|

Aegis BMD Szaúd-Arábiának?

Szaúd-Arábia haditengerészetének fejlesztési terveiről, a Saudi Naval Expansion Program II-ről még áprilisban írtunk egy kis szösszenetet annak apropóján, hogy a kiszemelt szállító szerepében beszálló Egyesült Államok részéről akkortájt érkezett egy olyan nyilatkozat, miszerint a szaúdiak által még 2010 júniusában elküldött árajánlat kérelemre az idei év májusában megy egy részletes tájékoztató Rijád felé.

A Saudi Naval Expansion Program II útnak indításakor, 2008 magasságában Rijád erőteljes érdeklődést mutatott az amerikai LCS program kapcsán, melyet Aegis rendszerrel – konkrétan a SPY-1F radarral képzeltek el. A U.S. Navy áprilisi bejelentése szerint Rijád flottafejlesztésként tavaly nyáron ugyanakkor már lég- és rakétavédelmi képességekkel felvértezett hadihajókra, járőrhajókra, helikopterekre és kapcsolódó parti infrastruktúra létesítésére kért árajánlatot Washingtontól. Ami abból a szempontból érdekes, hogy ezen igények a rakétavédelmi elemét a norvég Fridtjof Nansen-osztályú fregattokon is megtalálható SPY-1F radar nem képes kiszolgálni. Nem beszélve arról, hogy a rendszer energiaigénye az LCS-ek méreteit figyelembe véve nem biztos, hogy ki lehetne elégíteni. További problémát jelenthetne az SM-3-as rakéták elhelyezése a nem ilyesmire tervezett hajótörzsekben. Éppen ezért az amerikaik által megküldött ajánlatban szerepel a rakétavédelmi feladatkörre ugyanakkor minden probléma nélkül alkalmassá tehető Arleigh Burke-osztály képességeinek részletezése is.

Arleigh Burke-osztályú rombolók

Arleigh Burke-osztályú rombolók fehér embernek való éghajlati környezetben, a virginiai Norfolk kikötőjében | Fotó: Bryant Midura ,

A U.S. Navy részéről nyilatkozó szóvivő, Cate Mueller kapitány elmondta, hogy májusban egy hozzávetőleges árkalkulációt küldtek a szaúdiaknak, melyben szerepelt egy közepes méretű, lég- és rakétavédelmi rendszerrel rendelkező hadihajó típus képességei és hozzávetőleges ára is – a járőrhajók, helikopterek és parti infrastruktúra kiépítésének becsült költsége mellett.

A 20-23 milliárd dollárra taksált beszerzési program pontos összetételéről egyelőre semmilyen konkrét információ nem érhető el – feltételezhetően főleg azért, mert még a szaúdiak se döntöttek a pontos számokról. Egyes források szerint rombolók és LCS-ek vegyesen alkotják majd a beszerzendő hadihajókat. Szintén nem hivatalos értesülések szerint Rijád 2 rakétavédelmi képességekkel rendelkező romboló és ismeretlen számú LCS beszerzésén rágódik jelenleg.

Az ajánlat összeállításában segédkező, az Aegis rendszerben és az LCS programban is érdekelt Lockheed Martin egyébként szintúgy nyilatkozott a napokban, miszerint egyelőre várják a szaúdiak döntését.

Mindenesetre ha Rijád esetleg megkapná a Aegis BMD rendszert – még ha csak 2 rombolóra is – akkor a térségben páratlan képességgel rendelkezne – és az egyiknek kvázi folyamatosan kint tartásával akár részben tehermentesíthetné is az Egyesült Államokat a régióban.

Ugyanakkor – különösen az arab tavasz fényében – nem szabad teljesen mellőzni azon forgatókönyvet sem, ami egyszer már Irán kapcsán megtörtént az Egyesült Államokkal – nevezetesen, hogy a korábban a baráti országba pumpált high-tech ripsz-ropsz nem kifejezetten Amerika barát vezetés kezeibe került. A Tomcat mellett haditengerészeti vonalon maradva említhetnénk például a Spurance-osztályú rombolókon alapuló Kidd-osztályt, melyet eredetileg Iránnak szántak, csak mire elkészültek, nem volt már meg a baráti Irán vezetés – így lett a 4 hajóból a Kidd-osztály, melyek a 21. század elején Tajvan haditengerészetében kötöttek ki végül.

15 hozzászólás “Aegis BMD Szaúd-Arábiának?”

 1. Itt a bizonyíték arra hogy Amerika egyedi uralma tovább erősödik .
  Európát már lenyelték a közel keletet is , Észak korea ,venezuela és Irán napjai meg vannak számlálva.(Ezt Simon perez jelentette ki)
  „Aki nincs velünk az ellenünk van”

 2. Én azt vettem észre,hogy az amik mindennél jobban szeretik magukat(mint mindenki más)emiatt csak addig lesznek haverok Izraellel amíg ez nem jelent számukra megterhelést olyan szintem amit az átlag ember is érez.
  Most viszont nagyon úgy állnak a dolgok,hogy ez könnyen előfordulhat.

 3. Csodalkoznek ha a SM 3 ra epulo BMD rendszert egy az egybe atadnak Szaudinak. Nem olyan stabil es megbizhato partner. Raadasul nem is homogenen nyugatbarat. Szerintem csokkentett rendszert nem fognak eladni mert annak nem lenne ertelme viszont nem csodalkoznek ha csak USA szemlyzettel menne a dolog. Vagy inkabb csak „berelne” par evre Szaudi egy egy ladikot.

  Japan megkata. Mi is megkaptuk az uj legvedelmi romboloinkhoz. Szaudi mas kategoria.

