|

Szaúdi LAV-25 üzlet a láthatáron

A közelmúlt politikai és társadalmi változásainak tüzében égő Közel-Kelet minden állama számára tiszta és világos, hogy ezentúl fokozott figyelmet kell fordítaniuk a közbiztonságra és az esetleges tüntetések kordában tartására. Ennek többféle módszere létezik, melyek közül csak az egyik a hadsereg vagy a rendőrség bevetése, ám sok esetben csak ez a célravezető. S bár Szaúd-Arábiát nem fenyegeti akkora vész, mint néhány szomszédját, az olajban gazdag ország most mégis fejleszteni szeretné nemzeti gárdájának járműparkját azzal a nem titkolt céllal, hogy szükség esetén bevessék őket a kétes elemek lefékezésére.

Amerikai LAV-25 járművek lőgyakorlaton |Fotó: USMC – Wikimédia ,

Szaúd-Arábia egészen pontosan a LAV-25 harcjármű több változatából szeretne vásárolni, első körben (az ő szokásaikhoz mérten) kisebb mennyiséget, jövőbeni flottabővítési opcióval kiegészítve. A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency) által a Kongresszusnak elküldött dokumentum szerint a szaúdiak a következő járműveket szeretnék megvásárolni, a hozzájuk kapcsolódó egyéb felszerelésekkel együtt:

25 db alapváltozatú LAV-25
24 db LAV-25C2 parancsnoki és kommunikációs jármű
8 db LAV-25AT harckocsi-elhárító jármű
8 db páncélvadász verziójú jármű
6 db LAV-M aknavetős jármű
3 db LAV-LOG csapatszállító jármű
3 db LAV-LOG lőszerszállító jármű
2 db LAV-R műszaki mentő
2 db egészségügyi jármű
1 db műszaki ellátó és kommunikációs jármű

A beszerzés értékét minden összetevővel számolva 350 millió dollárra becsülik az elemzők. Megérkezésük után a LAV-25-ök a Szaúdi Nemzeti Gárda állományába kerülnek majd, ahol elsősorban terrorellenes és közbiztonság-fenntartó feladatokat kaphatnak. Abban, hogy éppen ezt a típust választotta Szaúd-Arábia, jelentősen közrejátszott az is, hogy nagyszerűen együtt tud működni a szövetséges országok, különösen az Egyesült Államok hasonló járműveivel és azok személyzeteivel.

11 hozzászólás “Szaúdi LAV-25 üzlet a láthatáron”

  1. Hahaah! Ezen most jót nevettem!
    Az USAcsatlós… izé szövetségesénél kétes elemek megfékezése, az USA-tól függetlenedni vágyóknál felkelők, szabadságharcosok :) Duplagondol akcióban! A közbisztonság fenntartása, a tüntetések kordában tartása. Líbiában, Iránban, Kínában is ezt csinálták, csinálják, ott mégis barbár elnomyás. Ki érti ezt?

  2. @Veér István! Egyetértünk. Aztán reméljük, hogy nem magyarok alatt derül majd ki, hogy a rettenetes harctérre szánt eszköz bírja a páncéltörő lövedéket, de egy úton maradt szöges deszka durrdefektet tud okozni…