|

HTKA Hírhalom 2018. 33. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hét elején egy csokorba fűzve.

Folytathatja az F414-GE-400 sugárhajtóművek gyártását a General Electric. Az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma 10,5 millió dollárra szóló előszerződést adott a vállalatnak az F/A-18E/F Super Hornet és az EA-18G Growler meghajtásáról gondoskodó erőforrás 23. szériájának gyártására. A hajtóművek Masschusetts államban készülnek 2019 decemberéig.


Leszállást közben defektet kapott az Amerikai Haditengerészet egyik E-2D Advanced Hawkeye gépe Japánban, augusztus elsején helyi idő szerint 15:50-kor. A légtérellenőrző miatt be kellett zárni a reptér kifutóját, ez több kereskedelmi járatot is érintett.


Behúzott futókkal hajtott végre kényszerleszállást egy, az Új-Zélandi Királyi Légierő állományába tartozó, de civil lajstromú AT-6C Harvard IIA. A gépben ülő két pilóta sértetlen úszta meg a balesetet.

A szóbanforgó gép motor melegítése és taxizása korábbról:


Elővigyázatosságból leszállást hajtott végre a Kenyai Rendőrség állományába tartozó egyik Mi-17V5-ös helikopter augusztus 15-én. Őrjáratozás közben a pilóták motorhibát észleltek, ezért döntöttek a repülés megszakítása mellett. A fedélzeten tartózkodó 5 főből senki sem sérült meg.


Július utolsó napján leszállás közben lefutott az Orosz Légierő egyik Szu-34-es vadászbombázója. Az eset kiváltó oka a meghibásodott fékernyő volt, senki sem sérült meg és a gépben sem keletkezett komolyabb hiba.

Szu-34 nem megszokott környezetben | Forrás: theaviationist.com ,


Külső célzókonténerrel felszerelve kapták lencsevégre a Szu-57-es 055-ös oldalszámú prototípusát. Az 5. generációs vadászbombázó egy 101KSz-N célzókonténert hordozott a bal szívócsatorna aljára függesztve augusztus 17-én, a Lukhovitsky repülési park megalapításának 65. évfordulója alkalmából rendezett áthúzáson.

Szu-57 célzókonténerrel | Forrás: alert5.com ,


Közel két évtizednyi fejlesztés után India szolgálatba állította az első hazai fejlesztésű, nukleáris robbanófejjel is felszerelhető, tengeralattjáró fedélzeti indítású ballisztikus rakétáját (SLBM). A New Indian Express jelentése szerint az Indiai Haditengerészet két teljes tesztet is végrehajtott a rövid hatótávolságú B-05-el, melyekre augusztus 11-én és 12-én került sor az INS Arihant segítségével. A tengeralattjáró Vizag tengerpartjától körülbelül 10 kilométerre, 20 méteres mélységből indította a rakétákat, melyek követték a tervezett útvonalat mielőtt nagy pontossággal eltalálták a célpontot. A 10 tonnás tömegű B-05 10 méter hosszú, hatótávolsága 750 kilométer, és 1000 kilogrammos robbanófejjel indulhat célja megsemmisítésére.

Az Arihant-osztály kialakítását szemléltető ábra

Arihant-osztály – baby boomer ,


Elvesztette egyik T-38 Talon-ját az Amerikai Légierő. Az oklahomai Vance légibázis kiképzőgépe Enid városától 70 mérföldre, azaz 112,6 kilométerre nyugatra csapódott földnek. A gépet vezető oktatópilóta sikeres katapultálást hajtott végre.


Tajvanon befejeződött a Tien Kung 3 légvédelmi rakétarendszer telepítése a sziget keleti partjára. Összesen 3 helyszínen jelentek meg a hazai fejlesztésű fegyverek.


152 millió dollárt kapott a Boeing a Super Hornetek új infravörös kamerarendszerének kifejlesztésére. Az összeg az új eszköz integrálását és a tesztek lefolytatását is fedezi, a munkával 2021 decemberéig kell elkészülnie a Boeingnek.

Az IRST21 BLock II a Lockheed Martin promóciós anyagában | Forrás: Lockheed Martin ,


Új könnyű helikopterekre igényelne a Német Hadsereg. Egy belső kutatás kimutatta, hogy 70-80 forgószárnyasra van szükségük a csökkenő kiképzési repült óraszám kompenzálására, és más feladatok maradéktalan végrehajtására. Nagy az esélye, hogy a hazánk által is megrendelt H145M lesz a befutó, melyből már 15 példányt üzemeltetnek, teljes elégedettséggel.


36 darab Szu-30SzM-el erősít az Orosz Légierő. A beszerzés értéke 1 milliárd dollár, ezzel ez a legnagyobb orosz haditechnikai beszerzés 2018-ban.

Forrás: russianplanes.net ,


Az Amerikai Légierő 388. vadász századának hajózói voltak az első üzemeltetők, akik kipróbálhatták a GAU-22/A gépágyút. A lövészetre augusztus 13-án került sor a Utah-i teszt és kiképző lőtéren, két gépből lőttek földi célpontokra.

Nem a gép gyulladt ki, csupán a 25 mm-es űrméretű GAU-22/A szórja az ingyen ólmot | Forrás: U.S. Air Force/Todd Cromar ,