|

Dolgoznak a Protectorok

Ha nem is minden zökkenő nélkül, de már ténylegesen munkára készek az új-zélandi Protector-osztályú OPV-k. Az Új-zélandi Királyi Haditengerészet modernizálása kapcsán bő 1 évvel ezelőtt írt cikk szerűség egyik elemét jelentették ezen OPV-k, melyek az írás publikálása óta fel-felbukkantak az oldal hasábjain – legutóbb az elsőként érkezett HMNZS Wellington, mely idén márciusban érkezett vissza az Antarktisz környékéről.

HMNZS Otago

A Protector-osztályú OPV-k bemutatása | Forrás: Új-Zélandi Védelmi Erő ,

Testvérhajója első éles őrjáratán nem fagyoskodni indult: az HMNZS Otago május 10-én egy 38 napos őrjáratra indult a a Déli-Csendes-óceán trópusi vizeire. A diplomáciai és humanitárius feladatokkal, teszt- és kiképzőút vonatkozásokkal is tarkított őrjárat során felkeresik Tongát, Szamoát, illetve a térségben Új-Zélandhoz tartozó szigetek közül: a Tokelau-szigeteket, a Cook-szigeteki Rarotongát, Niue-t, és a Kermadec-szigeteket. Utóbbi esetében konkrétan az egyetlen lakottat, a Raoul-szigetet, ahol a „Raoul Island Station” néven meteorológiai- és rádióállomás üzemel, és ami történetesen az új-zélandi környezetvédelmi minisztériumnak történő logisztikai besegítés miatt szerepel a programban.

5 hozzászólás “Dolgoznak a Protectorok”

  1. Hmm… Tcat, én vágom, hogy az Új-Zélandi Haditengerészet nem a Jütlandi csata újrajátszására készül, de ez a fedélzeti fegyverzet ( 1 Bushmaster 25 mm-es gépágyú, és 2 géppuska ) nekem nagyon haloványnak tűnik. Ez legjobb esetben is egy Coast Guard őrnaszádnak megfelelő cucc, viszont a post-ból az tűnik ki, hogy ezeket az egységeket hosszabb távú operációkra szánják a kiwik…

  2. Hát nézd, nem egy túlfegyverzett OPV, az igaz, de a célnak szerintem megteszi. Relatíve messze elkolbászolnak majd vélhetően, de abban a régióban nem nagyon kell félni attól, hogy egy 25-ös Bushmaster nem elég. Orvhalászok ellen meg tuti elég… :)

    + így is tehermentesítik ezen feladatok alól a 2 Anzac fregattot (Meko 200), azok mehetnek máshova – pl. az Öbölbe.

  3. Oké, de most nem az orvhalászokról van szó, hanem arról, hogy simán elfért volna rajta néhány VLS indító is, csak a rend kedvéért, hogy rakétafegyverzet is legyen. Nézd csak meg akár a kis méretű orosz rakétás naszádok fegyverzetét. A másik, hogy ha a kutató-mentő feladat mellett ASW célra is akarják használni a Seasprite helikoptereiket, akkor az indítóplattformként szolgáló hajón is lehetne pár torpedóvető szerintem…