 4. Ezeknek a szóló légvédelmi hadihajóknak mi a koncepciója? Aszimmetrikus felállásban sose használták ki ezeket, és nem helyettesítik a járőrözést. Szimmetrikusban meg szanaszét lövik, ha egyedül megtalálják, akármekkora radar meg puska van rajta.

 5. Nem annyira szolo hajok csak eppen van fo feladatuk.

  A radarrendszeruk alapvetoen legicelok ellen van hangolva de termeszetesen felszini celokat es felszin alattiakat is tud keresni maganak. Van rajta pl vontatott szonar is.

  A fegyverzet meg a MK 41 VLS miatt varialhato es ezen felul van meg pl a HARPOON ( amihez szemely szerint sok remenyt nem fuznek )

  Egy igazi kotelek kisero hajo.

  Minden esetre ha valasztani kellene hogy egy AWD ben vagy egy Collins ban lennek e hat nem sokat gondolkodnek. Amenyiben nem valami okor kuldi harcba a tengot ostoba parancsal ( sajna nincs ra garancia ) akkor a tengo elonyben van.

 6. kuruc: SzA kényszerpályán van a lehetséges/valószínű Iráni atom miatt. Innen vhol US is kényszerpályán mozog, vagy „ahogy mindig is” biztosítja SzA védelmét ide értve ha kell az AEGIS/SM3at vagy SzA kénytelen másban gondolkodni. Akkor viszont US elöbb ad nekik ha vmennyire butitottan is de AEGIS/SM3at.

  dudi:
  „Én azt vettem észre,hogy az amik mindennél jobban szeretik magukat(mint mindenki más)emiatt csak addig lesznek haverok Izraellel amíg ez nem jelent számukra megterhelést olyan szintem amit az átlag ember is érez.
  Most viszont nagyon úgy állnak a dolgok,hogy ez könnyen előfordulhat.”
  mik az okok amik miatt már nem?

 7. Fade

  Az amiknál nagyon magas az életszínvonal amiből az átlag ember érthetően nem akarnak visszavenni(amelyik politikai erő ezt megpróbálja annak tuti bukta a választásokon ezt pedig ők nem akarják),ha viszont azt látja a paraszt,hogy az ő életszínvonala rovására segítenek másokon akkor egy idő után kiborul a bili.Elmúltak már a 90-es évek amikor szárnyalt az amerikai álom!

 8. Ez rendben van, de egyrészt az a 3b$ baromi kevés US költségvetés szemszögből, másrészt ezért Izrael nagyon sokat ad USnek. Már magában az megérhet ennyit, hogy Oroszok, Kína… nem kap nagyon sok mindent vagy semmit meg Izraeltől.

  pl.:
  Ami Oroszoknak jellemzően fejfájást okoz egy pl PakFanal az az elektronika, fegyverzet, rendszerintegráció. Ha vmin elcsúszhat a PakFa az ez. Izrael mindhárom területen élvonalban van, márha nem ők a no2.

 9. Fade

  Nem csak erről a 3b dollárról van szó.Ott vannak az üzemanyag árak amik mindenre kihatással vannak és ezeket az árakat Aliék nagyon könnyen tudják befolyásolni.
  Kis agymenés:

  Elgurul a szaudi szélsőségeseknél(van belőlük bőven) a gyógyszer átveszik a hatalmat és hirtelen kitör a dzsihád Izrael ellen és azt mondják Sam bácsinak,hogy marad az olaj ár ott ahol most van de cserébe elfordul addig amíg Izraelből kiűzzük a zsiókat vagy beleszólsz és az egekbe felmegy az olaj ára.

  Ez csak agymenés a dolog ennél sokkal bonyolultabb de példának jó.

 10. dudi ez így tényleg agymenés….
  A szaudi szélsőséges ugye alapból axioma féle… mert a jelenleg hatalmon lévő vahabitáknál max másféleképp találsz szélsőségesebbet, jobban szélsőségeset nehezen. Bár ugye minden relatív de akkor is nehéz. Egy ilyen dolog amúgy tuti durva polgárháborút eredményezne, először egymást vernék agyon az tuti.
  A másik, hogy nem 48, 67… van amikor Izraenek csak 2-3…*es túlerőt kellett elvernie, úgy, hogy a fél világ az arabok miatt nem adott el neki semmit és pl 2.vhs leselejtezett Sherman a leggyakoribb Izraeli tank. Hanem 2011. Nem csak hadtechre… rengeteg szempontból is. pl Nem Izrael van szar helyzetben Golán miatt hanem Szíria.
  Ide tartozik, hogy kiüzzükről szvsz szó nem lenne, ld a Szír… eseményeket, egymást is halomra mészárolják gond nélkül, hát akkor az ősgonoszt… Szintúgy szó nem lenne arról, hogy akkor most megnyertük háborút, elmehetnénk TelAvivig de nem tesszük ha cserébe kapunk egy béke igéretet. ld 73 Nem dicsérni akarom őket, csak azért lássuk difit.
  Na és last but not least, US az nem FRo. Necces amit írtál, hogy „nem akarnak visszavenni”. Gondolj 73ra, US embargózta Izraelt aztán bár tudta mi lesz beindult az utánpótlás.
  És bár off de a dolog érdekessége, hogy hosszabb távon egyaltalán nem biztos, hogy US rosszul járt vele. Bár tény nagy szívás volt nekik amikor Aliék elzárták a csapokat és nemhogy drágán sehogy se lehetett benyát venni USben, de sok hozadéka is lett. És ki tudja mi lenne egy mostani embargónak amikor nyakunkon a plugin, LNG, CNG kocsik. Akkor aztán nézhetnek Aliék amikor megnyitnák a csapokat US meg köszöni de már átállította a gazdaságát.