|

Levegőben a Gripenek, irány Líbia!

Tegnap számoltunk be Olvasóinknak, hogy hiába települtek Szicíliába a svéd JAS-39C/D Gripen típusú vadászbombázók, a megfelelő üzemanyag híján nem repülhetnek, így egyelőre várat magára bevetésük Líbia felett.

A svéd védelmi minisztérium a tegnap 21 óra 14 perckor megerősítette, hogy április 7-én, csütörtökön, helyi idő szerint 18 óra 43 perckor két Gripen emelkedett el a Sigonella bázis betonjáról, hogy megismerkedjen a térség légtérével. A 30 perces repülést rendben teljesítette a géppár. Továbbá elmondták, hogy várhatóan pénteken megérkezik a kiküldetésben részt vevő alakulat hátralévő állománya, további felszereléseket (többek közt bútorokat és konyhai eszközöket) hozva magukkal az koalícióban részt vevő svéd katonák életszínvonalának növeléséhez.

Fotó: Johan Lundahl, FÖRSMARSVAKTEN ,

A minisztérium beszámolója szerint a svéd katonák április 2-ai érkezésekor üres irodákat és egy üres hangárt kaptak a szicíliai bázison, a kitelepülési parancs hirtelensége miatt nem volt idő felmérni, hogy mi áll rendelkezésre és milyen eszközöket kell beszerezni, ám a skandináv logisztikusok a lehető leghamarabb biztosítják a hiányzó felszerelést és berendezéseket.

A jelentés fényében nem meglepő tehát, hogy az is kimaradt, hogy megérdeklődjék, a Sigonella bázis rendelkezik-e a Gripenek tartályaiba töltendő Jet A1 jelzésű üzemanyaggal, így fordulhatott elő, hogy a polgári repülésben általánosan alkalmazott, így a legtöbb repülőtéren megtalálható Jet A helyett csak a US Navy gépeihez szükséges JP-5 jelzésű hajtóanyagot tároltak a töltőállomás tartályaiban, lehetetlenné téve a svéd vadászbombázók repülését.

2 hozzászólás “Levegőben a Gripenek, irány Líbia!”