása szerint az ADF megújítása kapcsán az elkövetkező évtized folyamán eladósorba kerülhet akár 24 hajó, 70 harci gép, 110 egyéb repülőgép, 120 helikopter és 600 páncélozott jármű. Az ezek eladásából befolyó bevételt pedig vissza kívánják forgatni az új beszerzésekre, modernizációs programokba. Ügyelvén arra, hogy támogassák a történelmi szempontból figyelmet érdemlő, jelentőséggel bíró hadieszközöknek az utókor számára történő megmentését.

Jason Clare, a védelmi beszerzésekért felelős miniszter a szóban forgó nyilatkozatban kitért rá, hogy az angolok 1997 óta 1 milliárd USD bevételt generáltak a kivont haditechnikai eszközeik eladásával, így a jövőbeni, komoly milliárdos összegeket felemésztő ausztrál beszerzések előtt igencsak időszerűnek látták a feleslegessé vállt haditechnikai eszközeiktől történő megválás módjának megreformálását.

A miniszter elmondása szerint első körben 24 hajó kerül felkínálásra, egyből több vásárlási lehetőséggel: mód lesz egyetlen hajó, hajóosztály, vagy mind a 24 hajó együttes megvásárlására. (A RAN aktuális összetétele hivatalos oldalukon tekinthető meg, konkrétan erre. Hajótípusok szerinti bontás iránt érdeklődve pedig errefelé célszerű kezdeni a kutakodást.)

10 hozzászólás “Zsibvásárt tart az ausztrál haderő”