|

Indonézia 10 tengeralattjáróról álmodik

Indonézia kapcsán már nagyon régóta csak a légierő fejlesztések szerepeltek híreink között, az évek óta húzódó tengeralattjáró beszerzésükkel kapcsolatos hírek 2009 óta úgymond csak lapítottak a tengerfenéken. Most azonban friss hírek érkeztek ez ügyben is a határproblémáktól nem teljesen mentes ázsiai államból.

Előtte azonban gyorsan elevenítsük fel, mik ólálkodnak a felszín alatt indonéz színekben, és mik történtek 2-3 évvel ezelőtt!

Nos, az Indonéz Haditengerészet jelenlegi 2 tengeralattjárójának kiválasztásakor anno a német technika mellett döntött, konkrétan Type 209/1300-asaok alkotják a Cakra-osztályt. A majdnem 30 éve, 1981 júliusában hadrendbe állított tengeralattjárókat rendszeresen beutalták felújításra, modernizálásra. A HDW mindkettőt felújította 1986-89 között, a névadó egység 1993-1997, a Nanggala pedig 1997-1999 között, Indonéziában állt ismét felújítás alatt. 2004-2005 között a Daewoo-nál állt wellness kezelés alatt a Cakra, melynek keretében új akkumulátorokat kapott, felújították a motorjait és ráncfelvarráson esett át a harci rendszere is. A Nanggala esetében végrehajtandó beavatkozást szintúgy a dél-koreaiak vitték el a németek orra elől 2009 áprilisában – a teljes meghajtás rendszert és hajótörzset érintő felújítás mellett cserére került a szonár, a navigációs és tűzvezető rendszer. A szerződésben foglalt menetrend szerint a tengeralattjáró 2011 júliusára lesz átadható formában.

CS Simpson SS-21

Az Indonézia által üzemeltetett 1300-as alváltozat a Type 209-es változatok középső méretű és egyben legkisebb számban eladott változata. A fenti képen a RIMPAC 2004 kapcsán Pearl Harborba befutó, chilei CS Simpson (Thomson-osztály) ugyanezen változatot képviseli. ,

A haditengerészetének 6 tengeralattjáróról szóló pedzegetései után Jakarta 2005-ben döntött úgy, hogy a tengeralattjáró flotta bővítésének útjára lép – akkor 700 millió dollárt különítettek el 2 további acélcápa beszerzésére. 2008 nyarán felreppentek olyan hírek, miszerint Dél-Koreával esetleg csereberélnének: Indonézia (általa gyártott) CN-235-ös tengerészeti járőrgépekkel fizet a Type 214-esek érkezése miatt részben feleslegessé váló dél-koreai Type 209-esek közül kettőért. CN-235-ösök szállításáról ugyan megegyeztek 2008-ban, de azokat Dél-Korea nem barterben szerezte be végül.

Ugyanakkor Dél-Korea versenyben maradt a tengeralattjárók szállításáért, 2009-re kiejtve a németeket és a franciákat, ringbe kerülve az oroszokkal.

Az Indonéz Haditengerészet által 2009 nyarán bejelentett fejleménynek azonban nem volt záros határidőn belül folytatása, sőt a mostani nyilatkozatokból az derül ki, hogy azóta az oroszok már nincs is versenyben, lévén Moszkva kihátrált a versenyből, Jakarta pedig menetközben 2011-re tolta a döntés meghozatalát, így most ismét a francia Scorpene mérkőzik a német technikával – meg a németek a dél-koreaiakkal.

Ám mik is ezek a friss hírek konkrétan? Nos a nemrégiben tálalt információk alapján a védelmi minisztérium és a haditengerészet nagyon, megtalálta az összhangot a tengeralattjáró erő nagyságát illetően: a haditengerészet vezetése részéről minimum 6, a védelmi minisztérium részéről ideálisan 10 tengeralattjáróról beszélnek. Ezen 10 tengeralattjáró közül 3 járná folyamatosan az indonéz vizeket, 3 állna ugrásra készen, mint váltatás, további 4 pedig kiképzési célokat szolgálna.

Na persze ekkora beszerzésre nem tudják csak úgy előrántani a pénzmagot, rövidtávon továbbra is csak 2 tengeralattjáró beszerzése van napirendi ponton. Az erre szánt összeg azonban az egykori 700 millió dollárról 1 milliárdra növekedett – legalábbis az elmondások alapján Jakarta ennyit különített el a reményeik szerint még az idén nyélbe üttetendő üzletre.

6 hozzászólás “Indonézia 10 tengeralattjáróról álmodik”

  1. Cirka harom honapja jelentette be az Indonez katonai fomufti hogy 200 + korszeru vadaszbombazo beszerzeset tervezik. Erre termeszetesen a reflex mosoly a valasz, csak hat kozben az elso pilota es muszakiak elutaztak kinaba kepzesre.

    Ez persze sok uj kerdest felvet.

    Milyen gepekre ?

    Lesz e masodik, harmadik, x. turnus?

    Honnan a fedezet ?

    Mi celbol akar Indonezia ilyen nagy legerot ?

    Es akkor itt a kovetkezo hir hogy mocorognak tengo ugyben. Raadasul DK is eleg lelkes tamogatoja lett Indonezianak mostansag. A kerdesek ismet adodnak.

    Honnan a penz ?

    Mi celbol az ekkora hadero ?

    Stb stb. Eppen ket hete jott ki egy modositasa az Ausztral feherkonyvenek amiben a tervezett 12 tengo szamat 10 re modositottak. Lehet hogy vegul 20 lesz belole ?

    A tersegben ugy szaporodnak a tengeralattjarok mint a gomba.

    India Paki Thai, Viet Malajzia Kina Indonezia, Japan . Kezd tul sok lenni a fegyver a szinpadon.

  2. Szerintem minden éppeszű állam megpróbál a lehetőségeihez képest a lehető legnagyobb és legmodernebb haderőt kiállítani ( tehát MO. nem tartozik ide).

    Tényleg most az egyszer kihagytad , hogy az egész csendes-óceáni térség titeket akar megszállni , de legalább az utalások megvoltak! :D

    Amúgy a helyetekben beszereznék pár 688I-t az amiktól. Vagy csináltatnék pár db olyan tengót amikben fejlett VLS van , s amennyiben kitörne a háború , órákon belül rakétatámadás érhetné a legnagyobb ellenséges katonai kikötőket.

  3. De a háború nem tör ki az egyik percről a másik percre jobbik esetben , tehát van időtök mozgósítani , és kiosztani a célpontokat a tengóknak , s abban a percben , hogy az első ellenséges csapatok átlépték/úszták/repülték a határt , már mehetne is az üzenet a tengóknak , hogy kezdhetik a csapásmérést.