|

A Török Haditengerészet elindult Líbia felé

A Líbiai események rohamos eszkalálódása miatt Ankara időszerűnek látta, hogy a haditengerészet megkezdje támogató műveletét az észak-afrikai országban rekedt mintegy 25 000 török egy részének evakuálásában. A török cégek végett Ankarának egyébként mintegy 15 milliárd dollár értékben vannak projektjei a lázongások dúlta Líbiában – e végett ilyen magas ezen szám.

A hírek szerint Líbia második legnagyobb városának számító Bengáziban cirka 3 500 török munkás talált menedéket az egyik stadiumban. A török cégek líbiai kirendeltségeit és építési területeit menetközben elkezdték fosztogatni, ám arról nem érkezett hír, hogy török állampolgárnak bántósása esett volna. Mindenesetre biztonságosabb területekre telepítésük folyamatban van.

Ahogy Ankara evakuációs akciója is – a hírek szerint mintegy 3 000-en kértek segítséget az ország elhagyásában kormányuktól. A légtérzárig nem egészen 600 fő tudott légi úton kijutni. Ma délelőtt pedig már nem engedték be az amúgy evakuációs céllal érkező török gépet a líbiai légtérbe.

Török sajtóértesülések szerint hétfőn, délután 1 óra magasságában 3 komphajó indult el Isztambulból a líbiai partok felé a Török Haditengerészet egyik meg nem nevezett fregattjának kíséretében a líbiai partok. Várhatóan kedd dél környékén érkeznek meg.

TCG Iskenderun

TCG Iskenderun | Forrás ,

Ezen komphajók egyike az a TCG Iskenderun, mely 2006-ban a libanoni események során segédkezett a török állampolgárok evakuálásában. Alapvetően egy autószállító kompról van szó, mely 2002-ben került a Török Haditengerészethez. Az útnak indított másik két komphajó az M/F Osmangazi és az M/F Orhangazi, melyek egyenként 1 200 fő és 225 autó (azaz jelen esetben további állampolgárok) fedélzetre vételére képesek.

A Líbia felé tartó török komphajók egyike

A Líbia felé tartó török komphajók egyike | Forrás ,

18 hozzászólás “A Török Haditengerészet elindult Líbia felé”

  1. Ugyan. Egy fregatt kíséretnek és 3 komphajó teljesen normális lépés ennyi ember evakuálására, nagyon nem meglepő a dolog. Líbiában a többi hellyel szemben nem tüntetések hanem forradalom zajlik, és ez valós veszélyt jelent az ott tartózkodó állampolgáraikra.

  2. pl mert csak helikopterrel tudják a pogáraikat a hajóra vinni. Finoman szólva se elképzelhetetlen, hogy kialakuljon egy ilyen helyzet.

    Mindenesetre az egész térség átalakulóban. Nekem a legföbb kérdés az, hogy a diktátorokat újabb diktátorok váltják, vagy ténylegesen elindulnak a demokrácia rögös útján, illetve a gazdasági berendezkedés maradnak a „pánarab” szocializmusnal, vagy kapitalizmus felé tolódnak. Egyik verzió se elképzelhetetlen.

    Közbe remélhetőleg a turizmus nem omlik össze, kell a devizabevétel, az irgalmatlan szaporodásnak „hála” nagyon komoly élelmiszerimportal rendelkeznek amit ki kell fizetni.

  3. Olaszoknak létkérdés, hogy gyorsan rendeződjön a dolog. Az ENI rendesen ott van az országban, de ez igaz az oroszokra is.
    Kadhafi legalább biztosította, hogy ne induljon el a menekülthullám Európa irányába.

  4. Nekünk itt Európában nem ismeretlenek a forradalmi hullámok, gondoljunk csak 1848-ra, amikor néhány hónap alatt végigsöpört Európán egy a városokon alapuló felkeléshullám. Szal nincs itt manipuláció, meg van is. 48 mögött a különféle szabadkőműves és hasonló csoportosulások tagjai álltak, akiknek meggyőződésük volt, hogy a nyugati civilizációt el kell pusztítani és elrabolt anyagi javait egy utópiának, a liberalizmusnak vagy a szocializmusnak átadni, az arab világnak is megvannak a maguk demokratikus kereteket igenlő szabadkőművesei, a különféle demokratikus iszlamista és liberális csoportosulások formájában, akik akárcsak 48-ban a szabadkőművesek, úgy most is az aljanépet mozgósítják szociális jelszavakkal a saját egzisztenciális-utópikus céljaik szolgálatába. Hogy ez mennyire szervezett civilizációs léptékben arról megoszlanak a vélemények, valószínűleg ugyanaz a helyzet, mint Európában 48-ban. A helyi felkelések egymástól szervezetileg függetlenül, de egymást eszmeileg támogatva robbantak ki.

    Az biztos, vagy legalábbis nagyon valószínű ugyanakkor, hogy nincs külső hatás, ez belpolitika.