|

61 kalózt fogott el az Indiai Haditengerészet

India 2008 októberének végén kapcsolódott be a kalózok elleni küzdelemebe Szomália régiójában. Nem egészen egy hónappal rá már be is mutatták kalózéknak mire is számíthatnak részükről: tűzharcban felrobbantottak egy rájuk fenyegető lövéseket leadó kalózhajót. India jelenleg 3 hajóval van jelen az Ádeni-öböl, illetve az Arab-tenger területén és az idei évben ezidáig kicsit több mint 100 kalózt gyűjtöttek be – ebből 61-et egy közelmúltbeli fogással.

Az indiai sajtó hétfőn hozta le, hogy haditengerészetük az Arab-tengeren, India nyugati partjaitól mintegy 690 kilométerre meghiúsított egy kalóztámadást, majd elfogott egy kalózhajót kiszabadítva annak 13 fős legénységét és előállított 61 feltételezett kalózt.

A kalózhajó a spanyol tulajdonú, de mozambiki zászló alatt hajózó FV Vega 5 halászhajó volt, melyet még tavaly decemberben, 24 fős legénységgel raboltak el a Mozambiki-csatornában, Madagaszkár és Mozambik között. A kalózok által támadások indítására, anyahajóként használt Vega 5-öt az indiai partiőrség egyik Dornier Do-228 típusú járőrgépe szúrta ki, miután vette az MV Vancouver Bridge nevezetű konténerszállító hajó segítségkérését.

Mondanunk sem kell, hogy a járőrgép megjelenésének hatására a pirátok felhagytak a támadással és menekülőre fogták a dolgot, ám nem volt szerencséjük, hiszen az Indiai Haditengerészet legújabb járőrhajója, a tavaly októberben hadrendbe állított, Car Nicobar-osztályú INS Kalpeni rajtuk ütött, majd később befutott az INS Khukri korvett is.

Az Indiai Haditengerészet elmondása szerint az INS Kalpeni megérkeztekor a kalózhajóról két csónakot indítottak a járőrhajó megtámadására, mely nem volt rest odasózni Vega 5-nek, melyen ennek hatására tűz ütött ki, kalózék meg elkezdtek a vízbe ugrálni. Az Indiai haditengerészek a későbbiekben 74 embert gyűjtöttek össze, 61 kalózt és a Vega 5 elrabláskor elvileg 24 fős legénységéből 13-at.

Elfogott kalózok

A híranyagban a péntekről szombatra virradó esemény pontos helyszínét nem adták meg, csak annyit közöltek, hogy az Indiai partoktól 690 kilométernyire és India kizárólagos gazdasági övezetében (Exclusive Economic Zone, EEZ) történt a támadás.

Ez a mostani egyébként nem az első nagyobb fogásuk volt turbános barátainknak idén, hiszen korábbi 2 akcióban összesen 43 kalózt fogtak el az Arab-tengeren.

2 hozzászólás “61 kalózt fogott el az Indiai Haditengerészet”