|

Hamarosan véget ér a TUHP tender

A török TUHP (Turkish Utility Helicopter Program) tender korántsem kelt olyan mértékű sajtóvisszhangot, mint például a brazil F-X2 vagy az indiai MMRCA, ám mindennek ellenére komoly mennyiségű megrendeléssel és nyereséggel jár majd a leendő győztes számára. Törökország ugyanis (első körben) 109 többfeladatú katonai helikopter beszerzését tervezi, melyek jó része helyi üzemekben épülne. Ezekért becslések szerint 4 milliárd dollárt tervez kiadni, de hosszabb távon további forgószárnyasok vásárlása is lehetséges, melyekkel együtt 10 milliárd dollárra is felkúszhat a számla.

A programban érdekelt török tisztviselők és ipari források egybehangzó véleménye szerint a TUHP elérkezett a kiválasztási procedúra legvégső stádiumába. Március 28-án nyilvánosságra került információk szerint az amerikai Sikorsky és az európai AgustaWestland párbaja nem tart már sokáig, négy-hat héten belül kiderülhet, ki viheti haza a fődíjat. A Török Védelmi Ipari Végrehajtó Bizottság legutóbbi, március 22-én lebonyolított ülésén a testület elvileg már lefolytatta a végső értékelést, tehát minden bizonnyal megvan a jelöltjük. A versenyzőknek azonban még van egy kis idejük rá, hogy belehúzzanak és benyújtsák legvégső ajánlatukat.
A Bizottság egyébként a török védelmi beszerzések területének legfelsőbb döntéshozó szerve. Tagjai Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök, Vecdi Gonul védelmi miniszter, Isik Kosaner hadseregtábornok, egyesített vezérkari főnök, valamint Murad Bayar, fő beszerzési biztos.

AW149, a Black Hawk riválisa Törökországban |Fotó: AgustaWestland ,

„A következő néhány hétben még sor kerül a legvégső tárgyalásokra a Sikorskyval és az AgustaWestlanddal, ahol mindkét cég benyújthatja utolsó ajánlatát, ami módosíthat a jelenlegi helyezéseken.” – mondta egy magas rangú török állami tisztviselő. Az egyik leendő török beszállító pedig hivatalosan is megerősítette, hogy a TUHP hat héten belül biztosan véget fog érni.

Mint ismeretes, a Sikorsky az S-70 Black Hawk némileg módosított, a kor igényeinek megfelelően modernizált változatával, a T-70-nek nevez, míg az AgustaWestland egyik új termékével, az AW149-cel, amit Törökországban nemes egyszerűséggel TUHP149-nek neveznek. Mindkét ajánlat tartalmazza a teljes gazdasági ellentételezést, tehát bármelyikük győz, mindenképpen jelentős befektetéseket hajt majd végre a kis-ázsiai országban. Ennek legfőbb eleme a gyártás Törökországba helyezése lesz, amiből számos helyi vállalkozás veheti majd ki a részét.

Ami pedig az esélyeket illeti: a Sikorsky elsősorban tapasztalatait és a Black Hawk nemzetközi elterjedtségét vetheti be, az AgustaWestland pedig politikai hátszelével kontrázhat. Törökország ugyanis közismerten szeretne az Európai Unió tagjává válni, a tárgyalások folyamatosan zajlanak a közösség vezetőivel, ebben a helyzetben pedig sokat javítana a pozíciójukon, ha amerikai helyett európai vállalattól vásárolnának haditechnikai eszközöket.

One Response to “Hamarosan véget ér a TUHP tender”