|

Levizsgázott a Wellington

Az új-zélandi haditengerészet modernizálásának megkoronázását jelentő két Protector-osztályú OPV közül a bevethető státuszt a tavalyi év végén elérő HMNZS Wellington március 3-án érkezik haza egy 3 hetes tesztútról, mely az Antarktisz körüli vizekre kalauzolta a járőrhajót és legénységét.

HMNZS Wellington

Az HMNZS Wellington első wellingtoni kikötőlátogatása során, 2010 szeptemberében | Fotó: Derek Quinn ,

A HMNZS Wellington és legénysége a Déli-óceán és a Ross-tenger területén hajtott végre különféle teszteket, próbákat, többek közt megerősítést nyert, hogy segítségével az új-zélandiak képesek motorcsónakos műveletekre a Ross függőségi területen és képesek az antarktiszi partvonalon „partraszállni”.

A Ross függőségi terület

A Ross függőségi terület | ourfarsouth.org ,

„A tesztek segítettek megállapítani a hajó képességeit és korlátait, miközben lehetőségünk adódott a Ross-tenger jellegzetességeivel ismerkedni.” – nyilatkozta a Wellington parancsnoka, Simon Griffiths korvettkapitány. „Mindemellett bebizonyították, hogy a hajó képes motorcsónakos műveletek végrehajtására az antarktiszi partvonal mentén, személyeket partra tenni, felderítést és megfigyelést végezni a Ross függőségi területen.”

A Ross-tengeren a HMNZS Wellingtonnak február 22-én egy éles SAR feladat is adódott: a norvég Berserk nevezetű vitorlás keresését ugyanis a Wellington indította meg. Sajnos a vitorlás és 3 fős legénysége iránti kutatás nem vezetett eredményre – 25-én az MY Steve Irwin megtalálta a vitorlás üres és kiszakadt fenekű mentőtutaját, március 1-jével pedig lefújták a norvég hajó utáni kutatást.

„Belekeveredtünk a legintenzívebb viharba, amit tengeren ezidáig tapasztaltam. Az időjárási körülmények miatt nem tudtunk azonnal reagálni a Berserk segélykérő hívására, ám amint az idő engedte a vitorlás utolsó segélykérő hívásának pozíciójához hajóztunk.” – emlékszik vissza Griffiths kapitány.

A Wellington azonban a szóban forgó területen nem találta meg a norvég hajót és az időjárás újbóli heves romlása miatt fel kellett hagynia a kereséssel.

Új-Zéland 30 millió négyzetkilométeres SAR régiója

Új-Zéland 30 millió négyzetkilométeres SAR régiója az egyik legnagyobb a világon | maritimenz.govt.nz ,