|

Kiutasítottak Izrael katonai attaséját Oroszországból

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön megerősítette, hogy kémkedés gyanúja miatt egy héttel korábban, május 12-én őrizetbe vette Izrael katonai attaséját, majd kihallgatása után 48 órás haladékkal kiutasította az országból. A 2008 óta Oroszországban tartózkodó és egyébként a volt Szovjetunióban született Vadim Leiderman ezredest, aki idén júliusban fejezte volna be oroszországi kiküldetését ipari kémkedés gyanújával vádolták meg az oroszok. A diplomáciai mentesség ellenére történő őrizetbe vételére egy orosz állampolgárral történő kávéházi találkozója során került sor.

Az orosz külügyminisztérium által kiadott információk alapján az ezredest pár óráig benntartották, majd ezalatt lezajlott kihallgatása után felszólították, hogy mint persona non grata, azaz nemkívánatos személy, legyen oly kedves és 48 órán belül hagyja el az Oroszországi Föderáció területét. A katonai attasé ennek természetesen eleget is tett.

Vadim Leiderman ezredes

Vadim Leiderman ezredes ,

A Háárec izraeli napilap közlése szerint az izraeli hatóságok alapos vizsgálatnak vetették alá az esetet és arra a következtetésre jutottak, hogy az orosz vádak teljes mértékben alaptalanok.

26 hozzászólás “Kiutasítottak Izrael katonai attaséját Oroszországból”

  1. A Háárec izraeli napilap közlése szerint az izraeli hatóságok alapos vizsgálatnak vetették alá az esetet és arra a következtetésre jutottak, hogy az orosz vádak teljes mértékben alaptalanok.

    Hát hogyne. :D A zsidók nem szoktak kémkedni, mert hát minek.

  2. Vagy kémkedett, vagy nem, de az egyik az biztos. :)

    Vagy egy politikai húzás áldozata lett, vagy tényleg kémkedett. Mint hogy „katonai attasé” (volt) a beosztása és feladatköre, így erősen gyanítható hogy kémkedett.

  3. „nem fognak diplomácia b@meget csinálni,”

    De fognak miszerint az orosz iráni nagykövet a titkosszolgálatra hivatkozva kijelentette hogy az Amerika és Izrael páros arra törekszik hogy vallási polgárháborút robbantson ki az ortodox és a a nagy lélekszámú muszlim közösség között Oroszországban ezzel is felborítva stabil helyzetüket .

    Tehát ettől kezdve már nem, is olyan nehéz rájönni hogy mi is volt a téma Gyöngyöspatán az USA nagykövet emberi és a romák között .

    De bár ugye ezt is el lehet intézni egy szityatubomagyar beszólással akik inkább nem is akarnak szembesülni ezzel a ténnyel .

  4. Az izraeeliek soha nem nyugszanak. A kiutasított katonai attasé orosz állami titkokakat akart megszerezni mint az orosz gazdasági segítség arab országoknak, orosz- szíriai katonai egyuttmukodés, oroszor. és az arab országok kozott kotott katonai szállítások és hasonlók.
    A grúz-orost háborút is a zsidók robbantották ki (a grúz védelmi miniszter izraeli állampolgár volt, a kulugyminiszeter pedig zsidó származásu 2008-ban)

  5. Puma. Pannon Puma

    Áááááá…izrael mindig ártatlan, akkor is amikor fél európában ..sőt már az arab világban is gyilkosságokat követnek el, amikor más államok erőműveit lebombázzák, ki-be vonulgatnak a szomszédos országokba…..
    ők aztán nem kémkednek…….nincs is titkosszolgálatuk….

    Szóval izraeli kémek nem léteznek, csak fasiszták meg antiszemiták !

    Akkor vajon mit is csinál egy zsidó katonai attasé ?

    dudi véleménye lehet igaz.

