|

Bíztató hírek a Type 26 háza tájáról

Ezúttal ismét egy olyan hírrel szolgálhatunk, mely nem az angol haderő újjászületés előtti alapos leépüléséről szól… A Királyi Haditengerészetnél egy ideje már a Type 26 megnevezés alatt futó hajóosztály fejlesztése kapcsán ugyanis kellemes híranyagot dobott be a brit védelmi minisztérium a napokban.

Mint ismert a Királyi Haditengerészet fregatt vonalas jövőjét alkotó, két szakaszra bontott Future Surface Combatant program első fázisának eredményét jelentő, a Royal Navy-nél a Type 26 megnevezéssel illetett fregatt a tervek szerint 2020-tól kell érkezzen. A program még a korai, képlékeny szakaszban tart, így bebetonozott tények nem állnak rendelkezésre sem a képességek, sem pedig a rendszeresítendő mennyiség terén. Utóbbival kapcsolatban 8 – 10 hajóról szól a fáma.

Ám ha már a képességek és a mennyiség szóba került, akkor vissza kell utalnunk tavaly decemberi hírünkre, melyben arról adtunk hírt, miszerint a Type 26 korábban tervezett formájában egy kissé vaskos árcédulát jelentett volna, így olyan döntés született, hogy a korábbi becslések 4-500 millió fontos összegét különböző módosítások révén a hajónkénti 250-350 millió font magasságig kell leszorítani. Azaz egyelőre megismétlődni látszik a Type 45-ös rombolóknál alkalmazott: „képessé tehető rá, de alapból nem tudja” történet.

„Mennyiségre van szükségünk. Minőséget akarunk, de alacsonyabb egységár mellett több beszerzése engedhető meg.” – állt ezen hírek befutásakor egy illetékes forrás nyilatkozatában.

A Type 26-ost még csak digitálisan 'hegesztik'

A Type 26-ost még csak digitálisan ‘hegesztik’ | Forrás: BAE Systems ,

Ugyanakkor a Type 26 hadrendbe állásakor rendelkezésre álló képességei egyelőre még minden bizonnyal képlékenyek és a napokban bejelentett, a hajóosztály egységárára potenciálisan jótékony hatással lévő hírek mögötti fejlemények is gyúrhatnak rajta. Miről is van szó?

Arról már a bejelentett, de nem részletezett képességcsökkentésről érkező hírek előtt írtunk, hogy a brazilok flottafejlesztési szándékára lecsapó britek felajánlották a Type 26, illetve esetleg a második szakasznak, a Type 27-nek a fejlesztésébe történő bekapcsolódást a dél-amerikaiaknak. Ugyanilyen vonalon érkeztek friss hírek, csak ezúttal az amerikai kontinens északi feléből, Kanadából.

Gerald Howarth, a britek Nemzetközi Biztonsági Stratégiáért felelős minisztere a napokban egy parlamenti meghallgatáson úgy nyilatkozott, hogy jelenleg komoly tárgyalások folynak Kanadával egy közös fregatt fejlesztéséről. Sőt, Ausztrália, Új-Zéland, Törökország és Malajzia is érdeklődését jelezte a hajóosztállyal kapcsolatban.

Némi extra bevétel reményében London a védelmi export növeléséért pedálozik és egyelőre úgy tűnik, hogy a Type 26 besegíthet ebbe, illetve múltidőbe teheti azt a tényt, miszerint az angol hadihajó ipar már jó ideje csak a kisebb, járőrhajó kaliberben tud valamennyire érvényesülni az exportpiacon.

2 hozzászólás “Bíztató hírek a Type 26 háza tájáról”

  1. Na! Nem hülyék az angolok,figyeljétek meg,2020-re egy egész jó kis hadseregük lesz megint.Új UCAV-ok,”láthatatlan” harckocsi,F-35,új fregattok,lassan az új hordozó(k).Kezd alakulni majd a jövőbeni hadsereg ,mint a púpos gyerek a prés alatt.