|

Tengerfenéknek ütközött egy kanadai tengeralattjáró

Két matróz szenvedett könnyebb sérüléseket abban a múlt szombati (június 4-i) balesetben, melynek során a Kanadai Királyi Haditengerészet egyik tengeralattjárója gyakorlatozás közben a tengerfenéknek ütközött. Az előre nem tervezett koccanásra a Vancouver-sziget közelében került sor, a szenvedő alany pedig az HMCS Corner Brook (SSK 878) Victoria-osztályú nagy hatótávolságú, dízel-elektromos meghajtású vadász-tengeralattjáró volt. A haditengerészet elkezdte az eset körülményeinek kivizsgálását, ám egyelőre nem sokat tudni annak részleteiről.

A Corner Brook múlt szombaton éppen merülési manővereket végzett a Vancouver-sziget nyugati partjainál fekvő Nootka Sound közelében, mikor eddig ismeretlen okból kifolyólag a tengeralattjáró összeütközött a tengerfenékkel. A legénység szerencsére megőrizte hidegvérét, és a lehető leggyorsabban megkezdték a felszínre emelkedést, mely után teljes körű biztonsági ellenőrzést végeztek. Mivel pedig komolyabb kár nem keletkezett, és a fedélzeten tartózkodó 60 főből is csak ketten szenvedtek kisebb zúzódásokat, így a hajó gond nélkül visszatérhetett a haditengerészet Esquimalt-i támaszpontjára. Utóbb kiderült, hogy az üzemanyag-tároló rendszer sem sérült meg, ezért szerencsére nem került olaj a tengerbe.

HMCS Corner Brook |Forrás: Wikimédia Commons ,

A tengeralattjáró egyébként éppen egy nehéz kiképzési gyakorlaton vett részt, melyben a fiatal tisztek képességeit, főleg reakcióidejét vizsgálják. Ennek okán több gyors merülésre és éles manőverre is sort kerítettek, valószínűleg az egyik ilyen során következett be a nem várt ütközés. Érdekesség, hogy ezen gyakorlatok alatt derül ki, melyik növendékből válhat később tengeralattjáró-kapitány vagy első tiszt.

Az HMCS Corner Brook eredetileg a Brit Királyi Haditengerészet Upholder-osztályához tartozott HMS Ursula (S42) néven, ám 1998-ban (négy évvel első kivonása után) eladták Kanadának.

2 hozzászólás “Tengerfenéknek ütközött egy kanadai tengeralattjáró”