|

Összeütközött két vadászgép Ázsiában

Srí Lankán egy bemutatóra való felkészülés közben összeütközött a légierő két Kfir vadászgépe, a baleset során az egyik gép pilótája életét vesztette.

Március 1-jén, kedden reggel, helyi idő szerint 9 óra 30 perc körül két izraeli gyártású IAI Kfir C2 típusú, együléses vadászbombázó ütközött össze Warana környékén, majd lakott területre zuhantak. A gépek a légierő 60. évfordulójára tervezett ünnepségsorozat keretében tartandó légibemutatóra gyakoroltak, amikor az eset bekövetkezett. Az egyik pilóta (Vajira Jayakodi százados) sikeresen katapultált, ám a másik (egyelőre meg nem nevezett tiszt) életét vesztette az ütközés során. A roncsok egy házat is megrongáltak, ahol egy civil megsérült. Röviddel az eset után a helyszínre látogatott Mahinda Rajapaksa, Srí Lanka elnöke is.

Sri Lanka még 1995-ben vásárolt 5 darab együléses Kfir C.2 és egy kétüléses TC.2 típusú vadászbombázót. 2005 folyamán újabb 9 gép érkezett (4 darab C.2, 4 darab C.7 és egy TC.2). Harci cselekményben egy gépet sem vesztettek, 5 példány került eddig veszteséglistára, mindegyik baleset miatt.