|

Újabb balesetek a nagyvilágban

A tegnapelőtti F-16 Fighting Falcon kényszerleszállása után ezúttal újabb hajtóműhibás eset történt Görögországban, de még leesett egy angolai szállítóhelikopter is.

Június 9-én helyi idő szerint 13 óra 24 perckor tengerbe zuhant egy görög Dassault Mirage 2000BGM típusú vadászbombázó. A 204-es oldalszámú, kétüléses gép a 332. századhoz tartozott és a Tanagra bázisról felszállva egy géppár kísérőgépeként AM-39 Exocet hajó-elleni rakétákkal végeztek szimulált támadást török hajók ellen, amikor az ún. „compressor stall” (kompresszor átesés) miatt elveszett a hajtómű tolóereje és a gép Samostól 1.5 kilométerre a vízbe zuhant. Michael Kourtis ezredes és Michael Mitsiou hadnagy sikeresen katapultáltak és kisebb sérülésekkel megúszták az esetet.

A 204-es példány a képen is kísérőgépként szerepel | Fotó: Hellenic Air Force ,

Az Angolai Légierő helikopterén utazók nem voltak ennyire szerencsések, ugyanis amikor a Mil Mi-17 típusú forgószárnyas június 8-án helyi idő szerint reggel 7 óra 45 perckor Saurimo város közelében a földnek csapódott, a fedélzetén tartózkodó 5 személy életét vesztette. A gép Saurimoból tartott Luenaba, amikor az eset bekövetkezett, az okok egyelőre tisztázatlanok.

Mindkét eset vizsgálatát szakértők bevonásával megkezdték.

Angolai Mi-17 | Fotó: airwar.ru ,

3 hozzászólás “Újabb balesetek a nagyvilágban”