|

Tengeralattjáró csere-bere

Úgy tűnik az igen modern és fejlett, német Type 214-es tengeralattjárók érkezésével Dél-Korea úgy döntött túlad néháby régebbi Type-209-es hajóján. Egész pontosan a haditengerészetét modernizáló Indonéziával készülnek üzletet kötni. Amolyan csere-bere jellegűt.


Két Type 209-esért cserébe nyolc CASA CN-235-ös tengerészeti járőrgépet kérnének cserébe. Helyi sajtóértesülések szerint a két ország 1 milliárd Dollár értékű közös szándéknyilatkozat készül aláírni.

A védelmi minisztérium szóvívője megerősítette Szöul exportszándékát, illetve hogy a két nemzet fegyverbeszerzésekért felelős illetékesei hamarosan, egész pontosan július 7-én Jakartában egyeztetni fognak a kérdésben, ám a szándéknyilatkozatot cáfolta.

Dél-Korea összesen kilenc Type 209-es tengeralattjáróval rendelkezik és az ezekkel szerzett jó tapasztalatok eredményeként hat Type 214-es licenszben történő megépítése mellett döntött. Az első 214-est idén év elején adta át a Hyundai Heavy Industries. Erről szóló hírünk itt olvasható.

Son Won Il
Az első koreai Type 214, a Son Won Il átadásra készen

A spanyol-indonéz koprodukcióban elkészült tengerészeti járőrgépből Szöul korábban már rendszeresített 20 gépet (CN-235-100 és CN-235-220) taktikai szállító szerepkörben, tehát ezen újabb adag a meglévő géppark bővítése lenne.

Dél-koreai CN-235-ös
Dél-Koreai CN-235-ös munka közben

A Korea Times értesülései szerint egyébként a két fél már lényegében megegyezett a feltételekben az indonéz illetékesek június közepei látogatása során, így ha a július 7-i térgyalások valamilyen oknál kifolyólag nem hoznak végleges eredményt, a koreai miniszter júliusban esedékes jakartai látogatása során várható az üzlet nyélbe ütése.