  6. Én is hallottam a polgárháborús aktivitás erősítéséről, itt főként Örményországra kell gondolni, ami az utóbbi időben Moszkva egyik legszorosabb partnere lett és az azeriek fenyegetik őket a hegyi-karabahi területi követeléseik miatt, valószínűleg komoly pc.törő és kézifegyver, vállról indítható SAM egységek kerültek leszállításra a Nyugat részéről Bakunak.

    Mondjuk ez a gyöngyöspatai események fényében nem elképzelhetetlen konteó.
    De ezen kívül ismerjük a sííta-szunitta(Bahrein), kopt-muzulmán(Egyiptom), líbiai-líbiai törzsi ellentétekre való külföldi hangulatkeltést is és ez csak a 2011-es esztendő.

  7. Ennyi antiszemita uszítást amit itt összehordtatok. Hülye vérpistikék vagytok. És szittyaturbószarmagyarok. Majd a zUSA amraam IAF szuper f16 legyáz bennetek ezért, remélem, meg az oroszokat is. Talán már most vannak bizonyítékok arra, hogy Putyin a zsidók tömeges végső megsemmisítését tervezi. Remélem nem, mert akkor majd szépen visszabombázzák… izé demokratizálják őket a kőkorba, én meg még szeretném előtte meglátogatni Szt. Pétervárat, s ha a demokratizálás olyan sikeres lenne, mint Irakban volt, más irányba kéne indulnom az Ermitázs kincseinek megtekintésére, mert ellopnák… izé jóvátételként elszállítanák azt is. És helyette olyan csodákat állítanának ki, mint vér és ondó c. csodás kortárs alkotás, valamint majd disznókat feszítenek keresztre az oroszok templomaiban…

  8. Katonai attasek a legritkabb esetben hajtanak vegre fedett akciot az adott szolgalati orszagban. Erre mindig mas orszagbol „bazisorszagbol” erkezett egyeneket hasznalnak akik az adott munkara ugranak at. Lebukas eseten igy nem kompromitaljak az adott orszagban levo egyeneket azok meg tudnak a homlokukra csapni hogy ” haaat bammmeg , ezt mi nem is tudtuk”

    Egy egyszeru talalka utan sem szokas lecsapni a szemelyre mivel inkabb annak celjait megbizojat munkatarsait, kapcsolatait akarjak tudni.

    Amennyiben ez valoban hirszerzesi akcio volt ( es gyanitom hogy igen ) akkor valoban igen fontos lehetett hogy a katonai attase maga ment a talalkara es az orosz biztonsagi szervek meg nem szaroztak hanem lecsaptak.

    Az izraelieknel az is bejatszhatott a fontossag melett hogy rabolintottak az esetleges lebukasra hogy a megbizatasa az attasenak amugy is lejart volna hamarosan.

    A ket fel lezartnak tekinti a dolgot. Mind ketto levonja a megfelelo konzekvenciakat, a sajto csamcsog egy kicsit es a show megy tovabb.

    Azert biztos hogy nem a vodkagyartas rejtelmeire ugrott ra az izraeli attase szemelyesen. De ez csakk maganvelemeny.

  9. Üdv mindenkinek!

    Elnézve az izraeli sajtót ezügyben feltűnő, hogy már a Haaretz is csak harmatgyengén cáfol, a JPost és az Ynet meg inkább nem is tagad, nem is erősít állásponton van. Ezek szerint egyébként a kémkedés tárgya az orosz-arab fegyverkereskedelem részletei lehettek, ami elég valószerűen hangzik, hihetőbb annál minthogy az orosz HT érdekelte volna őket. Elképzelhető, hogy a nagykövet meg próbált vesztegetni valakit az infóért cserébe, ami most nem jött össze.

    Amúgy nem sok port kavart ez az ügy, az Obama beszéd sokkal inkább kicsapta a biztosítékot annál, hogy ezzel foglalkozzanak.

  10. Puma. Pannon Puma

    Az attasék akkor lépnek közvetlenül akcióba, ha nincs vagy nem megfelelő hírszerzőik vannak. Egyetlen kivétel lehet, ha a célszemély nagyon-nagyon fontos ember !
    Ilyen volt például Penkovszkij.