|

Kanada is az F-35 mellett döntött!

Az észak-amerikai állam meghozta döntését a CF-18 Hornetek váltótípusáról és a Lódarazsaktól az ötödik generációs típus veszi át a stafétát.

Anita Anand védelmi miniszter és Filomena Tassi közszolgáltatásért és beszerzésért felelős miniszter közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Kanada is beáll az F-35 Lightning II üzemeltetőinek sorába és az F-35A változatból 88 darabot vásárol. A bejelentésben közölték már megkezdték a tárgyalásokat a Lockheed Martinnal, a szerződés várható értéke szakértők kalkulációi szerint elérheti a 19 milliárd dolláros értéket is.

„Ez 30 év alatt a legjelentősebb befektetése a Kanadai Királyi Légierőnek (RCAF). Kormányunk versenyképes beszerzési eljárást ígért a kanadaiaknak annak biztosítására, hogy a megfelelő repülőgépeket a megfelelő áron szerezzük be, miközben maximalizáljuk a beszerzés gazdasági előnyeit. Elköteleztük magunkat egy nyílt, tisztességes és versenyképes folyamat lebonyolítása mellett, és ezt az ígéretet be is tartjuk.” – mondta Tassi. Közölte, hogy a kanadai kormány független elemzőket szerződtetett a folyamathoz, hogy biztosítsák a politika mellőzését a döntési folyamatból, ő és Anand csak a bejelentés előtt nem sokkal értesült a nyertes típusról.

F-35A Lightning II gépek a Nellis légibázison Staff Sgt. Peter Thompson, U.S. Air Force

Ennek ellenére a beszerzés olajat öntött az ellenzéki konzervatívok tüzére, ugyanis a regnáló liberális kormány még 2015-ben kötötte ki, hogy biztosan nem vásárolja meg az amerikai típust. Történt ugyanis, hogy 2010 nyarán a korábbi miniszterelnök, Stephen Harper kormánya már szerződést kötött 65 darab F-35-ösre, de a folyamat felülvizsgálói hiányosságokat tártak fel (mind szakmai, mind pénzügyi területen), melynek végén az a megállapítás született, hogy az akkori konzervatív kormány nem tett meg mindent annak érdekében, hogy megbizonyosodjon, az F-35 a megfelelő választás vagy sem a légierő számára. Mindezek végén 2015-ben az akkor regnáló kormány kijelentette, hogy soha nem vásárolják meg az ötödik generációs típust.

„Sok év politikai okokból történő elvesztegetését követően ez most a végleges döntés vagy ez egy újabb időhúzó bejelentés?” – kommentálta az esetet a konzervatívok részéről Pierre Paul-Hus képviselő. Aggodalmán sokan osztoznak, hogy nem alakul-e ki újabb politikai vihar és tovább húzódhat-e a beszerzési procedúra.

RCAF CF-18 / CF-188 érkezése a grönlandi Thule légibázisra Master Corporal Gary Clavé,

A Kanadai Királyi Légierő (RCAF) számára 138 darab CF-18 típusú vadászbombázó készült. A McDonnell Douglas F/A-18A/B Hornet átalakításával létrehozott alváltozatból 138 gépet (98 együléses és 40 oktató változat) rendeltek 1980-ban. A típus erős reflektort kapott (elfogáskor azonosításhoz), melyet a kabin bal oldalán, a gépágyú tárazását segítő egyik szerelőnyílás ajtajába építettek be. A kanadai Hornetek alsó részére emellett megtévesztésként “álkabintetőt” festettek. A 2000-es évek elején komoly modernizációs programot kezdtek a 80 gépen (62 együléses és 18 oktató változat), melynek köszönhetően elérték a C/D változat szintjét. A váltótípus kiválasztásának elhúzódása miatt akár még 2032-ig is repülhetnek kanadai felségjellel, bár az elmúlt években egyre több gondot okoz a hadrafoghatóságuk.