|

HMNZS Aotearoa

Az egyik közösségi oldalon a napokban szembe jött egy bejegyzés az HMNZS Aotearoa ellátóhajóval kapcsolatban. Mivel anno mi is foglalkoztunk vele úgy gondoltam időszerű lenne egy kis frissítés a lassan bő 1,5 éve szolgálatban álló ellátóhajó kapcsán.

Az előzmények rövid felfrissítéseként: a kiöregedett, majd 2017 végén ki is vont HMNZS Endeavour utódjának szánt hajót 2016-ban rendelték meg az új-zélandiak. A megrendelését versengő 2 hajóépítő óriás, a  Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering és a Hyundai Heavy Industries versenyéből utóbbi jött ki győztesen. A Daewoo a Royal Navy és a norvég haditengerészet által választott, az angol BMT által tervezett AEGIR koncepcióval pályázott, míg a Hyundai az üzemanyagtakarékosságot és a környezetterhelés minimalizálását zászlójára tűző Rolls-Royce Environship koncepcióját választotta a kínált hajóhoz.

A dél-koreaiak a pandémia miatt pár hónap csúszással, 2020 júniusában adták át a hajót, mely aztán júliusban hadrendbe is állt. A 26 000 tonna vízkiszorítású Aotearoa – mely Új Zéland maori neve – hadrenbe állításával az Új-Zélandi Királyi Haditengerészet eddigi legnagyobb hajóját kapta meg. Ennek örömére 2020-ban készült is a hajót bemutató, 360 fokban forgatható videó:

Első „éles” tesztjeire 2021 tavaszán, Ausztrália keleti partjai mentén, az Ausztrál Királyi Haditengerészet hadihajóinak részvételével került sor.

Legutóbbi feladata a a tongai vulkánkitörés után meginduló humanitárius segítségnyújtás támogatása volt. Egyrészt a hajó jelentős, akár a napi 100 000 liternyi ivóvíz előállító képessége, másrészt a térségben tevékenykedő hajók ellátása révén.

Időközben már új feladatára készül, indul a nyelvtörőnek is jó nevű Aotearoa: a sarkköri körülmények közti műveletekre is alkalmas hajó következő úti célja az Antarktisz, az amerikai McMurdo állomás kikötője. Első alkalommal jár majd ott, mellyel egy fél évszázados szünetet is megtör: az alább linkelt videóban elhangzottak alapján ugyanis cirka 50 éve nem szállított a kontinensre ellátmányt új-zélandi hajó, az a légierő feladata volt a 70-es évek óta C-130 és B757 típusokkal.

A déli féltekén lassan közeleg a nyár vége, ezen út kiemelt célja a szigetország által fenntartott Scott kutatóbázis télre felkészítéséhez, illetve modernizálási folyamatának segítése. A szállítmány egy másik része az amerikai McMurdo állomás számára megy.